Puettava muotoilu

Puettavaa muotoilua opiskelleena muotoilijana olet muoti- ja vaatetusteollisuuden ammattilainen. Osaat suunnitella ja kehittää kaupallisesti, funktionaalisesti, eettisesti ja ekologisesti korkeatasoisia puettavia tuotteita ja mallistokonsepteja.

Lahden kampuksella opiskelet puettavaa muotoilua luovassa ja nykyaikaisessa ympäristössä. Kestävä kehitys on opinnoissasi keskeisessä roolissa. Opintoihisi kuuluu myös erilaisia yritysyhteistöitä ja tutkimusprojekteja, ja pääset luomaan työelämäyhteyksiä jo opiskeluaikana.

Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi vaatteiden ja muiden puettavien tuotteiden tuotekehitystiimissä tai palvelujen tai teollisen muotoilun parissa. Työpaikkasi voi löytyä myös viestinnän tai kaupan alalta. Moni menestynyt muotoilija työskentelee itsenäisenä yrittäjänä.

Ala on tunnetusti kansainvälinen, ja työpaikkasi voi löytyä kiinnostuksesi mukaan myös ulkomailta. Pääset halutessasi kartuttamaan kansainvälistä kokemusta jo opiskeluaikana esimerkiksi lähtemällä opiskelijavaihtoon.

 

Puettavan muotoilun ennakkotehtävät

Tutustu tehtävänantoihin huolellisesti, tee ja palauta kaikki neljä ennakkotehtävää. Tehtävät palautetaan sähköisesti: valokuvaa tai skannaa paperille tekemäsi työt.

 

1. Selfie

Ikuista itsesi ja etätyylisi selfie-kuvaan. Miten pukeutuisit videoyhteydellä tehtävää etähaastattelua varten? Tuo kuvassa esiin omaa persoonaasi.

 

Toteutus:

Stailaa, pukeudu ja ota itsestäsi älypuhelimella, tabletilla tai kameralla pystysuuntainen valokuva, jossa näkyy ylävartalosi. Piirrä käsin paperille valokuvaa mallina käyttäen fotorealistinen kuva itsestäsi pystysuuntaan. Tekniikka vapaa. Liitä kuvat vierekkäin yhdeksi kokonaisuudeksi. Ota hyvälaatuinen valokuva kokonaisuudesta ja palauta.

Arviointiperusteet:

ilmaisutaito, materiaalin esittäminen, omaperäisyys

 

2. Näyttävä ja trendikäs asu taidenäyttelyn avajaisiin

Suunnittele näyttävä ja trendikäs sisätilassa pidettävä asu naiselle / miehelle / muunsukupuoliselle taidenäyttelyn avajaisiin. Esitä suunnitelmassasi henkilö taideteoksen vieressä.

Toteutus: Käsin piirtäen, tekniikka vapaa, A4-paperi pystysuoraan. Kuvaa tai skannaa piirroksesi tiedostoksi.
Arviointiperusteet: näyttävyys, trendikkyys, mittasuhteet, ihmisen esittäminen tilassa, kuvallinen ilmaisu

 

3. Rannekoru

Suunnittele ja valmista kekseliäs rannekoru kolmea erilaista vapaavalintaista materiaalia yhdistäen. Käytä arkisia kotoa löytyviä materiaaleja.  

Ota valmiista korusta kaksi valokuvaa eri kuvakulmista, niin että toisessa näkyy koru kokonaisena ja toisessa mahdolliset yksityiskohdat.

Toteutus: Tekniikka vapaa, kiinnitysmateriaalia (esim. liima, teippi, lanka) ei lasketa materiaaliksi.
Arviointiperusteet: kekseliäisyys, omaperäisyys, materiaalinkäyttö, työnjälki

 

4. Suunnittele tulevaisuuden T-paita

Millainen on tulevaisuuden T-paita vuonna 2032? Mitä erilaista tulevaisuuden T-paidassa on nykyisiin verrattuna? Mieti materiaaleja, yksityiskohtia, toiminnallisuutta. Millaisena sinä näet tulevaisuuden kymmenen vuoden päähän?

Piirrä tulevaisuuden T-paita ja kerro tulevaisuuden näkymästäsi sekä miten se vaikuttaa T-paitaan. Piirrä ja kirjoita samalle paperille selkeällä käsialalla, tekstin pituus 100–200 sanaa.  

 

Toteutus

A3-paperi vaakasuoraan. Piirrä kuva käsin, tekniikka vapaa. Kirjoita teksti käsin. Kuvaa tai skannaa työsi tiedostoksi.

Arviointiperusteet

ideointikyky, visuaalinen tyylitaju, sanallinen ilmaisu, oikeinkirjoitus 

 

Kokoa kaikista tehtävistä yksi liitetiedosto palautusohjeiden mukaisesti ja nimeä tiedosto omalla nimelläsi (esim. sukunimi-etunimi-puettava.pdf).