Haemme vehreitä kokeiluja – Tarjoa ratkaisua 18.12. mennessä!
Haku PilotGreen-kokeiluohjelmaan on auki 15.11.–18.12. Kokeiluhaun kokonaisbudjetti on Lahdessa korkeintaan 15 000 euroa (alv. 0 %) ja Helsingissä enintään 50 000 euroa (alv. 0 %). Tarjouskilpailusta valitaan toteutettaviksi 1–2 kokeilua Lahteen ja 3–5 kokeilua Helsinkiin. Yhden kokeilun hinta on korkeintaan 15 000 euroa. Ilmoittaudu mukaan kokeiluohjelman hybrimuotoiseen infotilaisuuteen 20.11.2023 klo 14-15.30.
PilotGreen-hankkeen tiimi auttaa yrityksiä kokeilujen kehittämisessä, käynnistämisessä, sopivan kokeilupaikan löytämisessä ja viestinnässä. Lisäksi yrityksiä tuetaan käyttäjien tavoittamisessa sekä ratkaisun yhteiskehittämisessä esimerkiksi asukkaiden, asiantuntijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Arvostamme yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
Tavoitteena ilmastonmuutokseen sopeutuva ja viihtyisä kaupunki
Kokeiluhaussa etsimme ratkaisuja, jotka tuovat kaupunkiin lisää kasvillisuutta sekä tukevat uudenlaisten viherrakenteiden hoitoa, ylläpitoa ja seurantaa. Vihreän infrastruktuurin eli strategisesti suunnitellun viheralueiden verkoston luovat ratkaisut ovat ilmastonmuutokseen sopeutumisen, luonnon monimuotoisuuden lisäämisen, viihtyisyyden ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin näkökulmasta tarpeellisia tiiviissä kaupunkiympäristössä.
Monipuoliset ja kekseliäät kasvillisuusratkaisut voivat tiiviissäkin rakennetussa ympäristössä tarjota erilaisia luontohyötyjä eli ekosysteemipalveluja, kuten auttaa vähentämään tulvariskiä, toimia hiilinieluina, viilentää ja puhdistaa kaupunki-ilmaa, vaimentaa melua sekä tuottaa kaupunkilaisille kokemuksellisesti rikkaita ympäristöjä.
Kokeiluja Lahden Mukkulaan
Lahden Mukkulan kaupunginosassa tavoitteena on kehittää ostoskeskuksen ympäristöä vastaamaan asukkaiden toivetta alueen yhteisöllisestä, viihtyisästä ja vihreästä kohtaamispaikasta. Alueen asukkailta ja toimijoilta on jo aiemmin kerätty runsaasti tietoja, joita voidaan hyödyntää ratkaisujen kehittämisessä.
Alueen tulisi tarjota istumapaikkoja, suojaa sateelta, tuulelta ja paahteelta sekä sisältää runsaasti kestävää, ympärivuotista vehreyttä huomioiden myös syötävät kasvit. Alueen valaistus on tärkeä näkökulma, ja tavoitteena on testata ratkaisuja myös talviaikana. Ratkaisuissa tulee huomioida eri-ikäiset käyttäjät, kuten esimerkiksi ikääntyneet ja nuoret, sekä heidän tarpeensa, ja tarjota heille uudenlaisia kohtaamisen mahdollisuuksia. Toiveena on kehittää alueelle positiivisempaa identiteettiä. Ratkaisujen sijoituspaikkana on erityisesti ostoskeskuksen palaneen rakennuksen jättämä tyhjä tila sekä kauppojen sisäänkäynti alueet.
Minkälaisia ratkaisuja haetaan?
Kokeiluhaussa tavoitellaan uudenlaisten, luovien ja rohkeiden ratkaisujen kehittämistä ja kokeilemista. Ratkaisujen tulisi vastata seuraaviin kysymyksiin:
- Minkälaisilla ratkaisuilla tiiviiseen kaupunkirakenteeseen voidaan tuoda lisää monimuotoista ja erilaisia luontohyötyjä tuottavaa vehreyttä?
- Minkälaisilla teknologioilla ja palveluilla uusien viherratkaisujen hoito ja ylläpito toteutetaan kestävästi ja kustannustehokkaasti loppukäyttäjien tarpeet huomioiden?
- Minkälaisilla teknologioilla viherratkaisujen toimivuutta ja niiden tuottamia hyötyjä voidaan seurata?
Kokeiluhaussa haetaan erityisesti uudenlaisia, esimerkiksi modulaarisia ja elementtimäisiä viherrakenteita, joiden ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi siirreltävyys, väliaikaisuus, vuorovaikutteisuus, helppo ja kustannustehokas asennettavuus ja huollettavuus, ympärivuotisuus sekä monikäyttöisyys ja muuntojoustavuus. Kokeiluhaun kohteena on myös ratkaisuihin liittyvien teknologioiden, digitaalisuuden ja palvelujen hyödyntäminen. Ratkaisujen ympäristövastuullisuus ja skaalautuvuus ovat keskeisiä näkökulmia.
Katso koko hakuilmoitus ja ohjeet tarjouksen jättämisestä Forum Virium Helsingin nettisivuilta: Kokeiluhaku.
PilotGreen-hankkeessa (1/2023-12/2025) lisätään vehreyttä ja viihtyisyyttä kaupunkeihin kokeilemalla uudenlaisia vihreän infrastruktuurin ratkaisuja yhdessä yritysten, kaupunkien ja kaupunkilaisten kanssa. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki. Hankekumppaneina toimivat Metropolia Ammattikorkeakoulu ja LAB-ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.