”Olen aina halunnut ammattikorkeakouluun töihin”
Forssalainen Nora Ahtola ei vielä muutama vuosi sitten olisi uskonut työskentelevänsä joskus Lahdessa tai Lappeenrannassa. Koronaviruspandemian myötä uudeksi normaaliksi muodostunut hybridityö, ympäristöpääkaupunkivuosi sekä syksyllä 2021 järjestetty Hämeen kauppakamarin talousseminaari saivat Ahtolan näkemään Lahden uusin silmin. Hän aloitti LABin liiketoimintayksikön johtajana maaliskuussa 2022.
”Olen aina halunnut ammattikorkeakouluun töihin. LABissa avautui oikeanlainen pesti juuri oikeaan aikaan, ja olen todella innoissani tämän työn tuomista mahdollisuuksista”, Ahtola kertoo.
Ahtola siirtyi LABiin kotimaisesta digipalveluyhtiöstä, jossa hän toimi liiketoimintajohtajana. Ennen sitä Ahtola ehti luomaan uraa myös yrittäjänä.
”Tein aikoinaan harrastuksistani työtä: toimin golfvalmentajana, hevoskauppiaana sekä ratsuttajana ja ratsastusvalmentajana omalla hevostilallani. Olen myös pyörittänyt muutamaa isohkoa ratsastuskoulua. Yrittäjäksi päädyin osin sattumalta”, Ahtola muistelee.
”Kun valmistuin maisteriksi Helsingin yliopistosta, tavoitteena oli jatkaa akateemista uraa ja tehdä väitöskirja palvelujohtamisesta. Teinkin sitä kolme vuotta taloustieteen laitoksella Viikissä, mutta sitten alun perin sivutoimisena harrastuksena alkanut yrittäjyys imi mukaansa. Asiakaskuntani kasvoi niin, että saatoin elättää itseni täysipäiväisenä yrittäjänä.”
Vuorovaikutteinen työyhteisö inspiroi
Suoraselkäisyys, avoimuus, toisten kunnioittaminen ja tavoitteellisuus ovat Ahtolalle tärkeitä arvoja niin vapaalla kuin työelämässä. Nykyisessä työssään yksikönjohtajana Ahtola inspiroituu muun muassa eri alojen osaajien kanssa käytävistä keskusteluista ja ajatustenvaihdosta.
”Olen vaikuttunut yksikkömme asiantuntijoiden osaamisesta ja tuoreista näkemyksistä. Täällä on yhteinen tahto- ja tavoitetila syventää yhteistyötä sekä koulutuksessa että tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.”
Ahtola peräänkuuluttaa yksiköiden tiivistä yhteistyötä ja monialaista tekemistä, jotta kaikki rautainen osaaminen ja tekijät saadaan täyteen potentiaaliinsa. Liiketoimintayksikön johtajan työhön kuuluu myös LAB-tasoinen strategiatyö sekä yhteisen linjan ja yhdessä tekemisen tapojen löytäminen.
”Edistän parhaillaan yksikkömme profilaatiotyötä, jolla erotumme muista liiketoimintaosaamista tarjoavista ammattikorkeakouluista ja samalla tuemme LABin muita yksiköitä osaamisellamme.”
LABin strategian ytimessä olevat vahvuusalueet – kiertotalous, design, hyvinvointi ja innovaatiot – puhuttelevat Ahtolaa.
”Koulutus- ja työtaustani tukee täydellisesti sitä, mitä tämänhetkisessä roolissani pääsen tekemään. Olen valmistunut elintarviketieteiden maisteriksi elintarvike-ekonomiasta, suuntautumisena hotelli-, ravintola- ja matkailuala. Suoritin jo 90-luvun lopussa opintojani tutkintoon sisäänrakennetusti myös muissa korkeakouluissa. Korkeakoulujen välinen toimiva yhteistyö tuli siis jo silloin tutuksi, ja se oli innostavaa nuorelle opiskelijalle.”
Ahtola näkee työnsä merkittävänä mahdollisuutena rakentaa parempaa työelämää ja sitä tukevaa innovaatiokorkeakoulua.
”Meillä pääsee rakentamaan tulevaisuutta yhdessä huippuosaajien kanssa kehittyvässä ja eteenpäin katsovassa organisaatiossa”, Ahtola kiteyttää.
Merellä voi vaihtaa vapaalle
Vapaa-aikanaan Nora Ahtola ulkoilee kahden cockerspanielinsa kanssa ja pelaa aktiivisesti tennistä. Arkena Ahtolan voi bongata tenniskentältä useampanakin iltana viikossa. Kesät hän viettää pääosin vesillä.
”Tennisharrastus nostattaa sopivasti entisen kilpaurheilijan sykettä ja virittää mielen hieman eri taajuuksille kuin työ tai purjehdus.”
”Purjehdin kesäisin mahdollisimman paljon, ja ostin viime keväänä myös oman purjeveneen. Meri on rauhoittava elementti, jota kunnioitan suuresti. Merellä täytyy olla kaikki aistit valppaina, kun kuljetaan tuulen ja muiden sääolojen armoilla. Purjehtiessa pääsen takuuvarmasti irti kaikista maallisista ajatuksista.”