Koivun kuoren biojalostuksen mahdollisuudet

Miksi koivun tuohi ei lahoa? Koivun tuohi tunnetaan luonnollisesti kestävänä materiaalina, ja se voi olla vastustuskykyinen lahoamiselle monissa olosuhteissa.



Suomen metsäteollisuuden jalostusarvoa on pystyttävä nostamaan ja tällä projektilla on siihen erittäin hyvä mahdollisuus. Meillä on todella hyvä mahdollisuus nostaa koivun tuohen jatkojalostusta tämän päivän polttoenergiasta korkean jalostusarvon tuotteeseen – luonnolliseen lahonkestoaineeseen. Nykyiset puutuotteiden lahonkestoaineet perustuvat kemialliseen käsittelyyn kuten painekyllästykseen, joka on ei ekologinen menetelmä.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
AKKE
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on luoda pohja isommalle hankehaulle, Interreg Baltic Sea tai Business Finland (2024) sekä nostaa biomassapohjaisten sivuvirtojen jalostusastetta sekä kehittää ja tuotteistaa sivuvirroista korkean jalostuarvon tuotteita. Konkreettisena tavoitteena hankkeessa on selvittää koivun tuohen jatkojalostusmahdollisuudet korkean jalostusarvon tuotteiksi. Neuvotteluja on jo käyty mm. näiden yritysten kanssa: Innomost Oy, Montinutra Oy, Koskisen Oyj ja Loimua Oy. Hankkeessa painottuu vahvasti TKI-yhteistyö alueen yritysten kanssa. Projektia tehdään yhteistyössä LUT-Yliopiston kanssa.
Tavoitteiden toteutuminen
Tavoitteena on koota korkeakoulu- ja yrityskonsortio tekemään hakemus Interreg Baltic Sea tai Business Finland hakuun. Tavoitteena on lisätä Päijät-Hämeen alueen vetovoimaa ja luoda Päijät-Hämeen alueelle työpaikkoja sekä edistää alan start-up -yritysten perustamista.



Konkreettisena tavoitteena on tutkia esim. kuumavesiuuton, ketjuttamisen (cascading) ja lahotuskokeiden avulla koivun tuohen ja koivun kuoren jatkojalostuspotentiaali korkean teknologian korkean jalostusarvon vientituotteiksi sekä korkeakouluyhteistyön edistämiseksi.
Hankkeen vaikuttavuus
AKKE hankkeen aikana pyritään kokoamaan konsortio sekä Päijät-Hämäläisistä että kansallisista yrityksistä ja LAB- ja LUT -korkeakouluista ja saada aikaan pilotointeja ja testejä käytännössä. AKKE hankkeen tavoitteena on luoda pohja isommalle hankehaulle, Interreg Baltic Sea tai Business Finland (2024) sekä nostaa biomassapohjaisten sivuvirtojen jalostusastetta sekä kehittää ja tuotteistaa sivuvirroista korkean jalostuarvon tuotteita. Lopullisena tavoitteena on löytää korvaavia, nykyistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja ja saada aikaan koivun tuohen ja kuoren sivuvirran teollisen mittakaavan hyödyntämistä.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Ilkka Tarvainen
Lehtori
ilkka [dot] tarvainenatlab [dot] fi