Minna Cheung on pitkän linjan tekstiili- ja vaatetusalan asiantuntija

Kuva
LABin puettavan muotoilun lehtori Minna Cheung.
Tekstiili- ja muotialalla eletään murroksessa. Digitalisaatio, kiertotalous ja vastuullisuus ohjaavat tekemistä muuttaen samalla yhtä suurimmista ja vanhimmista teollisuuden aloista maailmassa. Sen tietää pari vuosikymmentä alalla eri tehtävissä toiminut puettavan muotoilun lehtori Minna Cheung.

Vaatesuunnittelija, muotialan yrittäjä, televisiojuontaja ja lehtori – LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa työskentelevä Minna Cheung on tunnettu henkilö tekstiili- ja muotialalla. Ennen lehtoriuttaan Cheung ehti muun muassa perustamaan vaatekaupan, uuden tuotemerkin ja perheyrityksen. Hän on myös juontanut muoti- ja sisustusohjelmia televisiossa.

”Koen hyötyväni paljon aikaisemmasta kokemuksestani vaatetusalan yrittäjänä. Yrittäjämäinen ajattelutapa – mahdollisuuksien näkeminen, kokeilunhalu, ratkaisukeskeisyys, itseohjautuvuus – toimii hyvin myös koulutuksen piirissä.”

”Toisin kuin monella muulla opettajakollegallani, minulla ei ole opiskeluhistoriaa Muotoiluinstituutissa. Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto) vaatetussuunnittelua, ja olen myös valmistunut markkinointimerkonomiksi Lahden kauppaoppilaitoksesta. Merkonomi ja taiteen maisteri ei ollut siihen aikaan mikään tyypillinen yhdistelmä.”

Vahvuutena liiketoiminnan ja muotialan yhdistäminen

Monipuolisen tutkintopaletin lisäksi Cheung haki oppeja myös Lontoosta viettäessään vuoden Kingston Universityssä vaatetussuunnittelun osastolla.

”Koulutus- ja työtaustani sekä yrittäjäurani ovat tehneet minusta sen, kuka nyt olen. Koulutuksen alalle ajauduin vähän vahingossa: toimin jo yrittäjänä ollessani opinnäytteiden arvioijana ja tuntiopettajana Aallossa ja Muotoiluinstituutissa”, Cheung muistelee.

”Silloin ymmärsin, että haluan päätyökseni jakaa eteenpäin tietouttani, kokemuksiani ja verkostojani. Hain kymmenen vuotta sitten Muotoiluinstituutin muoti- ja vaatetussuunnittelun vastuuopettajaksi edeltäjäni jäätyä eläkkeelle. Yllätyksekseni minut valittiin, ja täällä ollaan edelleen.”

Cheung on huomioitu myös Tekstiili- ja muotialan opettaja -tunnustuksella. Suomen Tekstiili & Muoti ry jakoi ensimmäistä kertaa palkinnon kotimaiselle tekstiili- ja muotialan koulutukselle keväällä 2022. Alan etujärjestö kertoi perusteluissaan, että Cheung kehittää työssään ansiokkaasti toimialan osaamista sekä tekee tiivistä yhteistyötä yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa.

”Opettajatunnustus tuli ihan puskista, ja olen siitä todella otettu. Olemme siis tehneet oikeita asioita hyvin ja osanneet myös kertoa niistä koulun ulkopuolisille tahoille. Tunnustus kannustaa tekemään entistäkin paremmin ja näkyvämmin – ja tietysti olemaan ylpeä siitä, mitä teemme.”

Cheungilla opettamisen ja elämän arvot nivoutuvat yhteen, ja se heijastuu kaikkeen tekemiseen sekä töissä että vapaalla.

”Minulle on erityisen tärkeää yksilön kunnioitus, ei ole kahta samanlaista opiskelijaa tai ihmistä. Pyrin aina kuuntelemaan tarkalla korvalla.”

Puettavan muotoilun lehtorille merkittäviä asioita työssä ja elämässä ovat ilo, uuden kokeilu ja uteliaisuus.

”Se, että näkee asioissa aina edes jotain hyvää, auttaa eteenpäin – jopa ikkunanpesussa, jota inhoan. Kaikessa ei tarvitse myöskään onnistua, mutta melkein kaikkea voi kokeilla, kunhan se ei aiheuta vaaraa tai riistoa muille”, Cheung kiteyttää.

”Puettavan muotoilun tulevaisuus on taattu”

Alati kehittyvällä tekstiili- ja muotialalla osaamisen päivittäminen on tärkeää, ja se motivoi Minna Cheungia jatkuvaan oppimiseen. Hän saa inspiraationsa puettavan muotoilun ja vaatesuunnittelun moninaisista mahdollisuuksista.

”Tekstiili- ja vaatetusala tarjoaa laajan kirjon erilaisia työtehtäviä, konkreettisia tuotteita ja konsepteja sekä toimintaympäristön kehittämistä. Minulle se merkitsee kokoaikaista työtä, asioiden selvittämistä ja verkostoitumista niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Rakastan tätä alaa. Se haastaa koko ajan ajattelemaan uudella tavalla.”

Opettamisen ja yritysyhteistyön koordinoimisen lisäksi Cheung on mukana monissa tutkimushankkeissa sekä pedagogisessa kehittämistiimissä. Cheungin kymmenen vuoden opettajauran aikana perusasiat, kuten peruskaavoitus, ompelu ja neulonta, eivät ole muuttuneet. Toimintatavat ovat kuitenkin uudistuneet.

”On tullut kierrätettyjä tekstiilimateriaaleja ja ekologisia kuituinnovaatioita sekä uusia valmistus- ja markkinointitapoja. Digitaalisuuden ja kiertotalouden mahdollisuudet ovat nousseet keskiöön. Joitain hylättyjä ja vanhoja toimintatapoja pyritään jälleen herättelemään henkiin, kuten korjaus ja huolto, eli kertakäytön sijaan pyritään pitkäikäiseen ja kestävään suunnitteluun.”

Muotoiluinstituutin lehtori Minna Cheung

Cheung näkee alan tulevaisuuden valoisana. Ihmiset tarvitsevat vaatteita ja asusteita vastaisuudessakin.

”Puettavan muotoilun tulevaisuus on taattu. Muotoilijoiden osaamista tarvitaan tällä hetkellä paljon, sillä ensi vuodesta lähtien kaikki tekstiilijäte pitäisi kierrättää Suomessa. Yritykset ovat heränneet viimeistäänkin nyt tulevaan muutokseen.”

LAB-ammattikorkeakoulussa puettavan muotoilun opiskelijat paneutuvat laaja-alaisesti vastuullisen ja kiertotalouden periaatteiden mukaiseen suunnitteluun, jossa huomioidaan esteettiset, käyttäjälähtöiset ja funktionaaliset vaatimukset.

”Työnkuva tulee sisältämään jatkossa vielä enemmän tuotteen koko elinkaaren suunnittelua. Muotoiluprosessissa kiertotalouden mukainen suunnittelu sekä esteettiset ja visuaaliset ominaisuudet nivoutuvat yhteen, ja toteutusmahdollisuuksien kirjo kasvaa vuosi vuodelta. Teemme runsaasti tutkimusta, kokeiluja ja toimeksiantoja eri hankkeissa sekä yhdessä yritysten kanssa.”

Kuva
Detail white hangers

Muotoilija (AMK), puettava muotoilu

Puettavaa muotoilua opiskelleena muotoilijana olet muoti- ja vaatetusteollisuuden ammattilainen. 

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti