Puettava muotoilu

Puettavaa muotoilua opiskelleena muotoilijana olet muoti- ja vaatetusteollisuuden ammattilainen. Osaat suunnitella ja kehittää kaupallisesti, funktionaalisesti, eettisesti ja ekologisesti korkeatasoisia puettavia tuotteita ja mallistokonsepteja.

Lahden kampuksella opiskelet puettavaa muotoilua luovassa ja nykyaikaisessa ympäristössä. Kestävä kehitys on opinnoissasi keskeisessä roolissa. Opintoihisi kuuluu myös erilaisia yritysyhteistöitä ja tutkimusprojekteja, ja pääset luomaan työelämäyhteyksiä jo opiskeluaikana.

Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi vaatteiden ja muiden puettavien tuotteiden tuotekehitystiimissä tai palvelujen tai teollisen muotoilun parissa. Työpaikkasi voi löytyä myös viestinnän tai kaupan alalta. Moni menestynyt muotoilija työskentelee itsenäisenä yrittäjänä.

Ala on tunnetusti kansainvälinen, ja työpaikkasi voi löytyä kiinnostuksesi mukaan myös ulkomailta. Pääset halutessasi kartuttamaan kansainvälistä kokemusta jo opiskeluaikana esimerkiksi lähtemällä opiskelijavaihtoon.

 

Puettavan muotoilun ennakkotehtävät

Tutustu tehtävänantoihin huolellisesti, tee ja palauta kaikki neljä ennakkotehtävää. Tehtävät palautetaan sähköisesti: valokuvaa tai skannaa paperille tekemäsi työt.

 

1. Selfie

Ikuista itsesi ja arkityylisi selfie-kuvaan. Sinulla on päähine tai kaulaliina päälläsi.

Toteutus: Ota pystysuuntainen valokuva itsestäsi. Piirrä lisäksi ottamaasi valokuvaa mallina käyttäen fotorealistinen kuva itsestäsi A4-paperille, lyijykyniä ja puuvärejä käyttäen. Skannaa tai kuvaa piirroksesi. Liitä molemmat valokuva ja piirros tehtäväpalautukseesi.
Arviointiperusteet: ilmaisutaito, materiaalin esittäminen, tyylitaju, sommittelu, omaperäisyys

 

2. Näyttävä ja trendikäs asu taidenäyttelyn avajaisiin

Suunnittele näyttävä ja trendikäs sisätilassa pidettävä asu naiselle / miehelle / muunsukupuoliselle taidenäyttelyn avajaisiin. Esitä suunnitelmassasi henkilö taideteoksen vieressä.

Toteutus: lyijykynät, peitevärit tai marker-huopakynät, A4-paperi pystysuoraan
Arviointiperusteet: näyttävyys, trendikkyys, mittasuhteet, ihmisen esittäminen tilassa, kuvallinen ilmaisu

 

3. Korvakorut

Suunnittele ja valmista korvakorut (2 kpl) tuikkukynttilöiden alumiinisuojuksia ja vapaavalintaista materiaalia yhdistäen. Materiaaleja korussa saa olla yhteensä vain kaksi.

Ota valmiista koruista kaksi valokuvaa eri kuvakulmista, niin että kokonaisuus ja yksityiskohdat näkyvät.

Toteutus: tekniikka vapaa, kiinnitysmateriaalia (esim. liima, teippi, lanka) ei lasketa materiaaliksi.
Arviointiperusteet: idea, näyttävyys, materiaalinkäyttö, työnjälki

 

4. Suunnittele T-paitaan printti eli painokuvio

Printtisi tulee ottaa kantaa ilmastonmuutokseen.

Piirrä T-paita ja printti paitaan. Kerro tarina paidan käyttäjästä. Kirjoita enintään 200 sanan teksti kuvan kanssa samalle sivulle.

Toteutus: A4-sivu pystysuoraan, tekniikka vapaa
Arviointiperusteet: sommittelu, värinkäyttö, ideointi, tarinallisuus, sanallinen ilmaisu

 

Kokoa kaikista tehtävistä yksi liitetiedosto palautusohjeiden mukaisesti ja nimeä tiedosto omalla nimelläsi (esim. sukunimi-etunimi-puettava.pdf).