TKI-yhteistyöstä poiki työkalu vastuullisempaan kuluttamiseen

Kuva
Vaaterekki vaatekaupassa.
Digitalisaatio on osa muotialan murrosta. Vastuullisesti tuotetut vaatteet ovat hinnaltaan kalliimpia pikamuotiin verrattuna, ja näiden erot sekä vaikutukset tulisi tehdä ymmärrettäväksi jo verkkokaupassa. LAB-ammattikorkeakoulu oli mukana kehittämässä vaateyritys Voglialle uutta vaatteiden vaikutuslaskuria, jolla kannustetaan kuluttajia vastuullisempaan kuluttamiseen.

LAB-ammattikorkeakoulun Digital & Sustainable Fashion Showroom -hankkeessa kartoitettiin vaatealan yritysten nykytilaa ja tarpeita digitalisaation kehityksen osalta. Lisäksi kehitettiin vastuullisuustoimia tukevia digitaalisia ratkaisuja, joista yksi esimerkki on Voglian äskettäin julkaisema vaikutuslaskuri, Impact Scale.

Voglian vaikutuslaskuri sai alkunsa LAB-ammattikorkeakoulun ja lahtelaisen Kuukin järjestämissä työpajoissa. Vaatealan vastuullisuustyön pioneeriyrityksenä tunnettu Voglia sai kehitystyönsä tueksi tiimin, joka muodostui LABin muotoilun asiantuntijoista sekä Kuukin liiketalouden ja teknologian asiantuntijoista.

”Design Sprintissä taustoitimme Voglian nyky- ja tavoitetilan, kehitimme ideaa sekä prototyypin laskurista, ja lopulta testasimme sen ulkopuolisella testiryhmällä. Laskurista ei ollut ajatusta ennakkoon, vaan se oli täysin Design Sprintin yhteiskehittämisen tulos”, LABin Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun opettaja ja TKI-asiantuntija Annariina Ruokamo kertoo.

Voglian verkkokauppaan suunniteltu laskuri laskee vaatteen hinnan käyttövuosia kohden. Tarkoituksena on korostaa vaatteen laatua ja ohjata vastuullisempaan kuluttamiseen. Lisäksi kuluttuja saa arvioidun hiilijalanjälkilaskelman tuotekategorian mukaan.

”Tällaisten innovaatioiden avulla pystytään viestimään kuluttajille vastuullisten ja pitkäikäisten vaatteiden hankinnan vaikutuksista. Se on olennaista erittäin resurssi-intensiivisellä muotialalla, jossa lopulta merkittävin vastuullisuusteko on tuotteiden käyttöiän pidentäminen, tuotekohtaisten käyttökertojen lisääminen ja tätä kautta kuluttamisen hidastaminen”, Ruokamo sanoo.

Kohti kestävämpää kuluttamista

Voglian tavoite on suunnitella sukupolvelta toiselle kestäviä vaatteita. Brändi pyrkii olemaan vastuullinen toimija, joka avaa toimintaansa läpinäkyvästi materiaalivalinnoista logistiikkaan. LAB-ammattikorkeakoulun Design Sprintin jälkeen Voglia ja Kuuki jatkoivat hankkeen ulkopuolista yhteistyötä ja toteuttivat lopullisen laskurin työpajoissa ideoidun ja toteutetun prototyypin pohjalta. 

”Keväällä 2022 tekemässämme selvityksessä ei tullut vastaan muita vaatteen käyttöikää ilmentäviä laskureita. Yritykset ovat sekä toisilleen että asiakaskunnalleen suunnannäyttäjiä, ja Voglia on toiminut tässä projektissa edelläkävijänä vaatealan vastuullisuustoimissa. Valmisteilla oleva EU:n tekstiilistrategia tulee tulevaisuudessa velvoittamaan yrityksiltä yhä enemmän konkreettisia toimia vastuullisuuden ja kiertotalouden vauhdittamiseksi”, Ruokamo muistuttaa.

Muodin ja vaatteiden kuluttamisen muodot tulevat Ruokamon mukaan yhä enenevissä määrin muuttumaan tulevaisuudessa. Yritysten tulisi monipuolistaa liiketoimintamuotojaan ja viestiä tuotteidensa laadusta ja pitkäikäisyydestä myös asiakkaille. ”Pitkäikäisyydestä viestiminen on myös kilpailuetu alati kiihtyvässä verkkokauppamyynnissä. Vaikutuslaskurilla tarjotaan kuluttajalle mahdollisuus erottaa laadukkaat ja vastuulliset tuotteet.”

Voglian laskurin kehitys ja lanseeraus on esimerkki TKI-yhteistyöstä parhaimmillaan. LABin hankkeessa onnistuttiin tavoitteiden mukaisesti luomaan yrityksen liiketoimintaa aidosti palveleva ratkaisu ja käynnistettiin yhteistyö alueen yritysten kesken.  

”Onnistunut yhteistyö Voglian kanssa on mielestäni konkreettinen osoitus siitä, että TKI-yhteistyöllä pystytään auttamaan yrityksiä ajankohtaisissa teemoissa luomalla ratkaisuja asiantuntijoidemme avulla. Samankaltaisia matalan kynnyksen osallistumismuotoja yrityksille toteutetaan jatkuvasti LABin hankkeissa. Yhteistyö hyödyttää hanketta ja sen tutkimusta sekä siihen osallistuvaa yritystä, ja lisäksi sillä voi olla merkittävää yhteiskunnallista vaikuttavuutta”, Ruokamo kiteyttää.

Lisätietoja:

Annariina Ruokamo
TKI-asiantuntija
annariina [dot] ruokamoatlab [dot] fi
Helena Kalliomäki
TKI-asiantuntija
helena [dot] kalliomakiatlab [dot] fi
Kuva
LAB-ammattikorkeakoulun asumisen laboratorio

Tutustu tarjoamiimme palveluihin

Sijainti