Jätti -Yhdyskuntajätteen kierrätys

Kuva
Huonekalujäte
Jätti-hanke kehittää erityisesti Suomessa alihyödynnettyjen yhdyskuntajätevirtojen hyödyntämis- ja liiketoimintamahdollisuuksia ja näihin liittyviä arvoketjuja sekä pilotoi korkean jalostusarvon tuotteita. Hankkeessa analysoidaan tarkemmin merkittävien jätevirtojen vaihtoehtoja niin liiketoiminta- kuin teknologisissa ratkaisuissa, huomioiden eri hyödyntäjien ja sidosryhmien tarpeet. Liiketoiminnan analysoinnissa tarkastellaan seuraavia jätevirtoja: muovia, huonekaluja sekä tekstiiliä. Tavoitteena on ymmärtää myös jätteen lajittelulaitoksen uusia käyttötapoja ja investointitarpeita sekä pilotoida liiketoiminnan kannalta potentiaalisia vaihtoehtoja korkeamman jalostusarvon tuotteiden aikaan saamiseksi.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Kiertotalous
Tavoitteet
Hankkeessa on kolme tavoitetta:

1) Suomessa alihyödynnettyjen jätevirtojen (muovi, huonekalu ja tekstiili) Päijät-Hämeen alueellinen hyödyntämismahdollisuuksien kehittäminen

2) Liiketoiminnan kehittäminen ja testaaminen: korkean jalostusarvon hyödyntäminen

3) Oppien jakaminen



Tavoitteiden toteutuminen
Hankkeen tuloksina syntyy tavoitteessa 1 ymmärrys niin alihyödynnettyjen jakeiden määristä, koostumuksesta ja laadusta kuin ideat eri jakeiden jatkojalostusvaihtoehdoista ja hyödyntämismahdollisuuksista. Tuloksena syntyy myös ymmärrys potentiaalisista laitteista ja menetelmistä jakeiden käsittelyyn. Keskeisinä tuloksina saadaan ymmärrys toimintaympäristön muutosajureista ja esteistä sekä tieto potentiaalisista hyödyntäjäkumppaneista ja heidän näkökulmistaan jakeiden hyödyntämiselle.



Hankkeen tuloksina syntyy tavoitteessa 2 ymmärrys sidosryhmien tarpeista ja haasteista esim. eri jakeiden kierrätyksestä ja hyödyntämisestä. Tuloksena saadaan myös ymmärrys jatkoprosessoijien tuotannon tarpeista raaka-aineille sekä valitun raaka-aineen tuottamisen liiketoimintamalli ja raaka-aineen hinnoittelutapa. Lisäksi kierrätysasteen parantamiseksi jätteenkäsittelylaitoksissa syntyy tuloksena lajitteluprosessin kehittämisen tiekartta, esimerkkilaitoksen kuvaus ja kannattavuusarviointi. Tavoitteessa 2 valmistetaan myös pilottituote valitusta raaka-aineesta.



Hankkeen tuloksina syntyy tavoitteessa 3 jätteenkäsittelylaitoksille ensi ymmärrys jätteenkäsittelylaitoksen kehitysmahdollisuuksista, kun mekaanisesti lajitellaan muovia, tekstiiliä, huonekaluja tai yhdyskuntajätettä.



Kestävien menetelmien hyödyntäminen alueella sekä tehokas kierrätys ja vähähiiliset toimintatavat edistävät alueen veto- ja pitovoimaa. Lisäksi hanke edistää suoraan alueellisen TKI-osaamisen kehittymistä. Kaiken kierrätyksen edistäminen tukee yhdyskuntajätteen kierrätysasteen nostamista ja auttaa sekä alueellisten että valtakunnallisten sekä globaalien kestävyystavoitteiden toteutumista.



Hankkeessa ovat mukana LAB-ammattikorkeakoulu Oy, Muovipoli Oy sekä koordinaattorina Lahden Seudun kehitys LADEC Oy.
Hankkeen vaikuttavuus
Hanke hyödyttää alueella toimivia kierrätysalan yrityksiä ja Päijät-Hämeen valmistavaa teollisuutta, jotka voivat hyödyntää kierrätysraaka-aineita (muovi, huonekalu ja tekstiili) tai niiden yhdistelmiä omassa tuotannossaan. Myös näiden tuotteiden jälleenmyyjät ja myyjät hyötyvät. Lisäksi hanke hyödyttää jätteenkäsittelylaitoksia kansallisella tasolla sekä kuluttajia, tuoden arvoa heiltä syntyneen jätteen paremmalle jatkojalostusarvolle - luomalla kiertotaloutta jätteen polttamisen sijaan.



Hankkeen ydinkohderyhmä muodostuu alueella toimivista kierrätysalan yrityksistä ja Päijät-Hämeen alueella toimivista pk-yrityksistä, jotka ovat kiinnostuneita edistämään omalla toiminnallaan kiertotaloutta. Salpakierto toimii hankkeessa alustana ja mahdollistajana liiketoiminnalle. Hanke palvelee Lahden kaupungin kansallisen ekosysteemisopimuksen mukaista materiaalikiertojen keskuksen kehittämistyötä.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Maria Jäppinen
TKI-asiantuntija
maria [dot] jappinenatlab [dot] fi