Äitiysfysioterapia ja äidin hyvinvoinnin tukeminen 10 op

Tule opiskelemaan viimeisimpään tutkimusnäyttöön perustuvat käytänteet äitiysfysioterapiasta ja äidin hyvinvoinnin tukemisesta raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen.

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Suomen Äitiysfysioterapeutit ry:n sekä muiden asiantuntijakouluttajien kanssa.
Toteutusaika
09.11.2022 - 17.05.2023
Laajuus
10 op
Paikka

LAB-ammattikorkeakoulu
Lahden kampus
Mukkulankatu 19
15210 LAHTI

ja

verkossa

Hinta
1700 € + alv 24 % (2108 € sis.alv) Äitiysfysioterapeutit Ry:n jäsenetuna alennus 200 €. Koulutus laskutetaan 4 erässä.

Kuva

Tavoite

Syventää fysioterapeutin osaamista äitiysfysioterapiaan ja äidin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Kenelle?

Fysioterapeutit

Pääsyvaatimus

Fysioterapeutin tutkinto ja kiinnostus äitiysfysioterapiasta.

Sisältö

Äitiysfysioterapia äidin hyvinvoinnin tukena 5 op

 • Raskaus- ja raskauden jälkeisen ajan elimistön rakenteiden ja fysiologisten toimintojen kertaus
 • Äitiysfysioterapeutin tuki synnytykseen valmistautumisessa
 • Lantionpohjan toiminnan arviointi
 • Vatsanseinämän ja keskivartalon toiminnan arviointi
 • Vatsaontelon paineensäätely ja hengitys
 • Toiminnalliset testit äitiysfysioterapiassa
 • Synnytysarpien hoito
 • Vuorovaikutus ja sanojen merkitys äitiysfysioterapian vastaanotolla
 • Kehonkuva ja seksuaalisuus raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Moniammatillisuus voimavarana äidin hyvinvoinnin tukemisessa 1 op

 • Raskauden ja synnytyksen fysiologinen kulku, lääkärin / kätilön näkökulma
 • Terveydenhoitajan näkökulma äidin hyvinvointiin
 • Perhetoiminta äidin hyvinvoinnin tukemisessa
 • Imetysohjauksen perusteet
 • Äitiysfysioterapeutin rooli julkisella ja yksityisellä sektorilla

Liikkumisesta hyvinvointia 1 op

 • Tutkimusnäyttöön perustuva turvallinen liikkuminen raskauden aikana  
 • Fysioterapeutin näkökulma liikkumisen ohjaamiseen raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Tutkimusnäyttöön perustuvat hyvät käytänteet 2 op

 • Näyttöön perustuva asiakascase 

Terapeuttinen harjoittelu äidin hyvinvoinnin tukemisessa 1 op

 • Tutkimusnäyttöön perustuva terapeuttinen harjoittelu äidin hyvinvoinnin tukemisessa  

Koulutuspäivät

Lähipäivät kampuksella klo 9.30 -16.30. Lisäksi Zoomissa tapahtuva opiskelu keskiviikkoisin klo 16.00 - 18.30.

Koulutus alkaa 9.11.2022 klo 16.00 -18.30 Zoom orientaatiolla.

Lähipäivät kampuksella:
2022: 9.12.
2023: 20.1., 10.2., 24.3., 14.4., 28.4. ja 5.5.

Zoom-päivät:
2022: 9.11. ja 23.11. 
2023: 11.1.,1.2, 22.2.,15.3.,5.4., 26.4. ja 17.5. (huom! 17.5 klo 16.00 - 19.00)

Toteutustapa

Lähipäivät Lahden kampuksella, Zoom reaaliaikainen opetus verkossa , itsenäinen verkko-opiskelu ja tehtävät.

Ryhmäkoko

Vähintään 18, enintään 24 osallistujaa

Asiantuntijat

Heli Lahtio, fysioterapian lehtori, TtM
Koulutuksen vastaava lehtori Heli Lahtio on valmistunut musiikkipedagogiksi vuonna 2004, fysioterapeutiksi vuonna 2007 ja Terveystieteiden maisteriksi vuonna 2017. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa Jyväskylän yliopistoon. Heli on perehtynyt äitiysfysioterapiaan ja käynyt aiheesta lukuisia koulutuksia. Heli on kiinnostunut lähes kaikesta, mutta etenkin äitien hyvinvointi on lähellä hänen sydäntään.

Heli Harsunen, fysioterapeutti, FM
Heli on äitiysfysioterapian edelläkävijä Suomessa ja vahvasti perillä siitä, mitä maailmalla puhutaan raskausajasta ja synnytyksestä palautumisesta. Heli työskentelee naisten ja äitien terveyden parissa ja on kouluttanut äifiysfysioterapeutteja jo vuodesta 2017 lähtien. Työssään Heli yhdistää luontevasti urheilufysioterapeuttisen osaamisen ja vahvan ymmärryksen naisten terveyden erityispiirteistä. Kouluttajana Helin vahvuuksia ovat tutkitun tiedon soveltaminen käytäntöön ihmisläheisesti sekä opiskelijoiden kliinisen päättelyn ja kriittisen ajattelun taitojen vahvistaminen.

Maija Sinisalo, fysioterapeutti, BBA
Maija on ollut kehittämässä äitiysfysioterapian erikoistumisalaa Suomessa vuodesta 2017 lähtien ja toiminut yrittäjänä naisterveyden parissa kuuden vuoden ajan. Maijan erityisosaaminen on äitiys-ja lantionpohjan fysioterapiassa: erityisesti raskausajassa ja synnytyksestä palautumisessa Parhaillaan Maija suorittaa psykofyysisen fysioterapian erikoistumisopintoja. Maijan vahvuuksia kouluttajana ovat vahvan kliinisen osaamisen lisäksi mukaansatempaava tarinallinen opetustyyli sekä opiskeljoiden oman itsenäisen ajattelun ja ammatillisen kasvun tukeminen.

