Valokuvaus

Valokuvausta opiskelleena medianomina havainnoit, tulkitset ja rakennat todellisuutta kuvin. Opinnot tarjoavat laajan ammatillisen pohjan valokuvauksessa ja videokuvauksessa. Opiskelija voi myös suuntautua valokuvataiteeseen tähdäten jatko-opintoihin. Media-alalla työpaikkasi voi olla esimerkiksi mediatalo, kustantamo tai viestintä- tai mainostoimisto. Monet valokuvaajat toimivat yrittäjinä.

LAB Muotoiluinstituutin valokuvauksen opinnoissa painottuvat havainnoiva ja dokumentaarinen lähestymistapa. Tulkitset ajan ilmiöitä ja luot kuvakertomuksille uudenlaisia esittämistapoja niin kuvataiteen kuin journalisminkin käyttöön. Saat opettajiltasi yksilöllistä ohjausta, jossa huomioidaan omat vahvuutesi.

Opetus toteutetaan luovassa ja yhteisöllisessä oppimisympäristössä. Kampuksen tilat ja laitteet mahdollistavat monipuolisen ja ajanmukaisen oppimisen. Opiskelet usein erilaisissa opiskelijaryhmän projekteissa tai työelämähankkeissa, ja ensimmäinen työpaikka tai ensimmäiset asiakkaat löytyvät usein opiskelun aikana luotujen kontaktien kautta.

 

Valokuvauksen ennakkotehtävät

Tutustu tehtävänantoihin huolellisesti, tee ja palauta kaikki neljä ennakkotehtävää.

 

1. Persoona

Kerro kuvin yhdestä ihmisestä.

Toteutus: kolme valokuvaa
Arviointi: Kuvien kiinnostavuus ja kertovuus.

 

2. Luonto ja me

 

Yleisradion teettämässä kyselyssä 78 % suomalaisista määritteli itsensä luontoihmiseksi. Lähes yhtä suuri osa oli todella huolissaan luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä.

(https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/09/27/yle-luonnon-kysely-suomalainen-on-yllattavan-vahvasti-luontoihminen-sienestys)

 

Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve kestävästi. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa, liikenteessä ja ruoan tuotannossa.

(https://wwf.fi/tiedotteet/2018/04/suomalaisten-ylikulutuspaiva-on-tanaan-jos-kaikki-elaisivat-kuin-suomalaiset-tarvitsisimme-36-maapalloa/)

Valitse näkökulma ja kerro kuvin suomalaisesta luontosuhteesta.

Toteutus: viisi valokuvaa
Arviointi: Idean välittyminen. Kokonaisuuden eheys ja näkökulman kiinnostavuus.

 

3. Mun elämästä

Kerro viidellä valokuvalla elämästäsi.

Toteutus: viisi valokuvaa
Arviointi: Kuvien kiinnostavuus ja kertovuus.

 

4. Parhaat työni

Esittele kymmenen kuvaa, joista vähintään puolet on valokuvia.

Toteutus: kymmenen kuvaa, joista enintään viisi voi myös olla muita tekemiäsi teoksia/töitä kuin valokuvia
Arviointi: Kuvallisen kokonaisuuden omaperäisyys. Kuvien kiinnostavuus.

 

Kaikkia tehtäviä koskevat ohjeet:

Koosta kuvistasi pdf-dokumentti. Kirjoita dokumentin avaussivulle oma nimesi. Ennen jokaista kuvakokonaisuutta lisää sivu, jossa on tehtävänumero ja tehtävän otsikko.

Tehtävissä 1–3 sijoita yksi kuva kullekin sivulle. Tehtävässä 4 voit halutessasi sijoittaa useampia kuvia samalle sivulle.
Käytä kuville high- tai maximum-laatuista jpg-pakkausta. Valmiin pdf-tiedoston enimmäiskoko on 50 Mt.

Kuvaa kaikki valokuvat itse. Voit käsitellä kuvien sävyjä ja värejä, mutta älä lisää tai poista elementtejä kuvista kuvankäsittelyn keinoin.