3D-tulostuslaboratorio

kuvakollaasi 3D-tulostuslaitteista

3D-tulostus, testi- ja protokappaleiden valmistus, tuotekehitys, jigien ja robotin tarttujien valmistus

 

LAB-ammattikorkeakoulun 3D-tulostuslaboratoriossa on kattava kokoelma eri kokoisia 3D-tulostimia. Lisäksi muovilaboratoriossa voidaan valmistaa tulostuslankaa FDM-tulostimille.  

 

 

Prusa i3   

Prusan i3 tulostimet perustuvat FDM-tekniikkaan, jossa tulostus tapahtuu muovista valmistettua filamenttia pursottamalla kerros kerrokselta. Materiaalivaihtoehtoja on useita kovista ja jäykistä muoveista erilaisiin joustaviin elastomeereihin. Tulostimilla voidaan valmistaa kappale, joka on kooltaan n. 200 mm x 200 mm x 200 mm. 

 

Sinterit Lisa 

Lisa on jauhepetitulostin, jossa lasersäteellä sulatetaan ohut jauhekerros edellisen kerroksen päälle. Materiaalina käytetään PA12-muovia. 

 

 

Anisoprint
Anisoprint 

Anisoprint-tulostimella voidaan rakenteeseen lisätä jatkuva hiilikuitulujite. Kuidun määrä ja suunta voidaan optimoida ja valmistaa mahdollisimman luja, jäykkä ja samalla keveä rakenne. Matriisina voi toimia PLA, PC, PET, PMMA. 

 

robottitulostin kuvakollaasi
Robottitulostin

Robottitulostin on rakennettu suureen 6-akseliseen ABB:n teollisuusrobottiin. Tulostimessa on erillinen plastisointiyksikkö (ekstruuderi), joka valmistelee tulostettavan materiaalin pursotettavaan muotoon. Tämän jälkeen materiaali siirretään robotissa olevaan tulostuspäähän, jonka avulla tulostus tapahtuu. Rakenne mahdollistaa lähes minkä tahansa tulostussuunnan, koska ekstruuderi ei ole kiinni robottivarressa. Tulostettavan kappaleen koko on yli 1 m x 1 m x 1 m. Tulostusmateriaalina voidaan käyttää erilaisia muoveja ja komposiitteja erilaisilla täyteaineilla. Pursotinta vaihtamalla samaan tulosteeseen voidaan tulostaa erilaisia materiaaleja. Robotti voi vaihtaa pursottimen työkaluun, jolloin laite soveltuu hybridivalmistukseen. 

Ota yhteyttä

Mika Väkeväinen
Tuotepäällikkö
Testaus- ja asiantuntijapalvelut
mika [dot] vakevainenatlab [dot] fi
Timo Roininen
Kehitysinsinööri
timo [dot] roininenatlab [dot] fi
Petja Rinne
Laboratoriopäällikkö
petja [dot] rinneatlab [dot] fi
Location