Valokuvaus

Valokuvaaja havainnoi, tulkitsee ja rakentaa todellisuutta kuvin. LABin Muotoiluinstituutin Lahdessa järjestettävät valokuvauksen opinnot painottuvat dokumentaariseen valokuvaamiseen, jota tehdään niin kuvataiteen kuin journalistiseen julkaisuympäristöön. Opinnot tarjoavat laajan ammatillisen pohjan valokuvauksessa ja videokuvauksessa.

Valokuvaajan työpaikka voi olla esimerkiksi mediatalo, kustantamo ja viestintä- tai mainostoimisto. Valokuvataiteilijoina toimivat valmistuneet jatkavat usein opintojaan jatko-opinnoissa Suomessa ja ulkomailla. Monet valokuvaajat toimivat yrittäjinä.

LAB-ammattikorkeakoulun Lahdessa toteutettavissa valokuvauksen opinnoissa painottuvat havainnoiva ja dokumentaarinen lähestymistapa. Tulkitset ajan ilmiöitä ja luot kuvakertomuksille uudenlaisia esittämistapoja niin kuvataiteen kuin journalisminkin käyttöön. Opinnoissa saat myös studiokuvaamisen osaamista esimerkiksi tuote- ja mainoskuvaukseen. Saat opettajiltasi yksilöllistä ohjausta, jossa huomioidaan omat vahvuutesi.

Opetus toteutetaan luovassa ja yhteisöllisessä oppimisympäristössä. Kampuksen tilat ja laitteet mahdollistavat monipuolisen ja ajanmukaisen oppimisen. Opiskelet usein erilaisissa projekteissa tai työelämähankkeissa ja ensimmäinen työpaikka tai ensimmäiset asiakkaat löytyvät usein opiskelun aikana luotujen kontaktien kautta.

 

Valokuvauksen ennakkotehtävät

 

1. Päivä elämästä

Kerro valokuvin yhden ihmisen yhdestä päivästä. Älä kuvaa itseäsi. Viisi kuvaa.

Toteutus: Valokuvaten, älä käytä aiemmin kuvattuja kuvia. 
Arviointi: Kuvien kiinnostavuus ja kertovuus, kokonaisuuden eheys


2. Hyvä paha ihminen

Tarkastele ihmisen toimintaa ja arvoja tässä ajassa. Viisi kuvaa.

Toteutus: valokuvaten, älä käytä aiemmin kuvattuja kuvia
Arviointi: Ideoiden välittyminen, kertovuus, visuaalisuus ja kiinnostavuus, kokonaisuuden eheys


3. Minä

Kerro itsestäsi kolmella kuvalla.

Toteutus: valokuvaten, älä käytä aiemmin kuvattuja kuvia
Arviointi: Ideoiden välittyminen, kertovuus, visuaalisuus


 
4. Parhaat työni

Esittele kymmenen kuvaa, joista vähintään puolet on valokuvia.

Toteutus: kymmenen kuvaa
Arviointi: Kuvallisen kokonaisuuden omaperäisyys ja kiinnostavuus.
 

Kaikkia tehtäviä koskevat ohjeet:

Kuvaa kaikki valokuvat itse. Älä käytä aiemmin otettuja valokuvia tehtävissä 1-3. Voit käsitellä kuvien sävyjä ja värejä, mutta älä lisää tai poista elementtejä kuvista kuvankäsittelyn keinoin.

Koosta kuvistasi pdf-dokumentti. Kirjoita dokumentin avaussivulle oma nimesi sekä hakukohde (valokuvaus). Ennen jokaista kuvakokonaisuutta lisää sivu, jossa on tehtävänumero ja tehtävän otsikko.

Tehtävissä 1–3 sijoita yksi kuva kullekin sivulle. Tehtävässä 4. Parhaat työni voit halutessasi sijoittaa useampia kuvia samalle sivulle.

Käytä kuville high- tai maximum-laatuista jpg-pakkausta. Valmiin pdf-tiedoston enimmäiskoko on 50 Mt.

Valokuvan hakukohteeseen ennakkotehtävät palautetaan sähköisesti samalla, kun teet yhteishaun Opintopolku.fi-palvelussa.