Kestävän liikenteen pilotit Päijät-Hämeessä (KELPO)
Kuva
Päijät-Hämeen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja Lahden kaupungin jo vuonna 2025. Tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on olennainen osa pyrkimyksiä hillitä ilmastonmuutosta ja siirtyä kestävämpään yhteiskuntaan. Päijät-Hämeessä kaikista kasvihuonepäästöistä tieliikenteen osuus vuonna 2021 oli 32 %. Päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi tulisi autoilua vähentää ja autoilussa siirtyä puhtaaseen käyttövoimaan, sekä lisätä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta ihmisten liikkumisessa. Liikenteen päästövähennystavoitetta ei tulla saavuttamaan yhdellä isolla toimenpiteellä, vaan tarvitaan systeeminen muutos, eli paljon toimia eri tasoilla.
Käyttövoimamuutos pois fossiilisista polttoaineista edellyttää nopeaa autokannan uudistamista, muutosta käyttövoimajakaumassa sekä kannustimia näiden jouduttamiseksi. Kunnat ja kaupungit sekä niiden päätöksentekijät ovat avainasemassa kestävän liikenteen ja liikkumisen mahdollistamisessa. Tarvitaan faktapohjaista tietoa ja testattuja toimenpiteitä kestävän liikenteen mahdollistamiseksi.
Kestävän liikenteen pilotit Päijät-Hämeessä (KELPO) -hanke toteutetaan LAB-ammattikorkeakoulun ja Lahden kaupungin yhteistyönä.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Projektissa tapahtuu
Päijät-Hämeessä vietetään Kestävän liikkumisen vuotta 2025 - Pienillä valinnoilla lisää hyvinvointia, elinvoimaa ja liikkumisen iloa kaikille!
Teemavuoden aikana kestävää liikkumista ja liikennettä kehitetään maakunnassa monin eri tavoin. Asukkaille ja muille alueella kulkeville vuosi näkyy kouluissa, työpaikoilla ja kunnissa toteutettavina käytännönläheisinä kokeiluina ja tempauksina. Tutustu vuoden teemaan ja toteutuksiin päivittyvillä verkkosivuilla, ja nappaa arkeesi käyttökelpoisimmat vinkit.
Teemavuoden mahdollistaa Kestävän liikenteen pilotit Päijät-Hämeessä (KELPO) -hanke, ja sitä koordinoi Lahden kaupunki.
Tilannekuva kestävän liikenteen toimenpiteistä ja työkaluista. Päijät-Hämeen kunnille poliittisen päätöksenteon tueksi 2024 -selvitys on julkaistu!
Tässä selvityksessä kuvataan kestävän henkilö- ja tavaraliikenteen käyttövoima- ja kulkutapamuutokseen tarvittavat vaikuttavimmat kuntatason toimenpiteet/keinot: 1) sähköisen liikenteen edistämiseksi (esim. latausinfra), 2) yksityisautoilun ja sen päästöjen vähentämiseksi (esim. liikenteen hinnoittelu, nopeusrajoitukset, kannustimet) ja 3) joukko-/kevyenliikenteen kulkutapojen osuuden kasvattamiseksi. Selvityksen liitteksi on laadittu myös lyhyt ajatustehtävä, jonka avulla kunnat voivat aloittaa kestävän liikenteen kehittämistoimet.
Haja-asutusalueiden tavaralogistiikkaan liittyviä toiveita ja tarpeita esiteltiin Lahden tiedepäivässä 12.11.2024
KELPO:n hanketiimi jalkautui Lahden tiedepäivään jakamaan tietoa kolmen päijäthämäläiskunnan vaki-, kesä- ja monipaikka-asukkaiden mietteistä tavaralogistiikan palveluihin liittyen. Noutolokerikot nousivat esiin suosituimpana toimitusmuotona. Palvelut keskittyvät nykyisin pitkälti taajamiin, joten kestävämpiä kuljetus- ja noutomuotoja on syytä kartoittaa. Pitkät välimatkat ja palveluiden siirtyminen verkkoon puhuttivat myös tapahtumakävijöitä, jotka tunnistivat kyselyssä esiin nousseet teemat ja haasteet. Seuraavassa vaiheessa onkin luvassa käytännöläheisiä kokeiluja, joiden avulla hankitaan tietoa kestävämmistä ratkaisuista.
