Tutkimusryhmä lähestyy vastuullista liiketoimintaa ja kestävää arvonluontia ilmiöpohjaisesti ja monitieteisesti teemojen, kuten vastuullisen työelämän ja kestävän johtamisen, ympäristöjohtamisen, kestävien liiketoimintamallien ja sosiaalisen vastuun kautta. Tutkimus edistää yritysten ymmärrystä vastuullisuuden ja kestävän arvonluonnin kysymyksistä, mikä auttaa niitä siirtymään uutta etsivän ja luovan vastuullisuuden tasolle liiketaloudellisesti kannattavalla tavalla. Tämä vahvistaa yritysten roolia taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävän talouskasvun luojana.
Tutkimusryhmän jäsenet
Päivi Karhunen
Johtava asiantuntija, kauppatieteiden tohtori (KTT), tutkimusryhmän vetäjä. Päivi on tutkinut vastuullista liiketoimintaa erityisesti taloudellisen vastuun ja eettisten toimintatapojen näkökulmista. Päivin kiinnostuksen kohteena ovat tällä hetkellä myös kestävän työelämän kysymykset, kuten monikulttuuristen ja -kielisten työyhteisöiden johtaminen.
Johanna Heinonen-Kemppi
Lehtori, kauppatieteiden tohtori (KTT), palveluliiketoiminnan ja TKI-toiminnan asiantuntija. Johannan tutkimusintressit keskittyvät elämyksellisyyden ja asiakaskokemuksen syventämiseen digitalisaation avulla, sekä digitaalisen markkinointiviestinnän kehittämiseen ja sen rooliin liiketoiminnan vastuullisuuden ja kilpailukyvyn edistämisessä.
» ORCID
» ResearchGate
» LinkedIn
Meri Jalonen
Johtava asiantuntija, tekniikan tohtori (TkT), työelämän ja organisaatioiden kestävyyskysymyksiin perehtynyt organisaatiotutkija. Meri tutkii kestävien kulutuksen ja tuotannon käytäntöjen kehittämistä mm. kiertotalouteen, älykaupunkikehitykseen ja työn automatisointiin liittyen. Hän tutkii myös kokeiluja innovaation välineinä ja TKI-yhteistyötä.
» ORCID
» ResearchGate
» LinkedIn
Heli Kasurinen
TKI-asiantuntija, tekniikan tohtori (TkT) ympäristötekniikan alalta. Heliä kiinnostaa tutkia ihmisen toimien ja luonnonympäristön vuorovaikutusta ja sopusoinnun edistämismahdollisuuksia. Osaamista kokonaisvaltaisesti kestävän liiketoiminnan kehittämisestä ja systemaattisesta kestävyyden arvioinnista elinkaariarviointiin pohjautuvin menetelmin.
» ORCID
» ResearchGate
» LinkedIn
Heidi Myyryläinen
TKI-asiantuntija, KTM, tohtorikoulutettava. Heidi on uudistaja, jota innostavat monitieteinen, käytännönläheinen tutkimus ja kokeelliset, osallistavat menetelmät. Heidin kiinnostuksen kohteena on tutkimus, jolla luodaan käyttäytymistieteitä hyödyntäen ihmisiä, yhteisöitä ja alueita palvelevia kestäviä liiketoimintamalleja ja ekosysteemejä.
» ORCID
» ResearchGate
» LinkedIn
Terhi Saarijärvi
TKI-asiantuntija, kauppatieteiden tohtori (KTT). Terhi on kiinnostunut yritysten vastuullisuudesta, kestävistä liiketoimintamuodoista (ml. osuustoiminta) sekä hyvinvoivaan ihmiseen ja organisaatiokäyttäytymiseen liittyvistä teemoista. Terhillä on myös kokemusta kehitysyhteistyöstä yrittäjyyskoulutuksen kehittämishankkeista Sambiaan ja Namibiaan.
» ORCID
» ResearchGate
» Google Scholar
» LinkedIn
Ville Sarpo
Lehtori, liiketoiminta, kauppatieteiden tohtori (KTT). Ville tutkii organisaatioiden rakenteita ja muotoilua sekä niiden suhdetta organisaation strategiaan. Erityisesti vastuullisen liiketoiminnan näkökulma liittyen organisaation rakenteisiin on hänen mielenkiintonsa kohteena.
Mika Tonder
Yliopettaja, yhteiskuntatieteiden tohtori (YTT). Johtamisen ja yrittäjyyden asiantuntija, erikoistunut vuorovaikutuksen ja yksilön kokemusmaailman diskurssien tutkimiseen. Mika on pureutunut kestävän kehityksen teemaan väitöstutkimuksessaan saimaannorpan suojelusta. Mikalla on myös yrittäjätausta perustajana ja johtajana viidessä kasvuyrityksessä.
Liittyvät projektit
Distance LAB -projekti
Distance LAB kehittää työkaluja pk-yrityksille, jotka parantavat etäyhteistyön liittyviä kommunikointi- ja innovointitaitoja, liiketoimintastrategioita ja vastuullisuutta.
ForestAgriGreenNudge-projekti
ForestAgriGreenNudge-projekti pyrkii edistämään kestäviä käytäntöjä maataloudessa ja metsätaloudessa käsittelemällä käyttäytymiseen ja kognitioon liittyviä vinoumia, jotka voivat haitata optimaalista päätöksentekoa.
Julkaisut ja artikkelit
Karhunen, Kankaanranta & Räisänen 2023 Towards a richer understanding of language and identity in the MNC: Constructing cosmopolitan identities through “English” https://link.springer.com/article/10.1007/s11575-023-00504-6
Karhunen, Ledyaeva & Brouthers 2022 Capital round-tripping: Determinants of emerging market firm investments into offshore financial centers and their ethical implications https://link.springer.com/article/10.1007/s10551-021-04908-y
Heinonen & Sthapit 2024 Service agent driven co-created caring in chat-based customer service encounters https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15332969.2023.2288733
Weck, Jalonen & Kerkola 2024 Supporting adoption of circular business models in small and medium enterprises: Circular readiness assessment framework https://openaccess.cms-conferences.org/publications/book/978-1-964867-11-3/article/978-1-964867-11-3_11
Kasurinen H., Uusitalo V., Grönman K., Väisänen S., Soukka R. 2020. Environmental impact assessment. Encyclopedia of Sustainable Management. Springer, Cham. https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-030-02006-4_624-1
Myyryläinen & Torkkeli 2024 Co-designing tools for assessing sustainability in SMEs and public organizations: negotiating a social setting for a codesign study. In Sage Research Methods Cases Part 1. SAGE Publications, Ltd.
https://methods.sagepub.com/case/co-designing-tools-for-assessing-sustainability-in-smes-and-public
Huhtala, Tuominen & Tuominen (Saarijärvi). (2023). Factors in the board governance of cooperatives: a systematic review
http://njb.fi/wp-content/uploads/2023/06/1_Huhtala_et_al.pdf