Ajankohtaista digitaalisen kaksosen tutkimustyöstä LUTissa

Tapahtuma-aika
18.1.2022 13.00–14.00
Tapahtuman sijainti
Etätapahtuma
LAB:n rooli
Tervetuloa tietoiskuun digitaalisista kaksosista tiistaina 18.1.2022 klo 13–14. Tilaisuus järjestetään etänä. Asiantuntijana toimii konetekniikan professori Aki Mikkola LUT-yliopistosta.
Lähetämme sähköpostilla linkin tilaisuuteen ilmoittautuneille lähempänä ajankohtaa. Tilaisuuden järjestää Alueellinen teknologiakartta hanke yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa.

Sisältö
Suomalainen valmistava teollisuus on vahvasti menossa kohti ohjelmistoperustaisia ratkaisuja ydintuotteissaan, jotka mahdollistavat palveluliiketoiminnan lisäämistä fyysisten tuotteiden lisäksi. Näissä ratkaisuissa digitaalinen kaksonen toimii useissa tapauksissa mahdollistajana. LUTilla MORE SIM tutkimusalustalla on tehty tutkimusta liittyen digitaalisiin kaksosiin etenkin reaaliaikasimuloinnin ja niiden hyödyntämisen näkökulmista.

Älykäs digitaalinen kaksonen on tietokonemalli, joka pystyy sisällyttämään itseensä yhdistelmän monimuotoista ja monipuolista mitattua sekä simuloimalla laskettua dataa. Näiden avulla voidaan laskennallisesti ennakoida ja visualisoida reaaliajassa koneessa vaikuttavia fyysisiä vuorovaikutuksia ja siten koko koneen toimintaa. Älykkään digitaalisen kaksosen toteuttaminen vaatii menetelmän luoda yksittäisiä koneita vastaavia sulautettuja malleja, laskentatehokkaan tavan yhdistää reaaliajassa simuloitua ja mittasignaalia sekä ohjelmiston, joka suorittaa reaaliajassa kriittistä luotettavuusarviointia.

Virtuaalimaailmassa tehtävä simulointi noudattaa samoja fysiikan lakeja, joita oikeassakin maailmassa on. Tästä syystä laitteesta saadaan tietoa samalla tavalla kuin oikeasta ympäristöstä, mitä voidaan hyödyntää päätöksenteossa. Älykästä digitaalista kaksosta voidaan hyödyntää useassa eri tuoteprosessissa ml. koneen tuottavuuden ja energiatehokkuuden käytönaikaisessa optimoinnissa tai tuotteiden ennakoivassa kunnossapidossa.

Aki Mikkola
Professori, konetekniikka

Aki Mikkola on kansainvälisesti tunnettu monikappaledynamiikan tutkija, ja hän on julkaissut alalta yli 120 korkeatasoista tiedelehtiartikkelia. Lisäksi hän on ohjannut 28 väitöskirjaa dynamiikan alueelta.  Mikkola on toiminut vuoden 2019 alusta saakka Multibody System Dynamics -lehden päätoimittajana (Editor-in-Chief). Tämä on monikappaledynamiikan tutkimusalueen yksi näkyvimmistä ja tärkeimmistä edustuspaikoista.