Esivalintatehtävät ‒ Muotoiluinstituutin kesähaku 6.7.–3.8.2020

Tutustu tehtävänantoihin huolellisesti ja tee kaikki hakukohteen tehtävät. Esivalintatehtävien perusteella osa hakijoista kutsutaan valintahaastatteluun. Tehtävät palautetaan sähköisesti Opintopolku.fi-palvelussa. Valokuvaa tai skannaa paperille tekemäsi työt ja kokoa töistä yksi pdf-tiedosto.

Esivalintatehtävät

Tehtävät 1 ja 2 ovat samat kumpaankin hakukohteeseen. Tee lisäksi tehtävä 3A hakiessasi teollisen muotoilun koulutukseen ja 3B hakiessasi kokemus- ja palvelumuotoilun koulutukseen. Voit hakea myös molempiin hakukohteisiin, jolloin teet ja palautat kaikki neljä tehtävää.

 

1. Mielitila

Mikä on tila tai paikka, joka on sinulle tärkeä?
Piirrä perspektiivipiirros tästä mielitilastasi.

Toteutus: Esimerkiksi lyijykynät, tussit, puuvärit/vesivärit tai digitaalinen piirros
Arviointiperusteet: tilan hahmotus, värien käyttö, piirustustaito

 

2. Motivaatiokirje

Kirjoita motivaatiokirje.
Pohdi seuraavia kysymyksiä:

  • Miksi haluat opiskelemaan LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttiin?

  • Mikä on sinun intohimosi muotoilun suhteen?

  • Perustele Mielitila-tehtävän valintasi: Mikä on valitsemasi tila? Mitä tila merkitsee sinulle?

Toteutus: Noin 500 - 2000:n merkin pituinen teksti.
Arviontiperusteet: motivaatio opiskeluun, kyky perustella omaa luovaa työtä, kirjoitustaito

 

3A. Selviytymispakkaus

HUOM: Tee tämä tehtävä hakiessasi teollisen muotoilun koulutukseen.

Mikä on pienin määrä esineitä, joilla selviät arjessa?
Piirrä yksi mustavalkoinen kuva, jossa esittelet tärkeimmiksi kokemasi esineet.

Toteutus: Tee mustavalkoinen kuva käyttäen esimerkiksi lyijykynää, tusseja tai digitaalisia välineitä.
Arviointiperusteet: havainnollisuus, piirustustaito, ideointi

 

3B. Kuvallinen kertomus

HUOM: Tee tämä tehtävä hakiessasi teollisen kokemus- ja palvelumuotoilun koulutukseen.

Laadi sarjakuva tai kuvasarja, joka kertoo ikääntyneen ihmisen matkasta valitsemassasi joukkoliikennevälineessä. Tarinassasi tulee olla minimissään kolme värillistä ruutua ja tarinan tulee jollain tapaa liittyä Helsinkiin. Minkälaisia palvelutilanteita ja tunteita tarinasi hahmo kokee?

Toteutus: Esimerkiksi käsinpiirretty, valokuviin perustuva kollaasi tai tietokoneella toteutettu kuva. Ruudut voivat sisältää tekstiä.
Arviointiperusteet: havainnollisuus, visualisointitaito, tarinallistamisen kyky

 

Tehtävien sähköinen palautus

Esivalintatehtävät palautetaan sähköisesti Opintopolku.fi-palvelun hakulomakkeella hakuaikana, joka päättyy 3.8. klo 15.

Töiden valokuvaaminen

Paperille tekemäsi työt tulee valokuvata tai skannata, jotta voit liittää ne tehtäväpalautukseen. Kiinnitä valokuvatessa huomiota valaistukseen sekä kuvan rajaukseen, jotta työsi on arvioitavissa kuvan perusteella mahdollisimman hyvin. Kameran yhteydessä oleva salamavalo toimii harvoin hyvin tällaisessa kuvaamisessa, pyri siis kuvaamaan työsi riittävän valoisassa paikassa, esimerkiksi ulkona pilvipoutaisella säällä. Vältä suoraa auringonpaistetta tai työn päälle lankeavia varjoja.

Tarkista ottamasi kuvat, jotta ne ovat varmasti tarkkoja ja värit näkyvät haluamallasi tavalla. Jos värit eivät näytä oikealta, kokeile kuvata toisenlaisessa valossa.

Hyvässä valossa nykyaikaiset kännykkäkamerat tuottavat hyvän lopputuloksen, mutta voit toki käyttää myös digikameraa. Paperille tehdyn työn voi myös digitoida skannerilla, jos sinulla on siihen mahdollisuus. Voit myös halutessasi pyytää jotakuta muuta kuvaamaan työsi puolestasi. Valokuvien tekninen laatu ei ole arviointikriteeri.

 

Ennakkotehtäväpalautuksen valmistelu

Kokoa tekemäsi tehtävät yhdeksi pdf-tiedostoksi! Nimeä tiedosto tyyliin sukunimi-etunimi.pdf eli vaikkapa tavallinen-taavi.pdf. Älä käytä tiedoston nimessä välilyöntejä tai muita välimerkkejä kuin tavuviivaa. Jos haet molempaan hakukohteeseen, voit koota kaikki tehtävät yhteen pdf-tiedostoon ja tallentaa sen molemman hakukohteen palautukseksi.

Voit luoda pdf-tiedoston haluamallasi tavalla, esimerkiksi liittämällä kaikki tehtävät (kuvat ja tekstin) tekstinkäsittelyohjelma Wordiin monisivuiseksi dokumentiksi, jonka viet PDF-tiedostoksi:
Tiedosto > Vie > Luo PDF- tai XPS-tiedosto 

...tai englanniksi:
File > Export > Create PDF/XPS Document

Voit koostaa pdf-tiedoston monilla muillakin tavoilla ja ohjelmistoilla. Kannattaa etsiä ohjeita esimerkiksi hakusanoilla ”combine files into pdf”. Tarjolla on myös useita verkossa toimivia palveluita, joita voit hyödyntää (esim. Sejda tai Smallpdf). 

Voit halutessasi pyytää vaikkapa kaveriltasi apua pdf-tiedoston koostamisessa. Tarkasta pdf-tiedosto ennen palauttamista, jotta kaikki näyttää siltä kuin olet tarkoittanut. Tarkasteluun kannattaa käyttää pdf-tiedostojen lukuohjelmaa kuten ilmaiset Adobe Acrobat Reader tai Foxit Reader. Jos kuvat pdf:ssä näyttävät epätarkoilta tai suttuisilta, voit kokeilla muuttaa pakkausasetuksia (compression), jos käyttämäsi väline sen mahdollistaa.

 

Ennakkotehtävien palautus Opintopolku.fi-palvelussa

Kun olet valmis palauttamaan ennakkotehtävät, siirry Opintopolku.fi-palveluun tekemään haku LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttiin. Liitä tehtävät hakemukseen ennen hakuajan päättymistä 3.8.2020 kello 15.00. Hakuajan aikana voit halutessasi aina käydä myös tallentamassa uuden version palautuksestasi, jos huomaat jotain täydennettävää tai korjattavaa.

Lisätietoja

Hakijapalvelut, Lahti
Lahden kampus
+358 44 708 1385 tai +358 44 708 1386
hakijapalvelutatlab [dot] fi