Tuotemuotoilu

Tuotteiden muotoilija on osa tulevaisuuden muotoilua

Muotoiluinstituutissa opit monipuoliseksi visuaaliseksi osaajaksi. Tuotemuotoilun opinnoissa kehität tuotteiden maailmasta parempaa ihmisille ja ympäristölle; muotoilet esteettisempää, käytettävämpää, helpompaa ja vastuullisempaa uutta kokeneiden muotoilijoiden ohjauksessa. Syventävissä opinnoissa voit valita projekteja kokeellisen esinemuotoilun parissa, teollisessa muotoilussa ja tuotekehityksessä ja innovaatioissa.

Kampuksemme ovat luovia labroja, jossa on tilaa inspiraatiolle ja soveltavalle tutkimukselle. Yhteydet työelämään eivät ole vain luentoja tai vierailupuhujia, vaan oikeita projekteja tunnettujen brändien ja kasvuyritysten kanssa. Projektit simuloivat työelämää ja tarjoavat verkostoitumista ja uramahdollisuuksia jo opiskeluaikana.

Valmistumisen jälkeen olet valmis – et vain työelämään vaan vaikuttamaan ja valloittamaan. Olipa unelmasi sitten johtaa suunnitteluprojekteja globaalissa yrityksessä, innovoida start-up-maailmassa tai olla muutosagentti julkisella sektorilla, tuotemuotoilumme on alusta uusiin mahdollisuuksiin.

LAB Muotoiluinstituutti on alan vanhimpia oppilaitoksia. Meillä opiskelet luovassa, yhteisöllisessä ja nykyaikaisessa ympäristössä, jossa tilat ja laitteet mahdollistavat monialaisuuden ja tulevaisuuden tekemisen. Opinnoissa painotamme kestävyyttä ja vastuullisuutta, huomioiden alaa muuttavat ilmiöt ja trendit. Opinnoissasi kehität ammatissa tarvittavia taitoja, kuten luovuutta ja visualisointikykyä, yhteistyökykyä, ammatillisia viestintätaitoja sekä yleissivistystä – usein työelämän hankkeissa ja yritysyhteistyössä. Voit myös laajentaa ammatillista osaamistasi lähtemällä kansainväliseen opiskelijavaihtoon ulkomaille

Tuotemuotoilun ennakkotehtävät 2024

Tehtävä 1. Hyvin muotoiltu tuote

Tehtävä
Perehdy yhden suomalaisen ja yhden ulkomaalaisen tuotemuotoilijan muotoilemiin tuotteisiin. Valitse molempien muotoilijoiden tuotteista yksi mielestäsi hyvin muotoiltu tuote.

Jaa pystyviivalla yksi vaaka-asentoinen A3-koon piirustuspaperi kahtia. Piirrä ja maalaa valitsemistasi esimerkkituotteista esityskuvat, toinen vasemmalle ja toinen oikealle puolelle paperia. Pyri esityskuvissa realistiseen esitystapaan. Kirjoita kuvien yhteyteen kyseisen muotoilijan keskeiset henkilötiedot ja lyhyt perustelu suorittamallesi valinnalle. 
Piirustusvälineet ja piirustus- sekä väritystekniikka valittavissa vapaasti. Tässä tehtävässä voit käyttää myös digitaalisia piirustusvälineitä. 

Skannaa tai valokuvaa työsi. 

Arviointiperusteet
Tiedonhankinta- ja analysointikyvyt sekä kuvallinen ilmaisutaito.


Tehtävä 2. Vesihana

Tehtävä
Suunnittele käsienpesualtaaseen tarkoitettu uudentyyppinen vesihana. Vesihanan tulee olla ns. yksiotehana, jolla voidaan säätää veden lämpötilaa ja virtauksen voimakkuutta yhdellä kädellä samasta säätimestä. Lisäksi vesihanan tulee ilmaista (mekaanisesti tai elektronisesti) käyttäjälleen käytönaikainen veden lämpötila ja vedenkulutus 0,1 litran tarkkuudella.

a. Valmista vesihanasta luonnollista kokoa (1:1) oleva malli käyttämällä saatavillasi olevia materiaaleja. Mallin tarkoitus on kuvata tuotteen ulkonäköä ja rakenneratkaisuja. Malliin käytettävät materiaalit ja työvälineet ovat vapaasti valittavissa. Voit hyödyntää tehtävässä myös 3D-tulostusta.

b. Kuvaa yksinkertaisella mustavalkoisella piirrossarjalla hanan mukana toimitettavaa käyttöohjetta varten A4-kokoiselle paperiarkille kuinka vesihanaa käytetään. Tässä tehtävässä et voi käyttää digitaalisia piirustusvälineitä, muuten piirtämiseen ja väritykseen käytettävät välineet ja tekniikat valittavissa vapaasti.

Valokuvaa molemmat työsi yhdessä. 

Arviointiperusteet
Ideointikyky, muodonanto, käyttöominaisuudet ja käyttöohjeen havainnollisuus.
 

Tehtävä 3. Motivaatiokirje

Tehtävä
Kirjoita enintään 500 sanaa pitkä kirje, jossa käsittelet lyhyesti alla olevia asioita ja kysymyksiä. Pyri vastaamaan kysymyksiin 2-5 niin, että vastauksesta käy ilmi ”miksi”.

Asiat ja kysymykset

  1. Kuka olet, mistä olet kotoisin ja missä asut nykyisin?
  2. Mikä on rakkain harrastuksesi tai mitä haluaisit tulevaisuudessa mahdollisesti harrastaa?
  3. Missä asioissa olet mielestäsi jo taitava?
  4. Missä asioissa tai taidoissa haluaisit olla parempi?
  5. Kuvaile lopuksi, miksi sinulle olisi tärkeää päästä opiskelemaan tuotemuotoilua sekä niihin liittyvä käyttöliittymiä tai palveluja?


Arviointiperusteet: Kirjallinen ilmaisutaito, asenne ja motivaatio.

 

Tutustu ennakkotehtävien palautusohjeisiin ja palauta tehtävät yhteishakua tehdessäsi.