LAB Focus -blogit
LABin blogeissa julkaistaan tekstejä kunkin vahvuusalan TKI-toiminnasta ja siihen liittyvästä koulutuksesta.
Julkaisusarja
LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarjan tavoitteena on julkaista ammatillisen korkeakoulutuksen ja TKI-toiminnan kannalta merkittäviä tutkimuksia, raportteja, opinnäytetöitä ja oppimateriaalia sekä tehdä tunnetuksi alueellista osaamista.
Julkaisusarjan osat ovat vapaasti luettavissa verkkokirjasto Theseuksessa.
Lisätietoja julkaisutoiminnasta
LABin julkaisutoiminnasta voi lukea tarkemmin Julkaisijan oppaasta. Lisäksi oppaaseen on koottu neuvoja, ohjeita ja vinkkejä liittyen mm. avoimeen julkaisemiseen, rinnakkaistallennukseen ja julkaisujen arviointiin.
Kaikissa julkaisutoimintaan liittyvissä asioissa lisätietoja saa osoitteesta julkaisut lab [dot] fi (julkaisut[at]lab[dot]fi).
lab [dot] fi (julkaisut[at]lab[dot]fi).
Uusimmat artikkelit
LAB Open
CSRD-direktiivi edistää vihreää siirtymää merenkulkualan teknologiayrityksissä
EU:n alueella toimivien yritysten vastuullisuusraportointi on muuttumassa asteittain käyttöönotettavan raportointia sääntelevän CSRD-direktiivin myötä. Direktiivin tavoitteena on tehdä raportoinnista läpinäkyvää ja vertailukelpoista sekä edistää vihreää siirtymää. CSRD on teknologiateollisuuden yrityksille hyvä työkalu vähähiiliseen toimintaan siirryttäessä. Lähde
Industry 5.0: Ihmiskeskeinen teknologiaparadigma ja koulutuksen rooli
Industry 5.0 on Euroopan komission lanseeraama teknologian tulevaisuusstrategia, joka etsii paradigman muutosta suhteessamme teknologiaan. Artikkelissa tarkastellaan, miten teknologinen humanismi tarjoaa sille eettisen ja filosofisen perustan, joka eroaa posthumanistisista ja transhumanistisista tulkinnoista sekä ympäristön mittareihin rajautuvasta kestävyyden tulkinnasta. Industry 5.0 laajentaa näkökulmaa sosiaaliseen ja inhimilliseen kestävyyteen – siihen, että teknologinen kehitys vahvistaa yhteisöjä, osallisuutta ja yhteistä hyvää. Lopuksi pohditaan, miten tämä ajattelutapa voisi konkretisoitua koulutuksessa: miksi tulevaisuuden koulutusohjelmien tulisi olla kriittisesti ihmiskeskeisiä ja miten ne voisivat yhdistää teknologisen osaamisen, eettisen harkinnan ja yhteiskunnallisen vastuun tavalla, joka varmistaa, ettei ketään jätetä ulkopuolelle. Lähde
Oppia ja inspiraatiota Navarrasta – asiantuntijavaihdosta uusia näkökulmia ihmislähtöiseen kehittämiseen
Toukokuussa 2025 ryhmä päijäthämäläisiä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia osallistui NEAR-NEw sociAl seRvices -hankkeen asiantuntijavaihtoon Espanjan Navarrassa. Vaihdon keskiössä oli yksilölähtöisen ja yhteisöllisen lähestymistavan edistäminen, mikä on myös koko hankkeen tarkoitus. Lähde
LAB Focus
Työsuhteessa hankittu osaaminen hoitotyön opinnoissa – opinnollistaminen kesän 2025 aikana
Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksiin hakeneiden määrän lasku on viime vuosina lisännyt painetta löytää uusia ratkaisuja alan työvoimapulaan. Yksi keskeinen toimintamalli on opinnollistaminen, jossa opiskelija hankkii tutkinnon edellyttämää osaamista työsuhteessa. Lahden kampuksella noin 100 hoitotyön opiskelijaa opinnollisti kesätyöjaksonsa kesällä 2025. Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksiin hakeneiden määrät ovat laskeneet viime vuosina merkittävästi. Valtakunnallisesti hakijamäärät ovat laskeneet noin […] The post Työsuhteessa hankittu osaaminen hoitotyön opinnoissa – opinnollistaminen kesän 2025 aikana appeared first on LAB Focus.
Tekoäly vakuuttaa, vaikka erehtyy – korkeakoulujen on opetettava epäilyä
Lokakuussa 2025 julkistettu laaja tutkimus (EBU & BBC 2025a) varoittaa, etteivät tekoälyavustajat ole luotettavia uutislähteinä. 45 %:ssa vastauksista oli vähintään yksi merkittävä ongelma. Joka viidennessä vastauksessa oli suoria asiavirheitä, kuten vääriä nimiä, päivämääriä, tilastoja tai keksittyjä tapahtumia. Yleisin virheluokka liittyi lähteisiin: 31 % vastauksista antoi puutteellisia tai virheellisiä viittauksia, mutta loi kuitenkin usein vaikutelman, että […] The post Tekoäly vakuuttaa, vaikka erehtyy – korkeakoulujen on opetettava epäilyä appeared first on LAB Focus.
Kaurajuomat, kauran proteiinit ja fermentointi ovat ajankohtaisia aiheita kauratutkimuksessa
Belgian Leuvenissa järjestettiin kaurakonferenssi 3rd Food Oats Conference 12.–14.10.2025 KU Leuven -yliopiston toimesta. Konferenssin teema oli ”Kauraa monimuotoisen, innovatiivisen ja terveellisen globaalin ruokajärjestelmän puolesta”, ja konferenssin ohjelma kattoi kauratutkimusta jalostuksesta ja viljelystä raaka-aineominaisuuksiin, prosessointiteknologioihin, funktionaalisuuteen ja terveysvaikutuksiin. Linkki konferenssin nettisivuille Vaikka kaura sopii moniin erityisruokavalioihin ja EU-tasolla on tunnistettu kauralla olevan verenkiertoelimistön ja suoliston terveyttä […] The post Kaurajuomat, kauran proteiinit ja fermentointi ovat ajankohtaisia aiheita kauratutkimuksessa appeared first on LAB Focus.
Uusimmat julkaisut
fi=Julkaisut|sv=Publikationer|en=Publications|
Kielivirtaa : Satoa Kielikeskuspäiviltä
Kielivirtaa : Satoa Kielikeskuspäiviltä Kamaja, Heli LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisen Kielikeskuksen Kielivirtaa-julkaisu ilmestyy nyt jo neljättä kertaa. Tällä kertaa julkaisu jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisen osan artikkelit ovat satoa Lappeenrannassa toukokuussa 2025 järjestetyiltä Kielikeskuspäiviltä ja valottavat Kielikeskuspäivien teemoja monesta eri suunnasta. Toisessa osassa luodaan katse korkeakoulujen kielten ja viestinnän opetuksen uusiin tapoihin ja tulevaisuuteen sekä historiaan. Kokonaisuudessaan Kielivirtaa-teos tarjoaa tälläkin kertaa mielenkiintoisen, moniulotteisen ja hyödyllisen kattauksen kielten ja viestinnän opetukseen, kehittämiseen ja tutkimukseen korkeakouluissa.
Osaamisen johtamisen nykytila ja kehittämistarpeet : selvitysraportti
Osaamisen johtamisen nykytila ja kehittämistarpeet : selvitysraportti Behm, Minna-Maria; Suikkanen, Anne Tässä selvitysraportissa kootaan ja kuvataan pääosin kotimaisen tiedon pohjalta osaamisen johtamisen ja kehittämisen nykyisiä toimintamalleja, menetelmiä ja työvälineitä. Lisäksi tarkastellaan osaamistarpeiden ennakointia, osaamisen kehittymisen arviointia ja seurantaa sekä tunnistetaan hyviä käytäntöjä, puutteita ja kehittämistarpeita SAKE-kehittämistyön perustaksi. Selvitysraporttiin on valittu erityisesti tietoa ja julkaisuja, jotka hyödyttävät parhaillaan työn alla olevassa kehittämistyössä. Selvitysraportin antia, joka perustuu ajantasaiseen ja tutkittuun tietoon sekä aitoon työelämän tarpeeseen, käytetään SAKE-hankkeen kehittämistoimenpiteissä, kuten työpajoissa ja valmennuksissa sekä toimintamallin ja työvälineiden kehittämisessä. Tietoa hyödynnetään pilottiorganisaatioiden toiminnan, ja valtakunnallisesti osaamisen arvioinnin ja osaamisen johtamisen kehittämisessä.
GEOfood: lähiruokaa Saimaalta
GEOfood: lähiruokaa Saimaalta Moilanen, Jukka; Ikävalko, Mikko; Timonen, Anne; Tiimo, Jenna Saimaa UNESCO Global Geopark on itäisen Suomen aarre, joka tunnetaan puhtaasta järviluonnosta sekä upeista vesistölabyrinteistä, jotka miljoonien vuosien aikana ovat muovautuneet nykyiseen loistoonsa. Alueen henkeäsalpaavat kohteet, ihastuttavat retkeilyreitit ja ainutlaatuiset maisemat kertovat kiehtovaa tarinaa Saimaan synnystä ja sen geologisista vaiheista. Geoparkissa vieraillessa voi kokea luonnon monimuotoisuuden ja sen historiallisen merkityksen aivan uudella tavalla. Julkaisussa sukelletaan Saimaan kiehtoviin maisemiin ja viedään lukijan suomalaisen lähiruoan sekä geologisen perinnön maailmaan. Teos sisältää kokoelman maukkaita GEOfood- reseptejä ja on samalla kunnianosoitus maamme rikkaalle luonnolle ja sen tarjoamille raaka-aineille.Tämä teos ei ole pelkästään kokoelma maukkaita reseptejä, vaan myös kunnianosoitus maamme rikkaalle luonnolle ja sen tarjoamille raaka-aineille. Reseptit juhlistavat luonnon antimia ja kertovat tarinoita siitä, kuinka perinteiset raaka-aineet - metsiemme ja järviemme antimet sekä peltomaat ovat muovanneet ruokaperinteitämme sukupolvien ajan. Kirja johdattaa lukijansa neljän elementin maailmaan: vesi, maa, tuli ja ilma. Näiden elementtien kautta löydät inspiroivia reseptejä, joissa Saimaan alueen parhaat maut pääsevät oikeuksiinsa. Jokainen elementti tuo esiin erilaisia puolia alueen ruokakulttuurista, ja reseptit on suunniteltu korostamaan näitä ominaisuuksia. Toivomme, että kirja innostaa kokeilemaan uusia makuja sekä luomaan unohtumattomia elämyksiä keittiössä ja luonnossa!