Ammattikorkeakoulut: Kestävän kehityksen taidot jokaiselle

Kuva
Kestävä, vastuullinen ja hiilineutraali AMK
Me LAB-ammattikorkeakoulussa kehitämme ratkaisuja materiaalien kestävämpään käyttöön, sujuvoitamme ihmisten arkea sekä muotoilemme innovaatiot kansainvälisiksi menestystarinoiksi.

Ammattikorkeakoulut ovat hyväksyneet yhteisen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman, jonka lähtökohtina on YK:n vuonna 2015 hyväksymät kestävän kehityksen tavoitteet. Tavoitteena on kestävä, vastuullinen ja hiilineutraali ammattikorkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.

"Ammattikorkeakoulujen tehtävä on rakentaa yhdessä työ- ja elinkeinoelämän kanssa globaalisti parempaa tulevaisuutta. Osaamisen avulla pystymme siirtymään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa", linjaa ohjelman valmistelua johtanut rehtori Turo Kilpeläinen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Ohjelman ytimessä ovat ammattikorkeakoulujen kädenjäljen vahvistaminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen. Nämä on kuvattu 14 lupauksena ja konkreettisina toimenpiteinä, joita käynnistetään vuoden 2021 alusta.

”Ammattikorkeakoulujen 30 000 vuosittaisella valmistuvalla opiskelijalla, 200 miljoonan euron TKI-volyymilla ja 9 500 henkilötyövuodella on valtava merkitys yhteiskunnan tulevaisuutta rakennettaessa. Koulutuksen ja TKI-toiminnan kautta syntyy yhteiskunnallinen vaikuttavuutemme, kädenjälkemme. Ammattikorkeakoulut tavoittelevat hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Kilpeläinen.

Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman myötä ammattikorkeakoulujen koulutusta kehitetään siten, että jokaisella valmistuneella opiskelijalla on kyky edistää kestävää kehitystä ja torjua ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia yhteiskunnassa. Kestävyys ja vastuullisuus huomioidaan kaikessa TKI-toiminnassa ja sitä suunnataan tuottamaan ratkaisuja kestävyyshaasteisiin, edistämään kestävää kehitystä ja vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Johtamisen ja henkilöstöasioiden osalta ammattikorkeakoulut lupaavat toimia taloudellisesti, ekologisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti vastuullisina työnantajina.

”Ohjelman toteuttaminen tarkoittaa konkreettisia muutoksia ammattikorkeakoulujen opetukseen, työelämäyhteistyöhön ja innovaatiotoimintaan. Lupaamme siis toimia itse kuten opetamme”, Kilpeläinen painottaa.

Ammattikorkeakoulut ovat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Tähän pääsemiseksi ammattikorkeakoulut sitoutuvat systemaattisesti toteuttamaan eri toimia päästöjen vähentämiseksi, seuraamaan hiilijalanjälkensä kehittymistä ja etsimään yhdessä muita keinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Merkittävimmät hiilijalanjäljen tuottajat ammattikorkeakouluissa liittyvät liikkumiseen ja matkoihin, kiinteistöihin, ruokapalveluihin ja hankintoihin.

LAB | KIERTOTALOUS

Mahdollistamme yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.