Vatsan alueen leikkauksen postoperatiivinen fysioterapia

On selvää, että selkä-, polvi-, tai lonkkaleikkauksen jälkeen tarvitaan kuntoutusta toimintakyvyn palauttamiseksi. Miksi vatsan alueen leikkauksen jälkeen kuntoutuminen jää asiakkaan omalle vastuulle, vaikka leikkaus vaikuttaa merkittävästi toimintakykyyn? Moni asiakas hakeekin apua ja tietoa esimerkiksi äitiysfysioterapeutilta.
Koulutuksessa käydään läpi käytännönläheisesti vatsan alueen leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa huomioitavat asiat tutkimisesta harjoitteluun ja asiakkaan toimivan kehosuhteen tukemiseen.
Toteutusaika
03.11.2023
Laajuus
1 pv
Paikka

LAB-ammattikorkeakoulu
Lahden kampus
Mukkulankatu 19
15210 LAHTI

Hinta
170 € + alv 24 % (210,80 € sis.alv).

Kuva

Tavoite

Koulutuksen jälkeen osaat:

 • tutkia keskivartalon ja lantionpohjan toimintaa vatsan alueen leikkauksen jälkeen
 • hoitaa leikkausarpea ja ohjata asiakkaalle arven omahoito-ohjeet
 • suunnitella ja ohjata sopivan kuormittavia harjoitteita leikkauksesta toipuvalle
 • huomioida leikkauksesta toipuvan asiakkaan yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti

Kenelle?

Fysioterapeutit, osteopaatit ja muut aiheesta kiinnostuneet terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat

Sisältö

Suomessa tehdään vuosittain lähes 10 000 keisarileikkausta eli sektiota. Sektiosynnytysten osuus kaikista synnytyksistä on kasvanut viime vuosina merkittävästi (19,6 % vuonna 2021). Vaikka kyseessä on iso vatsan alueen leikkaus, siitä toipumiseen ja kuntoutumiseen on tarjolla niukasti apua terveydenhuollossa. Abdominoplastiassa eli vatsanpeitteiden korjausleikkauksessa pyritään palauttamaan vatsanseinämän napakkuus poistamalla venynyt kudos ja korjaamalla vetolujuus ompeleita ja tukiverkkoja hyödyntäen. Usein samalla poistetaan rasvaa ja ihoa sekä korjataan mahdolliset tyrät. Tästä koulutuksesta saat kliiniseen kokemukseen ja tutkittuun tietoon perustuvia eväitä siihen, mitä kaikkea tulee huomioida näistä leikkauksesta toipuvien kuntoutuksessa.

Koulutuksessa syvennymme muun muassa seuraaviin aihepiireihin:

 • Vatsan alueen anatomia ja fysiologia
 • Kudosten paranemisprosessi
 • Vatsanseinämän tutkiminen: sensoriikka- ja liiketestit
 • Arven tutkiminen ja hoito
 • Yksilöllinen ja nousujohteinen fysioterapia vatsan alueen leikkauksen jälkeen
 • Tyypilliset haasteet vatsan alueen leikkauksen jälkeen
 • Liikuntaan paluu leikkauksen jälkeen
 • Asiakkaan kehonkuvan huomioiminen fysioterapiassa
 • Käsiteltävät vatsan alueen operaatiot:
  • Sektio eli keisarileikkaus
  • Abdominoplastia

Koulutuspäivä

3.11.2023 klo 10.00 - 17.00

Toteutustapa ja oppimismenetelmät

Lähikoulutus, sisältää luentoja ja käytännön harjoittelua

Ryhmäkoko

max 24

Asiantuntijat

Heli Harsunen, fysioterapeutti, FM
Maija Sinisalo, fysioterapeutti, BBA

Heli ja Maija ovat äitiysfysioterapian edelläkävijöitä Suomessa. He ovat työskennelleet fysioterapeutteina naisten ja äitien terveyden parissa vuodesta 2016 lähtien ja kouluttaneet satoja äitiysfysioterapeutteja. Molemmat ovat Suomen Äitiysfysioterapeutit ry:n perustajajäseniä ja toimivat pitkään yhdistyksen hallituksessa. Yhteisen yrityksensä, Akka Health & Education Oy:n kautta he pyrkivät aktiivisesti lisäämään tietoutta ja ymmärrystä naisterveydestä sekä edistämään fysioterapian asemaa terveydenhuollossa. Kouluttajaparin vahvuuksia ovat tutkitun tiedon soveltaminen käytäntöön

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisaika 27.3. - 15.10.2023

Ilmoittaudu koulutukseen tästä 

Opiskelupaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ellei toisin ole mainittu. Vahvistus kurssille hyväksymisestä tai varasijasta lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä. Jos koulutus/tapahtuma on jo täynnä tai olet varasijalla, Sinulle lähetetään siitä tieto. Jos paikkoja vapautuu, Sinuun otetaan yhteyttä.

Pidätämme oikeuden kurssin muutoksiin tai sen perumiseen.

Peruutusehdot
Peruutus on ilmoittautumisaikana maksutonta. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen, mutta ennen koulutuksen käynnistymistä tehdystä peruutuksesta perimme 50 % osallistujamaksusta. Jos koulutuspaikkaa ei ole peruutettu ennen koulutuksen käynnistymistä veloitetaan osallistumismaksu kokonaisuudessaan. Peruutus on tehtävä kirjallisesti osoitteeseen taydennyskoulutus@lab.fi. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.