Suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja, 30 op
Suolistosairaudet ovat yleistyneet voimakkaasti 2000-luvulla. Sairastuneiden lukumäärä on kolminkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa. Suolistosairaus todetaan vuosittain jopa n. 2000 suomalaisella (Duodecim). Suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syöpätyyppi Suomessa. Erilaisten suolistosairauksien yleistyminen edellyttää osaamisen vahvistamista terveydenhuollossa.
Suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa syvennät kokonaisvaltaisesti sisätautis-kirurgisen potilaan hoitotyön asiantuntijuuttasi suolistosairauksien hoidossa.
Verkko- sekä lähiopetus
LAB-ammattikorkeakoulu
Mukkulankatu 19
15210 LAHTI
Lue lisää! Suomen ainoa täydennyskoulutus suolistosairauksien hoidosta
Tavoite
Koulutuksen suoritettuasi
- Pystyt toimimaan vaativissa suolistosairauksien sisätautis-kirurgisen potilaan hoitotyön asiantuntijatehtävissä.
- Hallitset oman asiantuntijuusalueesi edellyttämät näyttöön perustuvat, laaja-alaiset ja edistyneet kliiniset tiedot ja taidot.
- Ymmärrät ja tunnet potilaan/asiakkaan terveyteen ja hyvinvointiin sekä sairastumiseen ja kuntoutumiseen vaikuttavat prosessit ja käytännöt.
- Osaat toimia hoitotyön asiantuntijana eri toimintaympäristöissä sekä moniammatillisissa verkostoissa.
- Pystyt kehittämään suolistosairauksien hoitotyötä alati muuttuvassa yhteiskunnassa.
Kenelle?
Koulutus on tarkoitettu suolistosairauksien hoitotyön parissa työskenteleville sekä työstä kiinnostuneille sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille sairaanhoitajille tai terveydenhoitajille. Esimerkkityöpaikat mm. poliklinikat, sisätautikirurgiset vuodeosastot, päivystys- ja valvontayksiköt.
Sisältö
I Suolistosairauksien hoitotyön asiantuntijaosaaminen 20 op
Suolistosairautta sairastavan potilaan kliininen hoitotyö ja päätöksenteko (15 op)
- Eri suolistosairauksien hoitaminen hoito- ja palveluprosesseissa (10 op)
- Suolistosyöpä, tulehdukselliset suolistosairaudet, muut suolistosairaudet
- Operatiivinen hoito, liitännäishoidot, lääkkeettömät hoitomuodot
- Suolistosairautta sairastavan potilaan ohjaus (5 op)
- Kuntoutus, ravitsemus, elämäntapaohjaus, sosiaalinen tuki, henkinen tuki
- Suolistosairautta sairastavan potilaan hoitoa tukevat monialaiset opinnot (5 op)
- Lääketieteelliset opinnot (2 op)
- Anatomia ja fysiologia (1 op)
- Potilasturvallisuus ja farmakologia (1 op)
- Suolistosairauksien hoitotyön laatu (1 op)
II Suolistosairauksien hoitotyön yhteistoiminta- ja kehittämisosaaminen 10 op
- Suolistosairauksien hoitotyön yhteistyötä ja kehittämistä tukevat asiantuntijaopinnot (5 op)
- Tutkiva ja kehittävä työote suolistosairaan hoitotyötä kehittävässä tehtävässä (5 op)
Koulutuspäivät
12 lähipäivää, joista n. 6 Lahden kampuksella ja 6 reaaliaikaisesti verkossa.
Koulutuspäivien aikataulu klo 9.15 - 16.00.
2023:
8.11.2023 lähipäivä
13.12.2023 etäpäivä
2024:
12.1.2024 lähipäivä
14.2.2024 etäpäivä
14.3.2024 lähipäivä
17.4.2024 etäpäivä
22.5.2024 lähipäivä
5.6.2024 etäpäivä
21.8.2024 etäpäivä
11.9.2024 lähipäivä
23.10.2024 etäpäivä
13.11.2024 lähipäivä
Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.
Toteutustapa ja oppimismenetelmät
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa on sekä lähi- että verkko-opiskelua. Opinnot voi suorittaa työn ohella. Oppimis- ja kehittämistehtävät integroituvat työelämään ja tähtäävät henkilökohtaisen asiantuntijuuden kehittymiseen.
Lähipäiviä on noin kerran kuukaudessa, yhteensä 12 päivää, joista 6 toteutetaan live-opetuksena verkossa.
HUOM! Koronatilanteen huomioiden järjestämme tarvittaessa opetusta enemmänkin verkkovälitteisesti.
Ryhmäkoko
vähintään 18, enintään 24
Asiantuntijat
Koulutus on suunniteltu Gastrohoitajien yhdistyksen, LAB-ammattikorkeakoulun sekä työelämän yhteistyöllä.
Fanny Kilpinen, koulutuksen vastaava opettaja (Sh, DDNP/USA, Th, TtM). Fanny on sosiaali- ja terveysalalla aktiivisesti mukana. Hänellä on tämänhetkinen kokemus sosiaali- ja terveydenhuollon hoitotyön kentältä. Fannyllä on noin 5 vuoden kliininen kokemus gastroenterologisen kirurgian vuodeosastolta niin Päijät-Hämeestä, Keski-Suomesta kuin Itä-Suomesta. Opettajan työn ohella hän keikkailee viikoittain kirurgian vuodeosastoilla ja kouluttautuu aktiivisesti. Hän toimii myös avoimen kesäyliopiston lääkehoidon opettajana. Kliinisen hoitotyön lisäksi Fanny näkee tärkeänä jatkuvan kouluttautumisen, hoitomenetelmien kehittymisen sekä vetovoimaisuuden lisäämisen hoitotyöhön!
Heidi Paananen, sairaanhoitaja, erityistason seksuaaliterapeutti. Heidi on valmistunut sairaanhoitajaksi 2012, suurimman osan urastaan hän on työskennellyt kirurgialla. Tällä hetkellä Heidi tekee seksuaaliterapeutin töitä yrityksensä kautta (Terapiapalvelu Hehkuvaiseksi). Lisäksi hän opiskelee ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi sekä mindfulness tunnetaito-ohjaajaksi. Heidiltä löytyy myös voimauttavan valokuvauksen osaamista.
Nina Maria Salminen, sairaanhoitaja, IBD-hoitaja. Nina on työskennellyt Tyksissä gastroenterologian poliklinikalla 12 vuotta. Tällä hetkellä hän tekee yhden päivän viikossa ulostepankki/ mikrobiologia/ tutkimushoitajan töitä. Muulloin hän työskentelee gastroenterologian poliklinikalla, jolloin hän pitää IBD hoitajan vastaanottoa sekä on seulontaskopioissa tai muissa skopioissa mukana. Nina pitää työstään paljon, sillä gastroenterologian poliklinikalla työskentely on erittäin vaihtelevaa ja mielenkiintoista.
Jyrki Tillonen, Lääketieteen tohtori, gastroenterologian erikoislääkäri. Jyrki työskentelee ylilääkärinä Vatsakeskuksella Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Hänen mielenkiintonsa kohteena on tulehdukselliset suolistosairaudet ja maksasairaudet.
Pauliina Molander, gastroenterologian erikoislääkäri. Pauliina on koulutukseltaan sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri. Hän on väitellyt tohtoriksi vuonna 2014. Pauliinan tieteelliset julkaisut käsittelevät lähinnä tulehduksellisia suolistosairauksia ja niiden hoitoa. Hän toimii osastonylilääkärinä HUS:n vatsakeskuksessa Peijaksen sairaalassa. Pauliina on toiminut Suomen gastroenterologiayhdistyksen hallituksessa jäsenenä ja sihteerinä, Euroopan Crohn ja koliitti -yhdistyksen kansallisena edustajana, sekä viimeksi Suomen Gastroenterologiayhdistyksen IBD-jaoksen puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on mukana IBD Nordic kongressin tieteellisessä komiteassa.
Tino Ruotsalainen, yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri, lääketieteen lisensiaatti. Tino työskentelee terveyskeskuslääkärinä. Hänellä on kokonaisvaltainen hoito-ote, potilaan ja ammattilaisen näkökulman yhteensovittaminen sekä psykofyysissosiaalisen oirekokonaisuuden hoitaminen (ts. krooninen kipu, toiminnalliset vaivat).
Kouluttajina toimii useita suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistuneita lääkäreitä sekä hoitajia.
Ilmoittautuminen
llmoittautumisaika 18.10.2023 asti.
ILMOITTAUDU TÄSTÄ
HUOM! Linkki ei toimi Internet Explorer selaimessa.
Opiskelupaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ellei toisin ole mainittu. Vahvistus kurssille hyväksymisestä tai varasijasta lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä. Jos koulutus/tapahtuma on jo täynnä tai olet varasijalla, Sinulle lähetetään siitä tieto. Jos paikkoja vapautuu, Sinuun otetaan yhteyttä.
Pidätämme oikeuden kurssin muutoksiin tai sen perumiseen.
Kysy lisää!
