Kuivikelantojen hyödyntäminen biokaasutuotannossa ja pelloilla biolannoitteena

Kuva
Lehmiä laitumella
Hankkeessa tutkitaan vaihtoehtoisten kuivikemateriaalien uudenlaista arvoketjua. Tutkimuksen lähestymistapa sisältää ruokohelven käytön eläinten kuivikkeena sekä siitä biohajoavaksi jäännökseksi jäävän kuivikelannan hyödyntämisen biokaasun tuotannossa.



Tämän jälkeen biokaasulaitoksen tuottama mädäte toimii biolannoitteena. Ruokohelpi on oleellinen kohde sen kyvyn vuoksi menestyä monenlaisissa ympäristöissä, kuten entisillä turvemailla, ja sillä on myös kyky toimia monivuotisena hiilen sitomiskasvina. Aikaisempi tutkimus osoittaa, että ruokohelvellä on turpeen kanssa samankaltaisia ominaisuuksia kuivikemateriaalina. Lisäksi ruokohelpi soveltuu paremmin biokaasun tuotantoon, verrattuna puupohjaisiin kuivikemateriaaleihin. Varmaa on myös, että niin kuivikkeen vedenpidätyskykyä, pölyämättömyyttä, kuin myös biokaasun tuotantopotentiaalia voidaan tehostaa huomattavasti materiaalin esikäsittelytoimenpiteillä.



Tämän hankkeen tavoitteena on arvioida taloudellisesti kannattavaa ja ekologisesti kestävää arvoketjua, joka perustuu ruokohelpipohjaisiin kuivikemateriaaleihin. Tämä arvoketju yhdistää biokaasun ja biolannoitteiden tuotannon.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
JTF
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on tutkia erilaisilla eläimillä käytettävien kuivikelantamateriaalien (olki, turve ruokohelpi, kutterinpuru) biokaasutuotantopotentiaalit.



Lisäksi talleilla ja navetoilla tutkitaan paikan päällä kuivikelannan hygienisointia takaisin käytettäväksi kuivikkeena tai käytettäväksi maanparannusaineena pelloilla.



Hankkeessa myös pyritään parantamaan kuivikemateriaalien ominaisuuksia kuivikkeena erilaisin menetelmin ja etsitään keinoja (mm. esikäsittelyt), miten näiden eri kuivikkeina käytettävien materiaalien biokaasun tuotantopotentiaalia voidaan parantaa.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeessa pyritään lisäämään hevos- ja navettatilojen kannattavuutta, ja parantamaan kiertotalouden toteutumista sekä ravinteiden kiertoa.



Tuloksena voi olla myös turvetta korvaavien tai täydentävien kuivikkeiden saaminen kotieläintiloille.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Mikko Rahtola
TKI-asiantuntija
mikko [dot] rahtolaatlab [dot] fi
Yhteistyössä