ROBOVAL - Valmistusteollisuus kasvuun robotiikalla

Teollisuusyritysten kasvun edellytyksenä on robotiikan ja digitalisaation tuominen osaksi tuotantolinjoja. Tekoälyä hyödyntävä moderni robotiikka mahdollistaa toiminnan kehittämisen manuaalista rutiinityötä automatisoimalla. ROBOVAL – Robotiikalla valmistusteollisuus kasvuun -hankkeessa on tavoitteena pilotoida yhdessä yritysten kanssa robotiikan ja digitalisaation mahdollisuuksia tehostaa tuotantoprosessien ja -linjojen toimintaa ja samalla löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Älykäs robotiikka on teknologiaa, joka on osa modernia, digitalisaatiota hyödyntävää yhteiskuntaa.Hankkeen kohderyhmänä on valmistavan teollisuuden yritykset Päijät-Hämeessä ja hankkeessa suunnitellaan yhdessä yritysten kanssa robottien yhteistyötä muiden teknologisten laitteiden ja järjestelmien kanssa ja pilotoidaan niitä oppilaitosympäristössä. Järjestetään koulutuksia (webinaareja ja tilaisuuksia), miten robotiikkaa ja digitalisaatiota voidaan ottaa käyttöön osana teollisuuden tuotantolinjoja erilaisissa tehtävissä. Hankkeessa myös suunnitellaan ja pilotoidaan yhdessä yritysten kanssa projektimaisen opintokokonaisuuden sisältöä ja luodaan uusi opintokokonaisuus, jossa opiskelijat projektitöinä ideoivat ja suunnittelevat robotiikalla ja uudella teknologialla automatisoitujen työvaiheiden toteuttamisen.ROBOVAL – Robotiikalla valmistusteollisuus kasvuun -hankkeen tuloksena päijäthämäläiset teollisuusyritykset tunnistavat automaatioasteen nostamisen, liiketoiminnan kasvattamisen ja kestävän kehityksen edistämisen mahdollisuudet monikäyttöisten robottien ja digitalisaation avulla ja ymmärtävät robotiikan ja digitalisaation hyödyt osana tuotantolinjoja. Projektimaisen opintojakson kautta yritysten TKI-toiminta vauhdittuu korkeakoulun kanssa tehtävän yhteistyön tuloksena.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Aineeton arvonluonti
Tavoitteet
1. Tavoitteena on sparrata ja auttaa pk-yrityksiä robotiikkaan ja automaatioon liittyvien investointien suunnittelussa.

2. Teollisuusyritysten kasvun edellytyksenä on robotiikan tuominen osaksi tuotantolinjoja. Tekoälyä hyödyntävä moderni robotiikka mahdollistaa toiminnan kehittämisen manuaalista rutiinityötä automatisoimalla. Hankkeessa on tavoitteena pilotoida yhdessä yritysten kanssa robotiikan mahdollisuuksia tehostaa tuotantoprosessien ja -linjojen toimintaa ja samalla löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Älykäs robotiikka on teknologiaa, joka on osa modernia, digitalisaatiota hyödyntävää yhteiskuntaa.

3. Tavoitteena on yritysten kanssa yhdessä suunnitella robottien yhteistyötä muiden teknologisten laitteiden ja järjestelmien kanssa, esim. antureiden, tietokoneiden ja teollisuusautomaation komponenttien kanssa, jolloin saadaan dataa käyttöön prosessien tehostamiseen ja esim. ennakoivaan huoltoon.

4. Tavoitteena on hyödyntää tuotantolinjamaisen kokonaisuuden nykyaikaisia tiedonkeruutapoja (esim. IoT) ja kerätyn datan hyödyntämistä toiminnan tehokkuuden parantamiseksi.

5. Tavoitteena on yritysten digitalisaation (mm. Digital Twin teknologian) avulla parantaa yritysten tuotannon tehokkuutta.

6. Tavoitteena on suunnitella ja pilotoida yhdessä yritysten kanssa projektimainen opintokokonaisuus, jossa opiskelijat projektitöinä ideoivat ja suunnittelevat jonkin robotiikalla automatisoidun työvaiheen toteuttamisen.

7. Tavoitteena on opintokokonaisuuden kautta lisätä yritysten ja korkeakoulujen yhteisiä TKI-projekteja.

8. Tavoitteena on vastata työvoiman saatavuusongelmaan, joka vaikuttaa mm. automaation ja robotiikan kehittämiseen ja hyödyntämiseen ja sitä kautta yritysten kasvumahdollisuuksiin lisäämällä kiinnostusta robotiikkaan LAB-ammattikorkeakoulussa ja parantamalla yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välillä.
Hankkeen vaikuttavuus
Koska Päijät-Hämeessä ei ole ollut valmistavan teollisuuden robotiikkahankkeita, hanke tuo robotiikan ja digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämisen valmistavan teollisuuden johdon ja työntekijöiden tietoisuuteen. Hanke tarjoaa myös käytännön apua, miten robotisointia ja digitalisointia voitaisiin toteuttaa yrityksissä, uuden projektimaisen opintojakson kautta. Projektimaisella opintojaksolla voidaan suunnitella ja testata valmistavan teollisuuden robotiikan käyttökohteita tuotantolinjoilla ja myös kiertotalouteen liittyen.

Hankkeessa robotti tuodaan osaksi valmistavan teollisuuden tuotantolinjamaista kokonaisuutta yhdessä uusien teknologioiden kanssa. Robotiikka mahdollistaa tuotantolinjan muuttuviin tarpeisiin reagoimisen joustavasti ja kustannustehokkaasti. Esimerkkinä Kempowerin sähköajoneuvojen ja pikalatauslaitteiden valmistuslinjan automaatioasteen nosto robotiikkaa hyödyntäen. Hankkeessa selvitetään ja pilotoidaan rajapintoja sekä testataan uusia laitteita robotiikkaan liittyen.

Työpajoissa yritykset pääsevät keskustelemaan muiden yritysten ja LAB-ammattikorkeakoul un henkilöstön kanssa, mistä robotisointi ja uuden teknologian yhdistäminen siihen kannattaisi aloittaa tai mitkä olisivat seuraavat askeleet robotisoinnissa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö