CITISYSTEM - Supporting cities in sustainable biobased systemic change

Kuva
Citisystem -projektin masterkuva
Biopohjainen materiaali on yksi suurimmista materiaalivirroista Euroopan kaupungeissa. Keskeinen huolenaihe on, miten se voidaan hyödyntää, ja nimenomaan kestävällä tavalla.

Jätehierarkian mukaan jätteen syntymisen ennaltaehkäisemisen jälkeen ensisijaisia vaihtoehtoja ovat uudelleenkäyttö, kierrätys ja energiakäyttö, kuitenkin iso osa biojätteestä päätyy sekajätteen sekaan hyödyttömänä.



Biojätteellä on suuri potentiaali kun sen saa kierrätettyä, sillä siitä saadaan arvokasta maaperää parantavia ravinteita, lannoitteita ja biokaasua. Biojätteen kierrätys on avainasemassa, kun EU:n tavoitteena on kierrättää 65 prosenttia yhdyskuntajätteestä 2035 vuoteen mennessä.



Biopohjaiseen kiertotalouteen siirtyminen edellyttää konkreettisia toimia.

CITISYSTEM -hanke konkreettisesti tukee kaupunkeja biopohjaisten materiaalien kiertokulun kehittämisessä. Hankkeen aikana mm. keskitytään biojätteen hyödyntämiseen järjestelmätasolla sekä osallistutaan sidosryhmiä ja yhteisöjä.



CITISYSTEM -hankkeen tavoitteena on tukea kaupunkeja biokiertotalouden edistämisessä. Painopisteenä on erityisesti kaupunkitason toimien lisääminen ja yhteisön osallistaminen alueellisten ravinne- ja energiavirtojen merkityksen ymmärtämisessä. Tavoitteen saavuttamiseksi on keskityttävä sekä järjestelmätason että yhteisön/sidosryhmien tason muutoksiin.





Yleistavoitetta tukevat alatavoitteet ovat:



1) Järjestelmätason biopohjaisten kiertotalousratkaisujen aikaansaaminen, esim. biojätteen erilliskeräyksen järjestäminen, biojätteen innovatiivisen hyödyntämisen tukeminen tuotteissa, biokaasun ja kompostin tuotantoprosessin tukeminen paikallisten energia- ja ravinnekiertojen edistämiseksi.



2) Yhteisöjen ja sidosryhmien ymmärryksen lisääminen liittyen alueellisen biopohjaisen kiertotalouden merkityksestä eli alueellisten resurssien hyödyntämisestä.





LAB-ammattikorkeakoulu toimii hankkeen hallinnoijana ja tekee yhteistyötä Lahden kaupungin (Suomi), Košicen teknillisen yliopiston (Slovakia), BSC, Business support centre L.t.d., Kranj (Slovenia), Mechelenin kaupungin (Belgia), Keski-Makedonian aluekehitysrahaston (Kreikka) ja CERCA-instituutin - Katalonian tutkimuskeskusten instituutin (Espanja) kanssa.



EU:n Interreg Europe -rahoitteisen hankkeen kokonaisbudjetti on 1 476 343,00 €. Hanke kestää neljä vuotta (toteutusvaihe 2023-2026 ja seurantavaihe 2026-2027).
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansainvälinen
Rahoitus
Interreg Europe 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Projektissa tapahtuu

Projektien video on julkaistu! Tekstitys suomeksi on saatavilla myöskin.

 

Kolmas uutiskirje on julkaistu (vain englanniksi)!

Voit ladata oman kappaleen tämän sivun alareunasta. Julkaistu 04.7. 2024

banner of published newsletter

Toinen uutiskirje on julkaistu (vain englanniksi)!

Voit ladata oman kappaleen tämän sivun alareunasta. Julkaistu 29.2.2024

 

Ruo­ka­hä­vi­kin vä­hen­tä­mi­ses­sä yh­teis­työ on tär­keää – Lah­den kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­sa oli­vat esil­lä hy­vät esi­mer­kit ja ke­hi­tys­tar­peet

 

Ensimmäinen uutiskirje on julkaistu (vain englanniksi)!

Voit ladata oman kappaleen tämän sivun alareunasta. Julkaistu 5.7.2023

 

Webinaari Teams alustalla 16.6.2023:

Teemalla "Challenges and solutions for biobased circular systems in cities"

16.6.2023 klo 10:30 – 13 (Suomen aikaan)

Jos haluat osallistua tapahtumaan, voit laittaa viestiä projektipäälikölle.

 

Projektin Kick-Off tilaisuus järjestettiin Lahdessa 9-10.5.2023

- Paikalla oli kaikki hanke partnerit ja sidosryhmäläaiset 

citisystemin masterkuva, jossa käy tyylitelltysti ilmi materiaalien kierto kaupungin sisällä

 

Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katerina Medkova
TKI-asiantuntija
katerina [dot] medkovaatlab [dot] fi