Innovaatiopotentiaali käyttöön yritysten, korkeakoulujen ja alueen yhteistyöllä

Lahden seutu on kehittynyt viime vuosina merkittäväksi keskukseksi sekä kestävässä kehityksessä että teollisuuden innovaatioissa, mutta samalla tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI) jää Suomen keskiarvon alapuolelle. Nyt julkaistu Lahden seudun innovaatiokyvykkyyttä käsittelevä raportti on LABin ja Lahden kaupungin Kymi Partnersilta tilaama strateginen selvitys siitä, miten alueen elinvoimaisuutta, innovaatiopotentiaalia sekä uudistumiskykyä voidaan tulevaisuudessa kasvattaa.
“Lahden seudulla on paljon vahvuuksia tutkimuksen kaupallistamiseen, innovaatiotyöhön ja kasvun vauhdittamiseen. Meille on suuri etu, että Lahden seutua kehittää Suomen ketterimmät korkeakoulut. Kannustan jokaista tuotekehitystä tekevää yritystä luomaan yhteydet korkeakoulujemme professoreihin ja yliopettajiin, jotka skannaavat työkseen maailman huippututkimusta omalta alaltaan. Tästä osaamisesta on verraton apu, kun ratkotaan asiakkaiden tarpeita”, kommentoi Lahden kaupungin elinvoimajohtaja Elina Laavi.
Korkeakouluilla strateginen merkitys alueen elinvoimaan
Tuore selvitys sisältää useita kasvuun tähtääviä toimenpide-ehdotuksia, joiden tavoitteena on kannustaa Lahden seudun yrityksiä etsimään uusia väyliä oman liiketoiminnan kasvattamiseen. Alueen korkeakouluille, kuten LAB-ammattikorkeakoululle ja LUT-yliopistolle, raportti ohjaa luomaan edellytyksiä pk-yritysten innovaatiolähtöiselle kasvulle.
”Tehokkaaseen ja tuloksia tuottavaan TKI-toimintaan tarvitaan aina riittävä määrä resursseja, osaamista ja toimijoita. Vaikka teemme Lahden seudulla paljon yhteistyötä TKI-toiminnan eteen, selvityksen perusteella tarvitsemme nykyistä systemaattisempaa ja pitkäjänteisempää yhteistyötä ja kirkkaampia strategisia valintoja. Siten pystymme sekä tukemaan TKI-intensiivisten yritysten syntymistä ja kasvua alueella että houkuttelemaan TKI-toimintaa tekeviä yrityksiä alueelle myös muualta”, LAB-ammattikorkeakoulun TKI-vararehtori Minna Suutari esittää.
Yksi Lahden seudun ja koko Suomen haasteista on saada enemmän yrityksiä mukaan korkeakoulujen TKI-toimintaan. TKI-vetoista kasvua syntyy paremmilla prosenteilla alueille, joissa yritysten tarjoamat ratkaisut ja korkeakoulujen kehittämä osaaminen nivoutuvat läheisesti toisiinsa. Esimerkki tällaisesta on selvityksessä esitelty sähköisen liikenteen Lahti GEM -klusteri, jossa veturiyrityksen ja korkeakoulun yhteistyöstä on syntynyt kansainvälisesti verkottunut ja aluetaloudellisesti merkittävä keskittymä.
”Erityisesti LABilla on selvityksen mukaan mahdollisuus toimia yritysten ensimmäisenä TKI-kumppanina ja laajentaa yhteiskehittämistä osaavien ja siitä hyötyvien yritysten määrää seudulla. Selvityksessä ehdotetaankin, että käynnistäisimme alueellisen kiihdyttämöpilotin pk-yrityksille. Pilotilla voisimme luoda monistettavan toimintamallin ja kääntää alueen TKI-toimintaa tekevien yritysten määrän vahvaan kasvuun. Aiomme tarttua tähän haasteeseen”, Suutari kertoo.
Lahden mallilla edistetään TKI-vetoista kasvua
Yritysten kasvu luo työpaikkoja, vauhdittaa innovaatioita ja vahvistaa alueen elinvoimaa. Kasvavat yritykset puolestaan panostavat tutkimukseen ja kehitykseen, mikä parantaa alueen kilpailukykyä ja tuottavuutta. Vahva yritysekosysteemi houkuttelee myös investointeja ja rahoitusta. Jotta tähän tilanteeseen päästään Lahden seudulla, TKI-potentiaali tulee realisoida toiminnaksi ja tulokseksi.
”Selvityksessä tunnistettiin viisi keskeistä suositusta, joiden avulla alueen innovaatiokyvykkyyttä voidaan merkittävästi vahvistaa. Yksi näistä on Lahden oma malli TKI-vetoisen kasvun edistämiseen, jonka avulla houkutellaan alueen yrityksiä tarttumaan kasvun haasteisiin ja edetään kohti kunnianhimoista TKI-toimintaa. Malli sisältää toimijakohtaisia toimenpidesuosituksia kahteen kategoriaan jaoteltuna: yleisiin kasvun edellytyksiä parantaviin toimenpiteisiin sekä kohdennettuihin TKI-toiminnan laatua ja laajuutta parantaviin toimenpiteisiin”, sanoo selvityksen toteutuksesta vastannut Ilona Lundström Kymi Partnersilta.
Muut raportissa esiteltävät suositukset:
- Seudun yhteisiä strategisia valintoja tulee täsmentää kansainvälisesti kilpailukykyisten TKI-kärkien synnyttämiseksi.
- TKI-toiminnan tavoitetasoa on nostettava seudun toimijoiden yhteisellä päätöksellä ja yhteistyöllä maakuntasarjasta kohti kansainvälisiä pelikenttiä.
- Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä tulee syventää ja laventaa systemaattisesti. Avaimet ovat korkeakoulujen omissa käsissä.
- Julkisen T&K-rahoituksen hyödyntämisen portaat tehokkaaseen käyttöön ja painopiste kansainväliseen rahoituksen kotiuttamiseen. Luodaan suhteita ja rakenteita yksityisten pääomien tehokkaampaan hyödyntämiseen.
Lahden seudun innovaatiokyvykkyys
LABin ja Lahden kaupungin teettämä selvitys alueen innovaatiokyvykkyydestä esittelee, miten Lahden seudun elinvoimaisuutta, innovaatiopotentiaalia sekä uudistumiskykyä voidaan tulevaisuudessa kasvattaa.
Lisätiedot:
