Yhdyskuntatekniikan insinöörit haalittiin töihin jo opintojen aikana

Kuva
Yhdyskuntatekniikan insinöörit Ella ja Aleksi
Teitä, ratoja, rakennusten perustuksia ja satamia suunnittelevat yhdyskuntatekniikan insinöörit työllistyvät erinomaisesti, kertoo LAB-ammattikorkeakoulun alumni Aleksi Jerkku, joka työllistyi infra-alan töihin jo ennen valmistumistaan.

LABista keväällä 2020 yhdyskuntatekniikan insinööriksi valmistunut lappeenrantalainen Aleksi työskentelee parhaillaan työnjohtajana GRK Infra Oy:llä. Aleksi kokee saaneensa insinöörikoulutuksesta hyvän perustan, jotta voi työskennellä laaja-alaisesti erilaisissa infra-alan työtehtävissä. Oppia on kertynyt niin rakentamiseen liittyvistä teknisistä alustoista ja materiaaleista, infrarakenteiden suunnittelusta kuin projektijohtamisestakin.

Aleksin kanssa samasta koulutuksesta valmistunut Ella Finnilä työllistyi myös ennen valmistumistaan ja toimii tällä hetkellä geosuunnittelijana Ramboll Finland Oy:llä. Uusia haasteita kaivannut kahden lapsen äiti Ella on uranvaihtaja, joka hyppäsi kaupan alan hommista insinööriksi 4 vuotta sitten.

”Olen valmistunut aiemmin kaupan alalta ja ehdin olla työelämässä yli 10 vuotta, työskennellen muun muassa laatuasioiden parissa. Kaipasin uusia haasteita ja etsin vielä silloin omaa juttuani – rakennusala alkoi jossain vaiheessa kiinnostamaan, joten hain LABiin ja pääsin opiskelemaan yhdyskuntatekniikkaa”, muistelee Ella.

Opinnäytetyöt infra-alan parhaimmistoa

Yhdyskuntatekniikan insinööreiksi LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneet Ella Finnilä ja Aleksi Jerkku työllistyivät infra-alan töihin jo opintojen aikana. Työllistymistä edesauttoivat oma-aloitteisuus sekä erinomaiset opinnäytetyöt, joista molemmat palkittiin Destian opinnäytetyökilpailussa kunniakirjoin ja stipendein.

Aleksi toteutti opinnäytetyönsä nykyiselle työnantajalleen Saimaan kanavan sulkujen alaporttilehtien tiiveyteen vaikuttavista tekijöistä sekä vaihtoehtoisista toteuttamistavoista. ”Aihe liittyi urakkaan, jossa olin mukana opiskelujen ohessa. Yllätyin, miten hyvän vastaanoton opinnäytetyöni sai ensin opettajilta ja myöhemmin se huomioitiin myös opinnäytetyökilpailussa. Työn päätavoitteena ei kuitenkaan ollut korkein arvosana tai stipendi, vaan yrityksen tukeminen urakassa.”

Ella koki kunniakirjan ja stipendin tervetulleeksi huomionosoitukseksi isosta työstä, jonka oli nähnyt opinnäytetyönsä eteen. ”Opinnäytetyössäni käsittelin niitä asioita, joita tulisi ottaa huomioon asfalttipäällysteen suunnittelussa. Alan suunnitteluohjeita on melko vähän ja ne ovat suppeita sekä osittain myös vanhentuneita, joten koin aiheen erittäin ajankohtaiseksi.”

Aleksi Jerkku ja Ella Finnilä

”Yritykset tiedostavat, että LABista valmistuu tulevaisuuden ammattilaisia laadukkaan koulutuksen siivittämänä”

Aleksi piti erityisesti käytännönläheisestä oppimisesta. Lisäksi yritysvierailujen ansiosta työelämä ja alan yritykset tulivat tutuksi jo opintojen alussa. Käytännön harjoituksia toteutettiin muun muassa LABin laboratorioissa erilaisten mittausten ja betonin valmistuksen osalta.

”Lähtökohtaisesti opintojaksoilta opitaan tarvittavat tiedot ja taidot laajalti moneen eri työtehtävään, mutta mielestäni lopullinen syventävä ja perusteellinen oppiminen tapahtuu työelämässä, johon LABissa tarjotaan hyvät edellytykset työharjoittelujen muodossa”, Aleksi sanoo.

Aleksi aikoo vielä tulevaisuudessa opiskella itselleen ylemmän korkeakoulututkinnon, mutta siihen saakka erilaiset haasteet ja vastuut taitorakenteiden parissa pitävät mielenkiinnon yllä. Myös Ellan tavoitteena on jatkaa opintoja joko ylemmän AMK-tutkinnon parissa tai yliopistossa, mutta ennen sitä Ella haluaa kasvattaa suunnittelukokemustaan monipuolisesti sekä perehtyä asfalttiasioihin lisää.

Ella ja Aleksi kannustavat hakemaan yhdyskuntatekniikan insinööriopintoihin, mikäli tekniikka kiinnostaa. ”LABissa opiskelussa parasta olivat ammattitaitoiset ja motivoivat opettajat, jotka ovat omien osa-alueidensa kivenkovia ammattilaisia. Lisäksi yritykset tiedostavat, että LABista valmistuu tulevaisuuden ammattilaisia laadukkaan koulutuksen siivittämänä.”

 

Teksti: Elina Jokela

Kuva
LAB_Lappeenranta_ikkunat

Insinööri, infratekniikka (AMK)

Infratekniikan insinööri hallitsee rakennetun ympäristön kokonaisuuden.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti