Kohti Kauppaopetus 111 v juhlallisuuksia

Seuraa täältä juhlien valmisteluita.

Oma leivos Kauppaopetus 111 v Lahdessa -juhlaan

Julkaistu 14.2.2022
 

Lahtelainen kauppaopetus juhlistaa 111-vuotista taivaltaan erilaisin tilaisuuksin elokuussa 2022 koronatilanteen niin salliessa. Tilaisuuksia on niin sidosryhmille kuin henkilöstölle, opiskelijoille ja alumneille.

Juhlien valmistelussa mukana ovat Koulutuskeskus Salpaus ja LAB-ammattikorkeakoulu. Juhlien valmistelussa Koulutuskeskus Salpauksen Elintarvikealan perustutkintoa suorittavat opiskelijat toteuttavat juhlaseminaarin leivokset. Opiskelijaryhmä oli laatinut seitsemän erilaista leivosta arvovaltaisen raadin maisteltavaksi Ravintola Kulinaariin.
Arvovaltainen raati: Onerva Vartiainen, Kaarina Laisi, Pirjo Haverinen, Tarja Laaksonen Pia Hemmilä, Olavi Palanne, Martti Tokola ja Laura Montonen.

kuvassa leivoksen maisteluraati
Kuvassa: alarivi vasemmalta: Pia Hemmilä Onerva Vartiainen, Kaarina Laisi, keskirivi vasemmalta: Tarja Laaksonen, Pirjo Haverinen, Martti Tokola, takarivi vasemmalta: Olavi Palanne ja Laura Montonen (kuva Pia Hemmilä)

Maisteltavat leivokset raadille ideoi ja leipoi Elintarvikealan perustutkintoa suorittava ryhmä, joka on aloittanut opintonsa tammikuussa 2021. Aikanaan he sitten valmistuvat leipurikondiittoreiksi. Ryhmän ohjaajana toimii lehtori Outi Suopanki.
Raatilaisia odotti toinen toistaan kauniimmat leivokset, kaikkiaan seitsemän erilaista näkemystä Kauppaopetuksen juhlaleivoksesta.
          

kuvassa 7 erilaista leivosta
Kuvassa vasemmalta: Vadelma-mantelimarenki-leivos, Mustaherukka-marenkileivos, Kaneliomena-marsipaanileivos, Sitruuna-mustikkamuffinssi, Vadelma-maapähkinä-suklaaleivos, Puolukka-omenatuulihattu ja Ananasgreippileivos. (Kuva Pia Hemmilä)

Raati maisteli leivoksia suurella antaumuksella Kulinaaritalon tyylikkäässä ympäristössä. Vilkasta keskustelua käytiin leivosten ulkonäöstä, korkeudesta, allergeeneistä, suutuntumasta, tuoksusta, makuyhdistelmistä – siis varsin asiantunteva raati siis paikalla. Keskusteluiden ja maistelun lomassa saimme kuulla myös aimo annoksen lahtelaisen kauppaopetuksen historiasta. Onerva Vartiaisen ehtymätön muisti ja kerronta kauppaopetuksen eri vaiheista vie kuulijan mukaan totaalisesti. Tarinoissa vilahtelevat lahtelaisen elinkeinoelämän tukipilareita sulassa sovussa Viipurin kauppaopiston ja Taistolaisuuden antamien vaikutteiden kanssa.


Lopulta raati päätyi valitsemaan voittajaksi Vadelma-mantelimarenki-leivoksen, jonka olivat laatineet Sahar Al-Iedani ja Fidan Bablees. Perusteluina raati mainitsi seuraavat asiat: kaunis ulkonäkö, rapea marenki, ei liian ”ällömakea”, tyylikäs, raikas tuoksu ja kauniit koristeet.

leipurit ja leivos
Kuvassa vasemmalta Sahar Al-Iedani, Fidan Bablees ja oikealla voittaja leivos Vadelma-mantelimarenki-leivos (Kuvat Pia Hemmilä)

Voittaneen leivoksen toteuttanut pari oli ottanut vaikutteita Koko Suomi leipoo -televisio-ohjelman Budapest -leivoksesta, täyte on kuitenkin opiskelijoiden itsensä yhdessä opettajan kanssa ideoima ja toteuttama.

Outi Suopanki kommentoi, että opettajan näkökulmasta tällaiset kilpailut tuovat mukavaa vaihtelua perusopintoihin ja antavat erityisesti opiskelijoille mahdollisuuden käyttää omaa luovuuttaan.  Toki haastettakin tulee siitä miten yhyttää kilpailu opetukseen, kun aikataulu opetettavien asioiden suhteen on yleensä aika tiivis. Outilta kysyttäessä miten opiskelija suhtautuvat näihin kilpailuihin vastaus tulee nopeasti: ”Opiskelijoiden suhtautuminen vaihtelee paljon, osa on ihan innoissaan ja alkavat heti suunnitella, ja osa suhtautuu hyvinkin arasti, koska kokevat, ettei heillä ole vielä riittävästi kokemusta omaan suunnitteluun. Tähän kilpailuun saatiin kaikki mukaan osallistumaan siten, että tämä oli opintoihin sisältyvä tuotekehitystehtävä, eikä ylimääräinen työ.”

Nyt sitten vain odotamme elokuun juhlaseminaaria, että pääsemme jälleen nauttimaan suussa sulavasta Vadelma-mantelimarenkileivoksesta!

Koulutuskeskus Salpaukselle tällaiset kilpailut tuovat vaihtelua ja he ovat kiinnostuneita osallistumaan, mikäli yhteistyö ja aikataulu opetuksen kanssa saadaan sovitettua.

Kiitos Outille ja opiskelijaryhmälle – Kauppaopetus 111 v Lahdessa ottaa leivoksen ilolla vastaan ja kiittää teitä panoksestanne!