Ympäristövastuullisella palvelumuotoilulla helpotetaan kuluttajien arkea

Kuva
LAB-ammattikorkeakoulun Askel-projektin ensimmäinen työpaja Anttilanmäellä.
Kuva: Mervi Koistinen | Askel-projektin ensimmäinen työpaja Anttilanmäellä.
LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin yliopettaja Mirja Kälviäinen julkaisi syyskuussa tietokirjan ympäristövastuullisesta palvelumuotoilusta. Ympäristövastuullisten palvelujen käyttäjälähtöinen muotoilu on tällä hetkellä kasvava trendi palvelumuotoilussa.

Kälviäinen avaa julkaisussaan esimerkiksi sitä, miten kuluttajia pitäisi kannustaa ilmastohaasteiden ja luonnon monimuotoisuuden kannalta välttämättömiin muutoksiin, tuottamalla heille sellaisia palveluja ja prosesseja, jotka sopivat luontaisesti kiireiseen arkeen.

”Laadullinen käyttäjätutkimus ja käyttäytymisen muutokseen pyrkivä psykologinen tutkimus kertovat, että muutoksen aikaansaamiseksi kiireisen arjen keskelle tarvitaan muutosta tukeva prosessi. Sen pitäisi olla sekä palveluprosessi että löytämistä, innostumista, osaamista ja tavaksi oppimista tukeva prosessi. Kuluttajia ei auta pelkästään käskeä tekemään asioita toisin, vaan sekä julkisen sektorin että yritysten tulisi auttaa heitä omaksumaan uusia, ympäristövastuullisia toimintatapoja”, sanoo Mirja Kälviäinen.

Lisäksi Mirjan ympäristövastuullisten palvelujen kehittämistietoa sovelletaan käytäntöön LABin ASKEL – Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen -projektissa, jossa kehitetään ympäristövastuullisia palveluja yhdessä yritysten ja asukasyhteisöjen kanssa. Käytännöllisiä esimerkkejä kehitettävistä ympäristövastuullisista palveluista ovat muun muassa Lahti Energian talojen olosuhdemittauspalvelut, CoReorientin vertaislainaamiseen tarkoitetun digitaalisen alustan paikallinen soveltaminen sekä Torikauppa Pupun kasvikassi. Olosuhdemittauspalvelun avulla asukas voi lähteä tutkimaan asumiseen liittyviä lämmitysenergian tai vaikkapa vedenkäytön määriä ja sitten tehdä toimenpiteitä niiden vähentämiseksi. Usein pitkiäkin aikoja käyttämättä olevien tavaroiden lainaaminen toisten ihmisten käyttöön vähentää hankittujen tavaroiden kulutusmäärää. Kasvispainotteiseen ruokaan siirtyminen on tärkeä askel niin ilmastomuutoksen hillitsemisen kuin biodiversiteetinkin säilyttämisen toimissa.

Palvelumuotoilulla käyttäjälähtöistä ympäristövastuullisuutta -julkaisu on luettavissa Theseuksessa.

Lisätietoja:

Mirja Kälviäinen | +358 44 708 1717, mirja [dot] kalviainenatlab [dot] fi (mirja[dot]kalviainen[at]lab[dot]fi)

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti