Maaseudun mikroyritysten vähähiiliset energiaratkaisut METE

Kuva
Logo METE
Ympäristöllisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävät energiaratkaisut ovat tärkeitä maaseudun mikroyrityksille ja maaseudun menestykselle. Energia-ala elää murrosta ja yritykset hyötyvät uudesta tiedosta. Konkreettinen soveltava ja vertaileva tieto energiaratkaisuista mikroyrityksissä on tarpeellista yrityksille, koska investoinnit ovat yleensä pitkäikäisiä ja niiden vaikutuksista ei ole mikroyritysten näkökulmasta riittävästi tietoa. Investoinnit energiatehokkuuteen tai uusiutuvaan energiaan pienentävät hiilijalanjälkeä mutta tuovat myös taloudellisia säästöjä. Toimet tukevat myös samalla Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ja EU:n ja kansallisia hiilineutraaliustavoitteita.



Maaseudun mikroyritysten vähähiiliset energiaratkaisut eli METE-hanke siirtää tietoa ja osaamista energiatehokkuudesta ja uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksista pien- ja mikroyrityksille Kaakkois-Suomessa. Hanke levittää toimialakohtaista tietoa laajemmin yrityksille energiaratkaisuiden liittyvistä mahdollisuuksista vaikutuksista ja uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuajoista. Hanke julkaisee tietoa vähähiilisistä energiaratkaisuista, kehittämisprosessista ja tuloksista mediassa, blogeissa ja ammattilehdissä. Hanketta johtaa LAB-ammattikorkeakoulu ja kumppanina ja osatoteuttajana toimii JS-Enviro Oy.

Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
Maaseuturahasto 2014-2020 Flat rate
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Kiertotalous
Tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena on siirtää käytäntöön tietoa ja osaamista energiatehokkuudesta ja uusituvan energian

käyttömahdollisuuksista maaseudun pien- ja mikroyrityksille. Hankkeen tavoitteena on edistää ja rohkaista energiatehokkaita toimintamalleja, jotka osaltaan lisäävät maaseudun elinvoimaisuutta ja maaseudulla toimivien pien- ja mikroyritysten kilpailukykyä. Tavoitteena on lisätä energiatehokkuusosaamista ja tuottaa kokemuksiin pohjautuvaa tietoa energiatehokkuuden mahdollisuuksista luomalla yrityksille suunnattua tietoa tapausyritysten avulla ja edistää energiatehokkaiden toimintamallien tuntemusta Kaakkois-Suomen maaseutukunnissa toimivissa pien- ja mikroyrityksissä. Lisäksi pyritään arvioimaan energiatehokkaiden toimenpiteiden vaikutusta maaseudun pien- ja mikroyritysten energiatehokkuuteen.

Hankkeen vaikuttavuus
Hallitusohjelman (2019) mukaan ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja luonnonvarojen ylikulutus ovat ihmiskunnan vakavimpia ongelmia. Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, joka edellyttää pitkän aikavälin ilmastotoimien rakentamista siten, että EU:n hiilineutraalius saavutetaan ennen vuotta 2050. Edistämällä energiatehokkaiden toimintamallien käyttöönottoa Kaakkois-Suomen maaseutukuntien pien-ja mikroyritysten keskuudessa voidaan osaltaan edesauttaa Suomen sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentymistä. Hankkeessa tuotetaan yrityksille suunnattua tietoa uusiutuvista energiaratkaisuista ja energiatehokkuutta edistävistä toimenpiteistä sekä teknologioista. Tietoa tuotetaan siten, että nykytila-analyysien ja yrityskohtaisten toimenpiteiden perusteella pyritään etsimään ne tärkeimmät, kaikille yrityksille yhteiset keinot, joilla energiatehokkuutta voidaan parantaa maaseudun yrityksissä.

Kestävän kehityksen tavoitteet

Tietosuojailmoitus