Opiskelijasta yrittäjäksi: Tommi Mäkelä – PlasticFreeWorld Oy

PlasticFreeWorld Oy:n perustajat: Kristian Karppinen (ylhäällä), Tommi Mäkelä (alh. vasemmalla) sekä Jose Julin (alh. oikealla). Kuva: Niki-Santeri Soukkio.
Tommi Mäkelän, 25, yritysidea ekologisten bambupillien maahantuonnista sai alkunsa hänen työskennellessä cocktail-ravintolassa kesällä 2018. Tukea yrittäjyyden aloittamiseen hän sai yrityskiihdyttämöstä.

"Ravintola, jossa työskentelin, luopui muovipillien käytöstä, koska niistä tuli yksinkertaisesti niin paljon hävikkiä. Mietin, että pitäähän pillejä olla saatavilla, koska asiakkaatkin kyselivät niitä jatkuvasti. Siitä syntyi idea ekologisemmasta vaihtoehdosta – bambupilleistä”, havainnoi Mäkelä. Yritysidean nopeaan eteenpäin viemiseen löytyi apua Mäkelän kaveripiiristä ja tällä hetkellä Tommi Mäkelän, Kristian Karppisen, Jose Julinin ja Ekue Tometyn PlasticFreeWorld Oy maahantuo bambusta valmistettuja pillejä, hammasharjoja, ja vanupuikkoja.

Vastuullisella liiketoiminnalla puhtaamman tulevaisuuden puolesta

Mäkelän mukaan PlasticFreeWorld Oy:n kunnianhimoinen visio on pelastaa maailma alati kasvavalta muovijäteongelmalta. Tuotteiden muovittomuuden lisäksi Mäkelä ystävineen haluaa taata sen, että jokaisella kuluttajalla on mahdollisuus tehdä ekologisempia valintoja: "Haluamme mahdollistaa sen, että ekologisemmat valinnat ovat helposti kaikkien saatavilla ja, että jokaisella kuluttajalla on ylipäätään mahdollisuus valita ekologisempi tuote ilman, että se nostaa kauppalaskua huomattavasti."

Myös vastuullinen liiketoiminta on PlasticFreeWorldin yrittäjille tärkeää, jonka vuoksi he vierailivat äskettäin tuotteidensa alkuperämaassa Kiinassa. ”Tarkoituksenamme oli lähteä Kiinaan varmistamaan tuotteidemme vastuullisuus sekä perehtyä niiden valmistusprosessiin”, kertoo Mäkelä. Kahdeksan päivää kestänyt Kiinan reissu oli Mäkelän mielestä erittäin opettava ja hän kannustaa jokaista maahantuontibisnestä suunnittelevaa matkustamaan tuotteidensa alkuperämaahan.

Yrityskiihdyttämöstä tukea yrittäjyyteen

Mäkelä sai tukea yrittäjyyden aloittamiseen yrityskiihdyttämön järjestämästä kiihdytysohjelmasta, sekä kiihdyttämöpäällikkö Martti Mäkimattilan kanssa käydyistä sparraustuokioista. ”Kiihdyttämön tarjoama tuki on ollut asiantuntevaa, luottamuksellista ja helposti lähestyttävää.” Myös opintopisteiden kerryttämisen omaa liiketoimintaa kehittämällä Mäkelä kokee tärkeäksi opiskelijayrittäjän näkökulmasta: ”Se ruokkii oikeaa tekemistä, eikä opinnot kärsi.”

Toivottavasti jokainen yrittäjyyttä suunnitteleva opiskelija rohkenee hyödyntämään kiihdyttämön palveluita. Itse olen saanut niistä pelkkää hyötyä!

Mäkelän mielestä liiketoiminnan tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvältä: PlasticFreeWorld Oy:lle myönnettiin juuri Business Finlandin innovaatioseteli. Nyt Mäkelä panostaakin yrittäjyyteen täysipäiväisesti – kahdeksan tuntia päivässä ja seitsemän päivää viikossa.  

Lue lisää PlasticFreeWorld Oy:stä www.plasticfreeworld.fi

 

Teksti: Krista Tuomi

Kuva: Niki-Santeri Soukkio

Tarvitsetko tukea yrittäjyyden aloittamiseen?

Martti Mäkimattila
Kehittämispäällikkö
martti [dot] makimattilaatlab [dot] fi
Sijainti