Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijoilla on laaja kontaktiverkosto

Kuva
Tiia Jokinen ja Sara Auvinen
Tiia Jokinen (vas.) ja Sara Auvinen.
LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa viimeistä vuotta sisustusarkkitehtuuria ja kalustemuotoilua opiskelevat Sara Auvinen ja Tiia Jokinen huomioitiin vuosi sitten isosti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, kun heidän suunnittelemansa kuivakäymäläratkaisu palkittiin Habitare-messuilla erityiskunniamaininnalla vuoden kiinnostavimmaksi ilmiöksi.

Neljä vuotta sitten kaksi vielä toisilleen tuntematonta, Tiia ja Sara, hakivat opiskelemaan LABin Muotoiluinstituuttiin. Tiia päätyi pitkän harkinnan jälkeen laittamaan sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutuksen yhteishaussa ykköseksi – Sara puolestaan oli aina tiennyt haluavansa luovalle alalle, jossa oma työn jälki olisi konkreettisesti nähtävissä.

”Opiskelu on monipuolista ja todella käytännönläheistä. Suunnittelu alkaa yleensä prototyypeistä ja pääsemme toteuttamaan valmiita, oikeita tuotteita. Opiskelu vaatii paljon oma-aloitteisuutta ja päämäärätietoisuutta, mutta parasta opinnoissa on juurikin vaativien projektien jälkeiset onnistumiset”, Tiia sanoo.

LABin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutus valmistaa kalusteiden ja tilojen muotoilun asiantuntijaksi. Käytännönläheiset opinnot sisältävät muun muassa hahmomallien ja prototyyppien valmistusta, jonka kautta erilaiset materiaalit ja niistä kumpuavat mahdollisuudet ovat tulleet Saralle ja Tiialle tutuiksi.

”Koulutus tarjoaa meille erinomaiset valmiudet työskennellä valmistumisen jälkeen esimerkiksi sisustusarkkitehtina ja kalustemuotoilijana alan toimistoissa tai itsenäisinä yrittäjinä. Opintojen aikana olemme kerryttäneet valtavasti alalla vaadittavaa teoriatietoa sekä ohjelmisto-osaamista. Meitä myös kannustetaan ja tuetaan aktiivisesti osallistumaan erilaisiin suunnittelukilpailuihin”, kertoo Sara.

Aktiiviset viimeisen vuoden opiskelijat Sara ja Tiia ovat ehtineet olla opintojen aikana monessa mukana, mutta mieleenpainuvin projekti on kuitenkin ollut kansainvälistäkin näkyvyyttä saanut Rehome Toilet -konsepti, jonka he suunnittelivat yhdessä. Biopohjaisista materiaaleista valmistettu kuivakäymälä on suunniteltu palvelemaan erityisesti ulkoilmatapahtumien, kriisialueiden sekä pakolaisympäristöjen tarpeita – kestävän kehityksen tavoitteet huomioiden. Muotoilijaopiskelijoiden yhdessä suunnittelema kuivakäymälä palkittiin myös erityiskunniamaininnalla Habitaren vuoden 2019 kiinnostavimmaksi ilmiöksi.

”Rehome Toilet -projekti oli unohtumaton kokemus! Lisäksi se toi paljon uusia kontakteja tulevaisuutta ajatellen”, tiivistää Tiia.

 

Tiia ja Sara Rehome-projektin parissa

 

”Muotsikka on tekijätyypeille”

Sara ja Tiia valmistuvat keväällä 2021, jonka jälkeen tavoitteena olisi saada työpaikka alan toimistosta. Opintojen aikana toteutetut monet projektit ja yritysyhteistyöt ovat poikineet Auviselle ja Jokiselle laajan kontaktiverkoston, ja moni valmistunut muotoilija saakin ensimmäisen työpaikkansa opiskelujen aikana luotujen kontaktien avulla.

”Muotoiluinstituutilla on alalla hyvä maine ja siitä on ollut meille huikea etu harjoittelu- ja työpaikkoja hakiessa. Opintojen aikana olen myös saanut monista luokkalaisistani elinikäisiä ystäviä, joiden kanssa toivon pääseväni työskentelemään tai tekemään yhteistyötä tulevaisuudessakin”, tuumii Sara.

Tiia ja Sara suosittelevat LABin Muotoiluinstituutin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutusta kaikille visuaalisille ja luoville ihmisille, jotka ymmärtävät funktionaalisuuden ja asiakaslähtöisyyden merkityksen.

”Muotsikka on tekijätyypeille. Niille, jotka jaksavat puurtaa ja tehdä käsin asioita. Hakijoille sanoisimme vinkiksi, että älkää luovuttako ja uskaltakaa!”

 

Teksti: Elina Jokela

Kuva
A beige abstract object

Muotoilija (AMK)

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutuksesta valmistut kalusteiden ja tilojen muotoilun asiantuntijaksi.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti