Terveydenhoitaja on terveyden ja hyvinvoinnin edistäjä
Terveydenhoitajana kohtaat eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia asiakkaita. Työsi ydintä on yksilöiden, perheiden, yhteisöjen ja väestön terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen.
Toimit asiakaslähtöisesti ja tunnistat asiakkaittesi tuen tarpeet. Osaat tukea yksilöitä ja perheitä tavoitteellisesti, ja toimit johdonmukaisesti haastavissakin tilanteissa. Motivoit asiakkaitasi, teet tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä yhdessä heidän kanssaan ja ohjaat tarvittaessa lisäavun piiriin. Terveydenhoitajan tutkinto antaa pätevyyden työskennellä myös sairaanhoitajana (AMK) Suomessa ja muualla Euroopan unionin alueella.
Terveydenhoitajat työskentelevät mm. lastenneuvolassa, kouluterveydenhuollossa, työterveyshuollossa tai ikäihmisten parissa. Voit toimia myös terveydenhoitotyön asiantuntijana erilaisissa työryhmissä ja kehittämisprojekteissa.
Terveydenhoitajan koulutus vastaa tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin ja antaa tarvittavan teoreettisen ja käytännön hoitotyön osaamisen. Yli kolmasosa terveydenhoitajan AMK-tutkinnosta on ammatillista harjoittelua aidoissa hoitotyön ympäristöissä. Varmistat ammatillisen osaamisesi esimerkiksi simulaatioharjoitusten avulla. Tutustut myös hoitotyön teknisiin innovaatioihin, kuten hoitorobotiikkaan ja älykkäisiin itsehoitosovelluksiin, ja opit hyödyntämään niitä asiakkaasi ja potilaasi parhaaksi. Voit halutessasi suorittaa osan opinnoista myös kansainvälisessä opiskelijavaihdossa.
Terveydenhoitajaksi valmistuva Jonna työllistyi jo opintojensa aikana: "En ehtinyt valmistumisen jälkeistä työllistymistä edes miettimään, kun perään soiteltiin ja töitä tarjottiin.”
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Kieli
Suomi
Paikka
Lappeenrannan kampus
Koulutuksen tavoite
Terveydenhoitaja on terveyden ja hyvinvoinnin edistäjä
LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneena terveydenhoitajana olet terveydenhoidon asiantuntija, jolla on sekä terveydenhoidon että sairaanhoidon osaaminen. Teoreettisten opintojen lisäksi opiskeluusi kuuluu hoitotyön taitojen harjoittelua, jotka toteutuvat ammattikorkeakoulun oppimis- ja simulaatiotiloissa. Opiskelun aikana opit hyödyntämään hoitotyön uusia teknisiä innovaatioita ja ihmisen toimintakykyä tukevia älykkäitä hyvinvointiteknologian ratkaisuja. Terveydenhoitajakoulutuksesta yli kolmannes on ammatillista harjoittelua aidossa hoitotyön ympäristössä.
Terveydenhoitajana osaat edistää eri-ikäisten ihmisten ja perheiden terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia laaja-alaisesti. Tunnet alan teorian ja hoitotyön käytännöt, ja osaat soveltaa niitä vaihtelevissa asiakastilanteissa. Tunnistat riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita ja perheitä. Tuet ja autat heitä sekä ohjaat tarvittavan avun piiriin mahdollisimman varhain. Osaat myös toimia joustavasti moniammatillisissa työryhmissä. Työ vaatii taitoa toimia johdonmukaisesti vaikeissa, yllättävissäkin tilanteissa.
LAB-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajakoulutus on sitoutunut edistämään kestävän kehityksen tavoitteita toiminnassaan. Tavoitteena on, että LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuu aikanaan terveydenhuollon ammattilaisia, jotka osaavat toimia ammatissaan kestävän kehityksen tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti. Opintojesi aikana opit konkreettisesti tekemään kestävän kehityksen mukaisia päätöksiä terveydenhuollon ammattilaisena.
Halutessasi voit suorittaa osan opinnoistasi kansainvälisessä opiskelijavaihdossa.
Terveydenhoitaja (AMK) tutkinto antaa sinulle pätevyyden toimia sairaanhoitajana kaikkialla Euroopan unionin alueella.
LAB-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajakoulutuksen opiskelijana kehität ammattitaitoasi niin, että uudet asiat rakentuvat jo olemassa olevan osaamisen perustalle. Koulutus sisältää terveydenhoitotyön ja yleissairaanhoitajan (AMK) opinnot.
LABin terveydenhoitajakoulutus painottuu vahvaan käytännön osaamiseen ja potilasturvallisuuteen, joiden osaamista vahvistetaan läpi opintojen modernissa simulaatiokeskuksessamme.
Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana perehdyt turvalliseen ja eettiseen hoitotyöhön teoriassa, käytännön harjoituksissa sekä oikeissa asiakas- ja potilastilanteissa. Tämän ohella vahvistat tiedonhankinnan ja viestinnän osaamistasi.
Opintojen edetessä opit kliinisessä hoitotyössä tarvittavia taitoja ja pääset soveltamaan oppimaasi terveydenhoitotyön ja hoitotyön harjoitteluissa. Voit harjoitella sairaalassa esimerkiksi vuodeosastoilla, lasten osastoilla sekä mielenterveys- tai päihdeasiakkaiden parissa.
Lukukausi- ja lukuvuositeemat auttavat sinua keskittymän olennaisiin asioihin, kun laadit itsellesi henkilökohtaista urasuunnitelmaa ja osaamistavoitteita.
Terveydenhoitaja (AMK) tutkinto on 240 opintopistettä. Terveydenhoitajakoulutuksen opinnot muodostuvat LABin yhteisestä ydinosaamisesta, sairaanhoidon ammatillisesta ydinosaamisesta ja terveydenhoitotyön täydentävästä osaamisesta.
LABin yhteinen ydinosaaminen, 15 opintopistettä
Ammatillinen ydinosaaminen, 165 opintopistettä, josta harjoittelua 90 opintopistettä.
Terveydenhoitotyön osaaminen, 60 opintopistettä, josta 15 opintopistettä on harjoittelua.
Suoritettuasi terveydenhoitajan (AMK) tutkinnon voit työskennellä joko terveydenhoitajana tai sairaanhoitajan laillistetun ammattinimikkeen alla Euroopan unionin alueella.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira laillistaa terveydenhoitajan (AMK) tutkinnon suorittaneet terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä asetetun lain (559/949) mukaisesti.
Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EY) vaatimukset ammattipätevyyden tunnustamisesta. Terveydenhoitajan tutkinto on ammatillisesti suuntautunut bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa. Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
LABissa pääset tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojesi aikana. Opintoihisi voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alasi työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä. Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
LAB tekee tiivistä yhteistyötä myös LUT-yliopiston kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Terveydenhoitajana voit työskennellä paitsi äitiys- ja lastenneuvoloissa, myös koulu-, opiskelu- ja työterveyshuollossa sekä ikääntyneiden ihmisten terveydenhuollossa.
Voit hakea myös sairaanhoitajan työtehtäviin julkisissa ja yksityisissä sairaanhoidon yksiköissä sekä järjestöissä. Koulutus antaa erinomaiset valmiudet työskennellä ulkomailla ja mahdollisuuden toimia myös yrittäjänä.
Terveydenhoitajan urakehitystä tukevat ja mahdollistavat erilaiset lisä-, jatko- ja täydennyskoulutukset.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.