Co-Learn! Yritykset ja korkeakoulut yhteistyössä tutkimus- ja innovointivalmiuksia kehittämässä

Kuva
kuvituskuva
Innovaatiokyvykkyyden kehittäminen yrityksissä ja työpaikoilla on keskeistä niiden elinvoimaisuuden kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Ammattikorkeakoulujen henkilöstöltä vaaditaan vahvaa innovointiosaamista, jotta uusia tapoja ja keinoja vauhdittaa elinkeinoelämän kanssa tehtävää yhteistyötä saadaan kehitettyä. Ammattikorkeakouluilla on keskeinen rooli alueellisissa innovaatioekosysteemeissä. Tässä hankkeessa kehitetään, pilotoidaan ja juurrutetaan uusi Co-Learn -malli yritysten, ammattikorkeakouluopettajien ja opiskelijoiden yhteistyön tiivistämiseen ja innovointivalmiuksien ja TKI-yhteistyön kehittämiseksi. Hanke toteutetaan kahdella maantieteellisellä alueella (Etelä-Pohjanmaa ja Päijät-Häme).,Innovaatiokyvykkyyden kehittäminen yrityksissä ja työpaikoilla on keskeistä niiden elinvoimaisuuden kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Ammattikorkeakoulujen henkilöstöltä vaaditaan vahvaa innovointiosaamista, jotta uusia tapoja ja keinoja vauhdittaa elinkeinoelämän kanssa tehtävää yhteistyötä saadaan kehitettyä. Ammattikorkeakouluilla on keskeinen rooli alueellisissa innovaatioekosysteemeissä. Tässä hankkeessa kehitetään, pilotoidaan ja juurrutetaan uusi Co-Learn -malli yritysten, ammattikorkeakouluopettajien ja opiskelijoiden yhteistyön tiivistämiseen ja innovointivalmiuksien ja TKI-yhteistyön kehittämiseksi. Hanke toteutetaan kahdella maantieteellisellä alueella (Etelä-Pohjanmaa ja Päijät-Häme).
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Hyvinvointi
Painoala
Hyvinvoiva ihminen
Tavoitteet
1) Vahvistaa alueellista innovaatioekosysteemiä, elinkeinoelämän ja tutkimustoiminnan yhteistyötä ja soveltavan tutkimuksen hyödyntämistä yritystoiminnassa.

2) Edistää alueellisesti edellytyksiä kytkeytyä osaksi kansallisia ja kansainvälisiä arvoverkkoja.

3) Osallistaa alueen yritykset, ammattikorkeakoulun opettajat ja opiskelijat yhteiseen innovointivalmiuksien kehittämiseen.

4) Luoda ja pilotoida yhteiskehittämiseen perustuva ja innovointivalmiuksia edistävä Co-Learn avoin toimintamalli korkeakoulun ja yritysten TKI-yhteistyön tiivistämiseen.

5) Kehittää konkreettisesti sekä opettajien, opiskelijoiden että yritysten innovointivalmiuksia.



Hanke jakautuu neljään työpakettiin, jotka kaikki osaltaan edesauttavat hankkeen tavoitteiden saavuttamista. Ensimmäisessä työpaketissa selvitetään opettajien ja TKI-henkilöstön kykyä edistää opiskelijoiden ja yritysten innovointivalmiuksia. Työpaketin 1 tuloksia käytetään hankkeen muiden työpakettien toimenpiteiden suunnittelun pohjana. Toisessa työpaketissa kehitetään Co-Learn toimintamalli yhteistyössä yritysten, opiskelijoiden ja amk-henkilökunnan kesken. Kolmannessa työpaketissa pilotoidaan mallia kahdella alueella, arvioidaan mallin toimivuutta ja juurrutetaan se käytäntöön. Neljäs työpaketti liittyy viestintään ja hallintoon.
Tavoitteiden toteutuminen
,
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen vaikutuksesta yhteistyö alueen yritysten ja ammattikorkeakoulun välillä on tiivistynyt ja yritykset ovat päässeet entistä paremmin hyödyntämään TKI-yhteistyön mahdollisuuksia opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Lyhyellä aikavälillä sekä opettajien, opiskelijoiden että yritysten innovointivalmiudet ovat kasvaneet, mikä johtaa yrityksissä innovaatiopotentiaalin kasvamiseen. Pitkällä aikavälillä hankkeen tuloksena alueiden innovaatioekosysteemit vahvistuvat, osallisuus kansainvälisistä verkostoista lisääntyy ja yrityksiin saadaan työntekijöitä, joilla on vahvat innovointivalmiudet. Tämä vuorostaan johtaa uusien innovaatioiden syntymiseen ja alueiden elinkeinoelämän vahvistumiseen. Opiskelijoiden innovointivalmiuksien kehittäminen lisää myös tulevien start-uppien määrää alueilla, mikä puolestaan vahvistaa alueiden elinvoimaa. Hankkeen vaikutuksesta yhteistyö alueen yritysten ja ammattikorkeakoulun välillä on tiivistynyt ja yritykset ovat päässeet entistä paremmin hyödyntämään TKI-yhteistyön mahdollisuuksia opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Lyhyellä aikavälillä sekä opettajien, opiskelijoiden että yritysten innovointivalmiudet ovat kasvaneet, mikä johtaa yrityksissä innovaatiopotentiaalin kasvamiseen. Pitkällä aikavälillä hankkeen tuloksena alueiden innovaatioekosysteemit vahvistuvat, osallisuus kansainvälisistä verkostoista lisääntyy ja yrityksiin saadaan työntekijöitä, joilla on vahvat innovointivalmiudet. Tämä vuorostaan johtaa uusien innovaatioiden syntymiseen ja alueiden elinkeinoelämän vahvistumiseen. Opiskelijoiden innovointivalmiuksien kehittäminen lisää myös tulevien start-uppien määrää alueilla, mikä puolestaan vahvistaa alueiden elinvoimaa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Johanna Irjala
TKI-asiantuntija
johanna [dot] irjalaatlab [dot] fi