Kansainvälisessä webinaarissa esitellään muovin mahdollisuuksia hiilineutraaliuden saavuttamisessa

Kuva
Webinaari biomuoveista
Miten muovit auttavat meitä saavuttamaan hiilineutraaliuden ja miten muoveilla voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä? LAB-ammattikorkeakoulun BIOSYKLI-projekti, Muovipoli Oy ja Muoviyhdistys ry järjestävät joulukuussa kansainvälisen biomuoviwebinaarin, jossa esitellään alan uusimpia tutkimustuloksia sekä yritysesimerkkejä muovien bio- ja kiertotaloudesta.

Muovinvalmistuksessa siirtyminen fossiilisten raaka-aineiden käytöstä täysin kierrätettyyn muoviin voi vähentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Tällä hetkellä koko maapallon käyttämästä öljystä lähes 5 prosenttia kuluu muovinvalmistukseen. Muovia on kuitenkin mahdollista valmistaa myös uusiutuvista luonnonvaroista. Lisäksi kierrätyksen potentiaali on hyödyntämättä, sillä maailmanlaajuisesti alle 20 prosenttia kierrätetään.

Valtaosa muovituotteista ei ole korvattavissa muilla materiaaleilla sekä muovien poisto aiheuttaisi kasvihuonekaasupäästöjen merkittävää kasvua. Luonnonvarojen kokonaiskulutuksenkaan näkökulmasta ei ole järkevää lopettaa muovituotteiden käyttöä, sillä muovien käytön hyödyt ovat haittoja moninkertaisesti suuremmat. Muovisen tuotteen valmistusprosessissa kuluu usein myös vähemmän energiaa ja raaka-aineita kuin vastaavan muusta materiaalista tehdyn tuotteen valmistuksessa.

LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston, Helsingin yliopiston, Lahden Seudun Kehitys LADECin, Päijät-Hämeen Jätehuollon sekä Muoviyhdistyksen BIOSYKLI-yhteisprojektissa on tutkittu erilaisia tekniikoita valmistaa muoveja vedystä (H2) ja hiilidioksidista (CO2). Tavoitteena on ollut selvittää, voisiko CO2-pohjainen polypropeeni toimia tulevaisuudessa esimerkiksi hiilinieluna.

”Selvityksemme mukaan uusiutuvalla sähköllä tuotetun vedyn ja hiilidioksidin avulla voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa polypropeenia siten, että siihen saadaan sidottua enemmän hiiltä kuin sen tuotannon elinkaaren aikana vapautuu. Tällöin siitä valmistetut pitkäkestoiset tuotteet voisivat toimia hiilinieluina”, selventää apulaisprofessori Ville Uusitalo LUTista.

Biomuoviwebinaariin 16.12.2020 odotetaan osallistujia ympäri Eurooppaa

Joulukuussa pidettävä maksuton ja englanninkielinen biomuoviwebinaari esittelee laajalti eri muovialan toimijoita, uusimpia tutkimustuloksia sekä esimerkkejä muovien bio- ja kiertotaloudesta. Tilaisuudessa on puhujia muun muassa LUTista, Nesteeltä sekä Muovipolilta, ja pääpuhujana toimii Silvia Forni EU:n ympäristön pääosastolta. Webinaariin on odotettavissa osallistujia ympäri Eurooppaa.

”Kun kamppaillaan maapallon kestävyyden rajojen kanssa, ja materiaalien tuottaminen kestävästi on tärkeää, pahikseksi nimetty muovikin voi näyttää paremman puolensa. Mielenkiintoista on kuulla webinaarissa esimerkiksi siitä, miten mikrobien avulla voidaan tehdä orgaanisesta jätteestä muovien raaka-ainetta”, kertoo BIOSYKLIn projektipäällikkö Mari Sarvaala LABista.

Plastics in Carbon Neutral and Biocircular Economy -webinaari järjestetään keskiviikkona 16.12.2020 klo 9.00–14.30. Lisätietoja tilaisuudesta ja ilmoittautuminen LABin nettisivuilla.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Mari Sarvaala, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 44 708 5252, mari [dot] sarvaalaatlab [dot] fi (mari[dot]sarvaala[at]lab[dot]fi)

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.