Työ poistotekstiilien parissa jatkuu – LAB edistää tekstiilien kiertotaloutta Päijät-Hämeessä

Kuva
Yksi poistotekstiilin keräyspisteistä sijaitsee Harjula-keskuksessa Lahdessa
Yksi poistotekstiilien keräyspisteistä sijaitsee Harjula-keskuksessa Lahdessa. KUVA: CARITA TANSKANEN
Suomessa kertyy vuosittain 70–100 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Poistotekstiilien erilliskeräysvelvoitteen myötä kaikki tekstiili tulee kerätä omana jätejakeenaan 1.1.2023 alkaen. LAB-ammattikorkeakoulu tukee erilliskeräyksen onnistumista Päijät-Hämeessä.

LAB-ammattikorkeakoulu jatkaa kehitystyötä tekstiilikiertotalouden parissa Tekstiilit kiertoon 2.0 -hankkeessa. Alueellista tekstiilien kiertotaloutta edistävän jatkohankkeen toimenpiteitä ovat muun muassa poistotekstiilien erilliskeräyksen pilotointi ja analysointi sekä korjauspalvelualustan perustaminen Päijät-Hämeeseen. Hankkeessa tavoitellaan tehokkaampaa materiaalikierrätystä ja korkeampaa kierrätysastetta.

"Poistotekstiilien erilliskeräys tulee pakolliseksi Suomessa alle kuukauden päästä, ja se tarkoittaa täysin uuden jätejakeen keräystä alueellisesti. Poistotekstiilien kerääminen ja lajittelu alkoi Lahdessa jo marraskuussa käynnistyneellä keräyskokeilulla, ja se jatkuu vuoden loppuun saakka”, projektipäällikkö Carita Tanskanen sanoo.

Kierrätysastetta pyritään nostamaan tutkimalla keräykseen kuulumatonta materiaalia ja sen jatkohyödyntämistä. Tämä vähentäisi polttoon menevän materiaalin määrää ja siten nostaisi yhdyskuntajätteen kierrätysastetta Päijät-Hämeessä. Hankkeessa kehitetään tekstiilin kierrättämisen lisäksi kiertotalouden mukaista liiketoimintaa.

”Haluamme ehkäistä poistotekstiilin syntymistä tukemalla alueemme korjaus- ja huoltotoimintaa sekä auttamalla yrityksiä löytämään uusia käyttötapoja tekstiileille. Lisäksi toteutamme materiaalipankin, jonka avulla saadaan kiertoon myös tekstiilijätteen erilliskeräykseen kuulumattomat mutta kuitenkin uusien tuotteiden raaka-aineeksi soveltuvat materiaalit”, Tanskanen suunnittelee.

Nyt on aika laittaa tekstiilit kiertämään

Poistotekstiilien erilliskeräystä testataan parhaillaan kolmella keräyspisteellä Lahdessa: Kierrätyskeskus Patinassa, Harjula-keskuksessa ja Lahden lajitteluasemalla (PILLERI). Keräyskokeilun avulla saadaan hyödyllistä tietoa lajittelutoiminnasta, keräyspisteiden ja -astioiden toimivuudesta sekä keräykseen tulevan tekstiilin määrästä ja laadusta.

Vuodenvaihteen jälkeen keräystä jatketaan alueellisissa keräyspisteissä porrastetusti. Keräyspisteet ovat tammikuussa avoinna Lahdessa, maaliskuussa Heinolassa, Hollolassa ja Orimattilassa sekä toukokuun ajan muissa Salpakierto Oy:n toimialueen kunnissa.

Keräys on maksuton, ja tarkemmat lajitteluohjeet voi tarkistaa sähköisestä lajitteluoppaasta osoitteessa salpakierto.fi.

Tekstiilit kiertoon 2.0 on LAB-ammattikorkeakoulun, Salpakierto Oy:n ja Harjulan Setlementti ry:n yhteishanke. Hanketta rahoittaa Päijät-Hämeen liitto (EAKR).

Lisätiedot:

Carita Tanskanen
TKI-asiantuntija
carita [dot] tanskanenatlab [dot] fi

Uusimmat uutiset

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti