Puettava muotoilu

Puettavaa muotoilua opiskelleena muotoilijana olet muoti- ja vaatetusteollisuuden ammattilainen. Osaat suunnitella ja kehittää kaupallisesti, funktionaalisesti, eettisesti ja ekologisesti korkeatasoisia puettavia tuotteita ja mallistokonsepteja.

Lahden kampuksella opiskelet puettavaa muotoilua luovassa ja nykyaikaisessa ympäristössä. Kestävä kehitys on opinnoissasi keskeisessä roolissa. Opintoihisi kuuluu myös erilaisia yritysyhteistöitä ja tutkimusprojekteja, ja pääset luomaan työelämäyhteyksiä jo opiskeluaikana.

Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi vaatteiden ja muiden puettavien tuotteiden tuotekehitystiimissä tai palvelujen tai teollisen muotoilun parissa. Työpaikkasi voi löytyä myös viestinnän tai kaupan alalta. Moni menestynyt muotoilija työskentelee itsenäisenä yrittäjänä.

Ala on tunnetusti kansainvälinen, ja työpaikkasi voi löytyä kiinnostuksesi mukaan myös ulkomailta. Pääset halutessasi kartuttamaan kansainvälistä kokemusta jo opiskeluaikana esimerkiksi lähtemällä opiskelijavaihtoon.

 

Puettavan muotoilun ennakkotehtävät

Tutustu tehtävänantoihin huolellisesti, tee ja palauta kaikki neljä ennakkotehtävää. Tehtävät palautetaan sähköisesti: valokuvaa tai skannaa paperille tekemäsi työt.

 

1. Stailaa itsesi selfie-kuvaan

Toteutus: valitse kaksi (2) toisistaan poikkeavaa materiaalia esim. läpinäkyvä ja pörröinen. Stailaa niistä asuste pään, kaulan ja/tai hartioiden peitoksi. Ota itsestäsi älypuhelimella, tabletilla tai kameralla hyvälaatuinen valokuva, jossa näkyy ylävartalosi pystysuuntaan. Tuo stailauksessa esiin omaa persoonaasi.

Piirrä käsin paperille, valokuvaa mallina käyttäen, fotorealistinen kuva itsestäsi pystysuuntaan. Tekniikka vapaa. Liitä kuvat vierekkäin yhdeksi kokonaisuudeksi. Ota lopuksi hyvälaatuinen valokuva kokonaisuudesta ja palauta se.

Arviointiperusteet: piirustus- ja ilmaisutaito, materiaalien esittäminen, persoonallisuus

 

2. Näyttävä ja trendikäs esiintymisasu Maria Veitolalle tai Christoffer Strandbergille

Suunnittele näyttävä ja trendikäs sisätilassa pidettävä esiintyvän juontajan asukokonaisuus. Piirrä asu henkilön päälle edestä ja takaa. Nimeä henkilö.

Toteutus: käsin piirtäen, tekniikka vapaa, A3-paperi pystysuoraan
Arviointiperusteet: näyttävyys, trendikkyys, mittasuhteet, kuvallinen ilmaisu

 

3. Suunnittele ja valmista kenkä kesäkäyttöön

Suunnittele ja valmista kekseliäs kenkä (yksi kappale) kolmea erilaista vapaavalintaista materiaalia yhdistäen. Käytä arkisia kotoa löytyviä materiaaleja. Kengän tulee olla sellainen, että sen saa jalkaan, mutta sen ei tarvitse kestää kävelyä.

Toteutus: tekniikka vapaa, kiinnitysmateriaalia esim. liima, teippi, lanka, niitit ei lasketa materiaaliksi. Ota valmiista kengästä kolme (3) hyvälaatuista valokuvaa: yhdessä näkyy kenkä kokonaisena sivusta päin, toisessa päältä ja kolmannessa joku yksityiskohta.

Arviointiperusteet: kekseliäisyys, omaperäisyys, materiaalinkäyttö, työnjälki

 

4. Suunnittele tulevaisuuden takki

Millainen on tulevaisuuden takki vuonna 2033?
Mitä erilaista tulevaisuuden takissa on nykyisiin verrattuna? 
Millaisena sinä näet tulevaisuuden kymmenen vuoden päähän? 
Mieti materiaaleja, yksityiskohtia, toiminnallisuutta, kestävää kehitystä ja muotoilua.
Kerro tulevaisuuden näkymästäsi ja miten se vaikuttaa takin muotoiluun. 
Kirjoita samalle paperille selkeällä käsialalla, 100-200 sanaa. 

Toteutus: A3-paperi pystysuoraan, piirrä käsin, tekniikka vapaa

Arviointiperusteet: tulevaisuusajattelu, toiminnallinen ja visuaalinen tyylitaju, sanallinen ilmaisu, oikeinkirjoitus

Skannaa tai valokuvaa laadukkaasti kaikki tehtävät. Kiinnitä huomiota valaistukseen ja kuvan terävyyteen. Luo niistä yksi liitetiedosto ja nimeä tiedosto omalla nimelläsi. Sallitut liitetyypit ovat: pdf, jpeg. Tiedoston maksimikoko 1.0Gt.