LABin ensimmäinen tutkimustiimi edistää systeemistä muutosta kohti kiertotaloutta

Kuva
Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi
Kuva: Taru Marttila
Vappupäivänä tasan vuoden verran toiminnassa ollut Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi on LAB-ammattikorkeakoulun ensimmäinen tutkimustiimi. Asiantuntijat ovat saavuttaneet yhdessä huikeita tuloksia ja rakentaneet tunnettuutta, vaikka koronavuoden aikana toimintansa aloittanut lähes kymmenhenkinen tutkimustiimi ei ole vielä kertaakaan tavannut fyysisesti.

LAB-ammattikorkeakoulun tutkimustiimeillä vahvistetaan strategian mukaisesti eri osa-alueiden tutkimuksellista tekemistä. LABin ensimmäinen tutkimustiimi keskittyy erityisesti tekstiilien ja muovien tutkimukseen kohti kiertotalouden mukaisia ratkaisuja. Polymeerikemian tohtori, LABin johtava asiantuntija ja tekstiilien ja muovien materiaalikiertojen tutkimustiimin vetäjä Kirsti Cura listaa tiimin jäsenistä jopa viidellä olevan lisensiaatin tai tohtorin tutkinto. Lisäksi kaksi tiimiläistä on mukana LABin tohtorin tutkintoon tähtäävässä D-ohjelmassa.

”Tiimistä löytyy siis monipuolinen joukko asiantuntijoita tekstiilien ja muovien aloilta: on komposiitti- ja kierrätysmateriaalitutkijaa, biomuovispesialistia, kiertotalouden mukaisen tuotesuunnittelun asiantuntijaa sekä materiaalien analysoinnin ja data-analytiikan osaajia. Tutkimustiimissä on porukkaa sekä tekniikan puolelta että LABin Muotoiluinstituutista, ja monialainen yhteistyö toimii tiimissä erinomaisesti.”

Tutkimustiimi toimii asiantuntijoiden tukiverkostona

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi on saanut ensimmäisen vuoden aikana hyvin julkisuutta ja monia tiimiläisistä on jo useasti pyydetty puhujiksi valtakunnallisiin webinaareihin. Lisäksi tutkimustiimi on onnistunut saamaan rahoituksen monille muoviprojekteille. Yksi tiimin haastavimmista ja tärkeimmistä avauksista on ollut materiaalien tunnistusdatan analysointi, mutta ensimmäisen vuoden suurimpana onnistumisena Cura pitää kuitenkin tiimin yhteishengen rakentumista poikkeusoloissa.

”Koronasta huolimatta olen aistinut, että tiimiläiset kokevat kuuluvansa johonkin sellaiseen porukkaan, joka yhdessä voi tehdä paljon enemmän kuin että jokainen puuhaisi omiaan. Tiimi ei ole tavannut fyysisesti vielä kertaakaan. Mitä saammekaan aikaan, kun pääsemme kokoontumaan yhdessä!”

Tulevan toisen toimintavuoden tavoitteena on muun muassa saada lisää kansainvälisiä projekteja, sillä kansainvälinen yhteistyö tulee olemaan jatkossa entistä tärkeämpää myös kotimaisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen saamisessa.

”Toivon tulevaisuudessa tällaisen monialaisen tutkimustiimin mahdollistavan entistä laajemman ja syvällisemmän tutkimuksen, kokeilun ja soveltamisen, joka tuottaa uutta ja merkittävää osaamista sekä opiskelijoille että ohjaajille – jopa kansainvälisesti. Osaamisen lisääntyminen vaikuttaa positiivisesti alan toimintatapoihin ja menetelmiin sekä kulutus- ja ostotottumuksiin”, sanoo tutkimustiimin jäsen ja lehtori Minna Cheung LABin Muotoiluinstituutista. 

Tutkimustiimin asiantuntijoihin ja tekemiseen voi tutustua tarkemmin täällä.

Lisätietoja:

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.