Tässä osiossa nostamme esiin eri tahojen järjestämiä kiinnostavia tapahtumia, jotka linkittyvät kestävän liikenteen ja liikkumisen edistämiseen, ja tarjoavat tietoa yritysnäkökulmasta.
Kestävän liikenteen teemoja työstetään yhdessä erilaisissa verkostoissa
KELPO-toimijat edistävät hankkeen teemoja osallitumalla erilaisten verkostojen toimintaan. Monipuolinen keskustelu ja erilaiset, toisaan täydentävät näkökulmat tukevat kehitystä. ClimateGO-hankkeen alueellisessa yhteistyöryhmässä esiteltiin kestävän liikenteen toimia koulu- ja opiskelimatkoihin, työmatkaliikkumiseen ja tavaralogistiikkaan liittyen. Lue lisää ClimateGO:n blogista.
KELPO keskusteluttaa kestävän liikenteen teemoista myös Hyvin sanottu - keskustelufestivaaleilla 27.-28.9.2024 Lahdessa
Kulkumuotoja kaikille - Lahti kestävän liikkumisen edistäjänä keskustelun tarkoitus on löytää uusia näkökulmia arkisiin liikkumisen tilanteisiin.
27.9. klo 14 - 16 (luottamuksellinen keskustelu)
Askel ja polkaisu kerrallaan tulevaisuuteen keskustelussa pöyhitään puolestaan esiin uusia näkökulmia aktiivisen arkiliikkumisen terveyshyödyistä.
28.9. klo 11:45-13:15 (pop up keskustelu - yhteistyössä P-H liiton ja yliopistokeskuksen kanssa)
Molempiin keskusteluihin on varattu vapaita paikkoja kiinnostuneille. Tervetuloa!
Tilaatko tuotteita kotiinkuljetuksella, noutopisteeseen tai -lokerikkoon? Osallistu verkkokyselyyn ja vaikuta alueesi pakettipalveluihin!
Keräämme tietoa pakettipalveluista ja niiden toimivuudesta Kärkölästä, Padasjoelta ja Sysmästä. Mielipiteesi on meille tärkeä, sillä kokoamme kyselyn pohjalta päijäthämäläisille kuntapäättäjille ja aluekehittäjille tilannekuvan sekä tuemme yrityksiä kehittämään palvelutarjontaansa asiakaslähtöisesti.
Verkkokysely on avoinna 13.6.- 13.8.2024 välisen ajan: Linkki kyselyyn
KIITOS, ETTÄ KEHITÄT KANSSAMME ARJEN PALVELUITA ALUEELLASI!
Ilmastoasiat kehittämisen keskiössä
Päijät-Hämeen liiton ja Canemure-hankkeen järjestämä Päijät-Hämeen ilmastokokous keräsi yhteen kuntien edustajat ja muut sidosryhmät 22.5.2024 Lahdessa. Illan aikana kävi selväksi, että alueella tehdään jo paljon toimia maakunnallisen ilmastotyön tavoitteiden edistämiseksi. Puheenvuoroissa nousi kuitenkin esiin, että tukea ja käytännönläheisiä työkaluja tarvitaan, jotta alueen erilaiset kunnat onnistuvat tavoitteissaan. KELPO-hanke oli myös paikalla verkostoitumassa ja levittämässä tietoa hankkeen toimista. Vastaanotto oli innostunutta ja yhteistyötä on näistä lähtökohdista hyvä jatkaa.
KELPOssa kartoitetaan ja kokeillaan vähäpäästöisiä ja päästöttömiä jakeluratkaisuja ja palveluita Päijät-Hämeen haja-asutusalueilla. Mukana pilotoinnissa on muun muassa Kuljetuspalvelu Fågel, mutta näkökulmia ja kokemuksia kaivataan laajalti alan toimijoilta, joten hanketta esiteltiin Suomen Osto- ja logistiikkayhdistyksen jäsenille ja muille aiheesta kiinnostuneille 14.5.2024 Lahdessa. Teemat koettiin ajankohtaisiksi ja erityisesti liikenteen sähköistyminen keskustelutti, joten tästä on hyvä jatkaa.
Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 3.-12.5.2024
Panosta itseesi ja ympäristöön ja kannusta työyhteisöäsi työmatkapyöräilemään. Me KELPOssa tuemme valtakunnallista pyöräilyviikkoa ja Päijät-Häme-polkee -tempausta osallistumalla 7.5. Pyörällä töihin -päivään. Tulosta materiaalipankistamme Päijät-Hämeen liiton tapahtumajuliste, jonka voitte jakaa omissa kanavissanne, mikäli haluatte osallistua tapahtumaan.
Omat kokeilunne voitte jakaa somessa tunnisteilla #PäijätHämepolkee #LiikkuvaPäijätHäme
Hankkeen tavoitteena on edistää liikenteen käyttövoima- ja kulkutapamuutosta Päijät-Hämeessä: 1) vähentää tieliikennelähtöisiä päästöjä edistämällä uusien teknologioiden käyttöönottoa liikkumis- ja kuljetuspalveluissa, 2) tukea alueen systeemistä siirtymää kohti vähäpäästöisempiä/päästöttömiä liikkumismuotoja, 3) lisätä elinkeinoelämän tietämystä energiaratkaisuista ja -tehokkuudesta tukemaan kaupunkilogistiikan ja maakunnan haja-asutusalueen tavaraliikenteen vihreää siirtymää ja sähköistymistä, 4) tuottaa ja jalkauttaa tietoa kestävästä liikkumisesta Lahden kaupungin ilmasto-ohjelman päivittämisen ja maakunnan kuntien ilmastosuunnitelmien valmistelun ja toteuttamisen, yhdyskuntasuunnittelun sekä poliittisen päätöksenteon tueksi, ja 5) lisätä asukkaiden ymmärrystä liikkumisen vaikutuksista päästöihin, ympäristöön ja hyvinvointiin, sekä vaikuttaa päijäthämäläisten asenteisiin ja arjen liikkumistottumuksiin.
Kartoitamme vaikuttavimpia kuntatason toimenpiteitä kestävän liikenteen edistämiseksi, arvioidaan niiden päästövähennysvaikutuksia. Hankkeessa toteutetaan kestävän liikkumisen pilotteja (koulumatkat, työmatkat, tavaralogistiikka), joista saadun tiedon ja kokemusten pohjalta kehitetään toimintamalleja, työkaluja ja toimenpide-ehdotuksia. Tulokset jalkautetaan maakunnan kaupunkien ja kuntien päättäjille, Lahden kaupungin ilmasto-ohjelman ja maakunnan kuntien ilmastosuunnittelun tueksi sekä paikallisten oppilaitosten ja yritysten käyttöön. Lisäksi hankkeessa tuotetaan viestintämateriaalia hankkeen kohderyhmille: kunnille, kuntien päättäjille, virkamiehille, oppilaitoksille, yksityiselle sektorille, maakunnan asukkaille ja muille sidosryhmille. Toimenpiteiden kautta edistetään Päijät-Hämeen energiatehokkuustoimenpiteitä ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä tieliikenteen osalta.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena kuntien valmiudet kestävän liikkumisen edistämiseen ovat parantuneet. Hankkeen mahdollistamien kokeilujen kautta on saatu tarkempaa tietoa vaikuttavimmista kestävän liikenteen ratkaisuista. Tuloksena syntyy maakunnallisesti skaalattavia kestävän liikenteen ja liikkumisen toimintamalleja, työkaluja ja konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, sekä viestintämateriaaleja Päijät-Hämeen kaupunkien ja kuntien käyttöön. Hankkeen tuloksia hyödynnetään Lahden kaupungin lisäksi myös Päijät-Hämeen muissa kunnissa ja niitä levitetään laajemmin kansalliselle ja kansainväliselle tasolle.