Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää kemian opetussuunnitelmia siten, että opiskelijoiden siirtymät oppilaitosten välillä sekä ammattikorkeakouluopinnoista yliopistotasolle helpottuvat. Samalla pyritään luomaan valtakunnallisesti yhtenäisiä opintopolkuja, jotka tukevat sekä perus- että syventäviä kemian opintoja ja edistävät tutkintojen nopeampaa suorittamista. Hankkeen keskeinen tavoite on myös varmistaa, että opinnot ovat hyväksiluettavissa korkeakoulujen välillä.
Lisäksi hankkeen tavoitteena on lisätä kiinnostusta kemiaan liittyvien alojen opiskelua kohtaan korkeakoulujen kemian opinnoissa elävöittämällä opetussuunnitelmaa. Tämä saavutetaan lisäämällä opetukseen oppimista motivoivia ja innostavia elementtejä, kuten opetuksen kytköksiä arki- ja työelämään sekä edistämällä digitaalista transformaatiota oppilaitoksissa. Hankkeessa tuotetaan uusia digitaalisia avoimia oppimateriaaleja, jotka tukevat verkko- ja hybridioppimista, mahdollistaen joustavamman opiskelun ja opintojen etenemisen.
Hankkeen vaikuttavuus
Yhteistyö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rajapinnassa sekä opetussuunnitelmien että opetusmateriaalin tuottamisessa varmistaa, että tulokset palvelevat koko korkeakoulukenttää uudella tavalla etenkin siirtohakumenettelyjen näkökulmasta. Opetussuunnitelmien laaduntarkistus ja yhtenäistäminen edistävät konkreettisesti siirtohakumenettelyjä ja muissa korkeakouluissa suoritettujen opintojen hyväksilukua. Hankkeessa kartoitetaan kemian korkeakouluopetuksen valtakunnallinen taso, jonka avulla tuloksena syntyy selkeä polku muissa korkeakouluissa suoritettujen opintojen arviointiin ja hyväksilukuun. Hankkeessa pilotoidaan luotua toimintamallia siirtymiä ja siirtohakumenettelyn edistämiseksi sekä verkko-opintotarjottimen arvioimiseksi vähintään sadalle opiskelijalle.
Merkittävänä uutena toimintamallina hankkeessa syntyy yhteistyössä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen käyttöön verkko-opintotarjotin, josta korkeakoulut voivat koota opintokokonaisuuksia joustavasti opiskelijoiden ja kurssien tarpeisiin. Oppimateriaali on yhtenäistä ja vastaa korkeakoulujen laatukriteereihin. Case-pohjaiset harjoitustyöt, opetusvideot analyysilaitteista ja menetelmistä sekä kattava perus- ja syventävän kemian opetusmateriaali mahdollistavat laajempia ja monipuolisempia syventäviä kokonaisuuksia, kuin mitä yksittäiset korkeakoulut pystyvät itsenäisesti tuottamaan. Hankkeessa tuotettu materiaali on valtakunnallisesti hyödynnettävissä aoe.fi ja opin.fi palvelun kautta. Viestinnällä, avoimesti julkaistavalla materiaalilla ja jatkohankkeella pyritään osallistamaan myös muita korkeakouluja tuottamaan materiaalia yhteiseen käyttöön.
Kestävän kehityksen tavoitteet