Heli ja Maija ovat Suomen Äitiysfysioterapeutit ry:n perustajajäseniä ja toimivat pitkään yhdistyksen hallituksessa. Yhteisen yrityksensä, Akka Health & Education Oy:n kautta he pyrkivät aktiivisesti lisäämään tietoutta ja ymmärrystä naisterveydestä sekä edistämään fysioterapian asemaa terveydenhuollossa. Lisäksi he ovat mukana mukana asiantuntijoina Hoitotyön tutkimussäätiön raskaana olevan ja synnyttäneen äidin liikuntaa koskevassa hoitosuositustyöryhmässä. 

Sini Nupponen, fysioterapeutti
Sini on toiminut fysioterapeuttina 17 vuoden ajan ja on perehtynyt erityisesti kipuun ja modernin kiputieteen soveltamiseen käytännön työssä. Tällä hetkellä Sini työskentelee yrittäjänä ja on juuri aloittanut terveystieteiden maisterin tutkintoon (fysioterapia opettaja) tähtäävät opinnot Jyväskylän yliopistossa. Äitiysfysioterapian parissa Sini on tehnyt vastaanottotyötä vuodesta 2012 lähtien.  Vuosien saatossa syventynyt kiinnostus kipuun on vaikuttanut siihen, että myös äitien terveyden tukemisessa kivun hoito on Sinin vahvinta osaamista. Kouluttajana ja mentorina Sini on saanut kiitosta selkeästä ja inspiroivasta asioiden esittämisestä ja käytännönläheisestä koulutusotteesta

Ulla Niemi, OMT-fysioterapeutti, työfysioterapeutti
Ulla on OMT-fysioterapeuttina perehtynyt tuki- ja liikuntaelin vaivojen tutkimiseen ja hoitoon sekä ongelmien ennaltaehkäisyyn. Lisäksi hän on suorittanut työfysioterapeutin tutkinnon. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus kliinisestä fysioterapiatyöstä tuki- ja liikuntaelinasiakkaiden parissa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Kliinisessä työssä hänelle tärkeää on asiakkaan kokonaisvaltainen kohtaaminen, asiakkaan aktiivinen rooli terapiassa sekä tutkitun tiedon soveltaminen terapiakäytäntöihin. Asiakastyön ja jatkuvan kouluttautumisen  ohessa Ulla on toiminut kouluttajana koko työuransa ajan sekä ollut opetustyössä tehden fysioterapian lehtorin sijaisuuksia Lahden ammattikorkeakoulussa. Hän on kouluttajana työotteeltaan innostava ja pyrkii tukemaan opiskelijoita rohkeasti yhdistämään uutta ja jo opittua tietoa ja soveltamaan niitä käytännön terapiatyöhön. 

Emma Mälkiä, fysioterapeutti
Emma on tehnyt äitiysfysioterapiaa vuodesta 2017 ja hänellä on vahva kokemus erityisesti liikunnallisesti aktiivisten äitien fysioterapiasta. Emma on fysioterapia- ja liikunta-alan yrittäjä ja gradua vaille terveystieteiden maisteri (terveystieteiden opettaja) Jyväskylän yliopistosta. Opetus- ja koulutusura on hänellä vasta alussa, mutta jo nyt opiskelijat ovat kiitelleet käytännönläheisestä ja ammatilliseen kasvuun tukevasta koulutusotteesta. Emma on Suomen äitiysfysioterapeutit ry:n puheenjohtaja.

Camilla Marjamäki, fysioterapeutti, voimaharjoitteluvalmentaja
Camilla on perehtynyt erityisesti urheilevien ja liikunnallisten äitien hyvinvointiin sekä valmentamiseen. Naisten ja äitien parissa hän on työskennellyt vuodesta 2017 alkaen yhdistäen sujuvasti tutkittua tietoa ja osaamistaan urheilussa ja fysioterapiassa eheäksi kokonaisuudeksi. Tällä hetkellä Camilla toimii yrittäjänä ja suorittaa myös psykofyysisen fysioterapian erikoistumisopintoja. Lisäksi hän on Suomen Äitiysfysioterapeutit ry:n varapuheenjohtaja ja koulutusvastaava sekä toimii Urheilu Mehiläisen asiantuntijatiimissä. Camillan vahvuus kouluttajana on vankan kliinisen osaamisen lisäksi käytännönläheinen ja vuorovaikutteinen lähestymistapa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisaika 13.5. - 9.10.2022

Ilmoittaudu koulutukseen tästä

HUOM! Linkki ei toimi Internet Explorer selaimessa. 

Opiskelupaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ellei toisin ole mainittu. Vahvistus kurssille hyväksymisestä tai varasijasta lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä. Jos koulutus/tapahtuma on jo täynnä tai olet varasijalla, Sinulle lähetetään siitä tieto. Jos paikkoja vapautuu, Sinuun otetaan yhteyttä.

Pidätämme oikeuden kurssin muutoksiin tai sen perumiseen.

Peruutusehdot
Peruutus on ilmoittautumisaikana maksutonta. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen, mutta ennen koulutuksen käynnistymistä tehdystä peruutuksesta perimme 50 % osallistujamaksusta. Jos koulutuspaikkaa ei ole peruutettu ennen koulutuksen käynnistymistä veloitetaan osallistumismaksu kokonaisuudessaan. Peruutus on tehtävä kirjallisesti osoitteeseen taydennyskoulutus@lab.fi. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.

Lisätietoja koulutuksesta