LAB kartoitti Hämeen maaseutualueiden ilmastoriskejä

Kuva
Erittäin kuivanut maaperä ja ruohikkoa
LAB-ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammattikorkeakoulu selvittivät Hämeeseen kohdistuvia ilmastoriskejä Hämeen ilmastoturva-hankkeessa. Riskejä ovat ilmastonmuutoksen myötä syntyvät sään ääri-ilmiöt, kuten tulvat, myrskyt ja helteet. Lopputuloksena koottiin Hämeen asukkaille ja kunnille paikkatietoaineistoa ilmastoriskialueista sekä kattava ohjeistus ilmastoriskeihin varautumisesta.

Hämeen ilmastoturva -hankkeen tarkoituksena on viestiä Kanta- ja Päijät-Hämeen maaseudun asukkaille ja metsänomistajille, miten ilmastonmuutokseen voidaan varautua. Yhtenä hankkeen toimenpiteenä on julkaistu kompakti, asukkaille suunnattu Sää- ja ilmastoriskeihin varautumisopas sekä kattavampi raportti Sää- ja ilmastoriskeihin varautumisohjeita Hämeen maaseudun asukkaille. Laajempi raportti sisältää katsauksen myös pidemmän aikavälin ilmastoriskeihin.

Oppaat sisältävät käytännön vinkkejä mm. pitkäaikaiseen sähkökatkosta tai kaivon kuivumisesta aiheutuviin ääritilanteisiin. Niistä löytyy myös ohjeita, miten toimia myrskyn sattuessa tai estää rankkasateen tai tulvan aikana laajempien vahinkojen syntyminen tai sairastuminen veden välityksellä. Oppaissa on ohjeita niin ennaltaehkäisevään varautumiseen kuin toimintaan ongelmatilanteissa. Ennaltaehkäisevää varautumista voi olla esimerkiksi heikkokuntoisten puiden kaataminen rakennusten lähettyviltä tai sälekaihdinten asentaminen suojaamaan helteiltä.

Paikkatietoaineistojen avulla voi tutkia oman alueensa ilmastoriskejä

Oppaiden toteuttamisen yhteydessä koottiin paikkatietoaineistoa sekä Kanta- että Päijät-Hämeen ilmastoriskeistä. Asukas voi esimerkiksi tarkastella aineistoista, mikä on hänen lähialueellaan puun kaatumisriski tielle tai lähivesistön sinileväriski. Lisäksi aineistoista selviää sähkökatkoriskialueet, uimaveden hygieenisen laadun heikkenemiselle alttiit alueet sekä tulvariskialueet.

Kanta-Hämeen ilmastoriskikartat löytyvät Hämeen ilmastovahti -palvelusta, joka on Kanta-Hämeen ilmasto-, ympäristö- ja kiertotaloustoimenpiteiden seurantapalvelu. Päijät-Hämeen ilmastoriskialueet on koottu Päijät-Hämeen liiton sivuille tarkasteltavaksi.

Tietojen keruussa tehtiin aktiivista yhteistyötä sekä LABin että HAMKin opiskelijoiden kanssa. LAB-ammattikorkeakoulun ympäristötekniikan opiskelijaharjoittelijat osallistuivat Sää- ja ilmastoriskeihin varautumisohjeita Hämeen maaseudun asukkaille -raportin tiedonkeruuseen ja kirjoittamiseen. HAMKin Kestävän kehityksen koulutuksen opiskelijat perehtyivät veteen liittyviä ilmastoriskeihin ja niihin varautumiseen.

Oppaat sekä kartat on tuotettu osana Ilmastoturvallisuuden parantaminen Hämeen maaseudulla -projektia (2022-2023), jota LAB ja HAMK toteuttavat Suomen Metsäkeskuksen ja Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen kanssa. Projektissa käsitellään ilmastonmuutokseen ja muuttuviin sään ääri-ilmiöihin liittyviä välittömiä riskejä rakennetulle ympäristölle ja energiajärjestelmille, metsätaloudelle, liikenteelle, terveydelle ja ruokaturvalle. Käsitellyt riskit on valittu valtioneuvoston tuottamien raporttien tietojen ja hankkeen asiantuntijatyöpajassa saatujen näkemysten perusteella. Projekti toteutetaan maaseuturahaston tuella.

Lisätiedot:

Kaisa Tuominen
TKI-asiantuntija
kaisa [dot] tuominenatlab [dot] fi