MAMIKSA - Maaseudun mikroyritykset kestävyyssiirtymän ajureina
Hankkeen toimenpiteet on jaettu viiteen toimenpiteeseen:
1. Kartoitus ja tarpeiden ymmärtäminen: Tässä vaiheessa toteutetaan tulevaisuusdialogeja eri kunnissa, joissa kohderyhmät voivat ilmaista kokemuksensa, haasteensa ja unelmansa kestävyyssiirtymässä. Tavoitteena on jäsentää turpeen käytön loppumisesta seuraavaa tilannetta ja antaa ääni eri ryhmien tulevaisuuskuville ja visioille. Kartoitusta suunnataan yrityskehittämisen suuntaan. Kartoitetaan millaisesta yrittäjyydestä osallistujat ovat kiinnostuneet ja miten yritystoimintaa voidaan rahoittaa ja tukea.
2. Valmennukset ja asenteiden muuttaminen: Hankkeessa tarjotaan valmennuksia ja koulutuksia, jotka rohkaisevat ja tukevat kohderyhmää kehittämään turvealaa korvaavaa yrittäjyyttä. Lisäksi pyritään muuttamaan asenteita kestävyyssiirtymään liittyen myönteisemmiksi. Valmennusten sisällössä huomioidaan yritystason näkökulma, ja alkukartoituksessa esiin nousseet käsitykset ja tarpeet.
3. Uusien liiketoimintakonseptien kehittäminen: Tämä vaihe keskittyy uusien innovatiivisten liiketoimintaideoiden, kumppanuuksien ja verkostojen kehittämiseen. Työpajoihin otetaan mukaan rahoituskanavien edustajia, jotka kertovat pienyrittäjille sopivista palveluista ja rahoituskanavista, jotka auttavat yritystoiminnan kehittämisessä.
4. Hankehallinto ja viestintä: Varmistetaan hankkeen sujuva hallinto ja tehokas viestintä.
5. Ylialueellinen yhteistyö ja jakaminen: Edistetään ylialueellista yhteistyötä ja oppimista Länsi-Suomen ja Itä-Suomen välillä tarjoamalla mahdollisuuden kokemusten jakamiseen ja vertaistukeen. (Sisarhankkeet Satakunta ja Etelä-Karjala.)
Hanke lisää alueiden resilienssiä monipuolistamalla elinkeinorakennetta. Hanke lisää alueiden pitovoimaa. Hanke lisää kohderyhmän osallisuutta ja työllisyyttä kasvattamalla osaamista ja luomalla uutta liiketoimintaa.