Food Pilot Plantin uuttolaitteisto, ylikriittinen hiilidioksidiuuttolaite ja spraykuivain ovat LUT-yliopiston yhteistyölaitteita. Uuttotilasta löytyy myös öljypuristin. Uuttomenetelmien avulla voidaan erottaa materiaalista toivottuja yhdisteitä ja fraktioita liuotinvapaasti, kuten kaurasta kauraöljyä tai kahvista kofeiinia. Spraykuivaimen avulla voidaan esimerkiksi valmistaa jauheita tuotetuista uutteista.
Laboratorioanalyysit kattavat prosesseja ohjaavia analyysejä (esim. pH, viskositeetti) sekä (nopeutetut) säilyvyystutkimukset olosuhdekaapissa, jossa on lämpötilan, suhteellisen kosteuden ja valoaltistuksen säätömahdollisuudet.

Laboratoriosta löytyy myös Texture Analyser -rakenneanalysaattori ja VolScan Profiler -tilavuusanalysaattori, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden rakenteellisten ominaisuuksien ja tilavuuden analysoinnin tutkimukseen vaadittavalla tarkkuudella. Rakenneanalysaattoriin on hankittu runsaasti lisäosia ja mittapäitä, mikä mahdollistaa menetelmäkehityksen lähes minkä tahansa elintarvikkeen rakenteen tutkimukseen. Lue laitteiden sovellusmahdollisuuksista lisää blogitekstistä!
Esimerkkejä elintarvikkeista, joiden ominaisuuksia voimme rakenneanalysaattorillamme määrittää ja tutkia:
- Pehmeät leipomotuotteet, kuten tuoreet leivät (vuokaleivät & palaleivät)
- Rapeat tuotteet, kuten näkkileivät ja hapankorput
- Snacktuotteet, kuten välipalapatukat, keksit, sipsit ja lastut sekä puffatut tuotteet
- Viskoosit kastikkeet, lusikoitavat välipalatuotteet ja taikinat
- Makeiset

