Digitaaliset palvelut ovat osa arkea, ja niiden toimivuus nousee tulevaisuudessa yhä keskeisempään rooliin. Tieto- ja viestintätekniikan insinöörinä kehität ja toteutat käyttäjälähtöisiä palveluita ja niiden toimintaan tarvittavia järjestelmiä. Tieto- ja viestintätekniikan osaamista tarvitaan lähes kaikilla aloilla, ja voit työllistyä erilaisiin tehtäviin niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.
Opintojesi alussa opiskelet ohjelmistojen kehittämistä, teknistä visualisointia sekä tietoverkkoja ja teollista internetiä (IoT, Internet of Things) monipuolisesti. Ensimmäisen opintovuoden lopussa pääset suuntamaan opintojasi omien uratavoitteidesi ja mielenkiintosi mukaan.
Useita suuntautumisvaihtoehtoa: mediatekniikka, ohjelmistotekniikka, tietoverkot sekä IoT ja sulautetut järjestelmät
Mediatekniikassa opit parantamaan käyttökokemusta visuaalisen ja graafisen ilmeen avulla. Opiskelet esimerkiksi 3D-mallinnusta ja animaatiota. Opinnot antavat perusvalmiudet myös pelialalla työskentelyyn.
Ohjelmistotekniikassa opit suunnittelemaan ja toteuttamaan verkkopohjaisia palveluita eri päätelaitteille sekä huomioimaan käyttäjäkokemuksen niin peleissä kuin perinteisissä www-palveluissakin.
Tietoverkot-suuntautumisvaihtoehto antaa sinulle eväät rakentaa vikasietoisia tietoverkkoja ja kehittää digitaalisia palveluita sulautettujen järjestelmiin ja esineiden internetiin (IoT) perustuen. Osaat myös rakentaa ja käyttää eri tyyppisiä virtualisointi- ja pilvipalveluratkaisuja datan keräämisessä, analysoinnissa ja hyödyntämisessä.
IoT ja sulautetut järjestelmät suuntautumisessa perehdyt sulautettujen järjestelmien laitteisto- ja ohjelmisto-osaamisen lisäksi IoT-järjestelmissä hyödynnettävien tietoverkkojen ja pilvipalveluiden hallintaan. Voit myös toteuttaa reunalaskentaan liittyviä sovelluksia data-analytiikkaa ja koneoppimisen algoritmeja hyödyntäen.
Opiskele tietotekniikan insinööriksi joustavasti
Opiskelu on lähtökohtaisesti monimuoto-opetusta, joka sisältää myös lähiopetusta LABin Lahden kampuksella. Osa opinnoista toteutetaan kuitenkin paikasta riippumattomasti verkko-opetuksena. Verkko-opetus voi olla myös aikaan sidottu eli tapahtuu tiettynä lukujärjestyksen mukaisena aikana.
Digitaaliset palvelut ovat osa jokapäiväistä elämäämme ja niiden toimivuus on yhä keskeisemmässä roolissa jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Tästä syystä tarvitaan tieto- ja viestintätekniikkaa hallitsevia insinöörejä kehittämään ja toteuttamaan käyttäjälähtöisiä uusia palveluita ja niiden toimintaan tarvittavia järjestelmiä. Tietotekniikkaa tarvitaan lähes kaikilla aloilla, joten sen osaaminen antaa mahdollisuudet hakeutua eri alojen tietoteknisiin tehtäviin niin kotimaassa kuin kansainvälisissä organisaatioissa.
Opiskelu on lähtökohtaisesti monimuoto-opetusta, joka sisältää myös lähiopetusta LABin Lahden kampuksella. Osa opinnoista toteutetaan kuitenkin paikasta riippumattomasti verkko-opetuksena. Verkko-opetus voi olla myös aikaan sidottu eli tapahtuu tiettynä lukujärjestyksen mukaisena aikana. Opiskelua varten tarvitset hyvät verkkoyhteydet ja toimivat laitteet ja samalla opit käyttämään sujuvasti digiajan uusimpia verkkotyökaluja sekä toimimaan aktiivisesti verkossa.
Opintojen alkuvaiheessa rakennat vankan pohjan IT-alan osaamisen syventämiseen myös opintojen jälkeen. Opintojen aikana saat perustiedot muun muassa ohjelmistojen kehityksestä, teknisen visualisoinnin hyödyntämisestä sekä tietoverkkojen ja IoT-teknologian yhdistämisestä data-analytiikkaa ja koneoppimista unohtamatta.
Double Degree Valencian teknillisestä yliopistosta
Tietotekniikka on alana aidosti kansainvälinen. LABin tieto- ja viestintätekniikan koulutuksella on laajat yhteistyöverkostot kansainvälisiin yliopistoihin. Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijana voit suorittaa Double Degreen: opiskelemalla vuoden Espanjassa voit saada tutkinnon myös Valencian teknillisestä yliopistosta.
Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa opiskelet aluksi alaan liittyviä yhteisiä opintoja. Ensimmäisen opintovuoden lopussa pääset suuntamaan opintojasi omien uratavoitteidesi ja mielenkiintosi mukaan. Voit suuntautua mm. mediatekniikkaan, ohjelmistotekniikkaan, tietoverkkoihin sekä IoT:hen ja sulautettuihin järjestelmiin.
Mediatekniikka on sisällöllisesti lähellä pelialaa ja antaa perusvalmiudet myös pelialalle suuntautuviin tehtäviin. Mediatekniikan insinöörinä luot virtuaalimalleja tuotteista ja ympäristöistä, simuloit laitteistoja sekä tuotat digitaalista markkinointi-, käytönopastus- ja tuoteinformaatioaineistoa tietoverkkoihin.
Ohjelmistotekniikassa keskityt hajautettuihin verkkopohjaisiin palveluihin. Www-pohjaiset palvelut ovat laajentuneet mobiili- ja älylaitteille ja se tulee ottaa huomioon suunnittelussa. Älylaitteiden ja IoT-laitteiden sensorit mahdollistavat uudentyyppisten tietojen keräämisen ja sovellusten rakentamisen. Toteutat siis sovelluksia, joita voidaan käyttää eri laitealustoilla ajasta ja paikasta rippumatta. Lisäksi osaat yhdistää pelimäisen toimintatavan käyttäjäkokemukseen, jolloin käyttäjän mielenkiinto pysyy korkealla tasolla. Toisaalta voit myös keskittyä taustajärjestelmien kehitykseen (back-end), niitä kun tarvitaan lähes kaikissa palveluissa.
Tietoverkot-suuntautumisvaihtoehto antaa sinulle eväät rakentaa vikasietoisia tietoverkkoja ja kehittää digitaalisia palveluita sulautettujen järjestelmiin ja esineiden internetiin (IoT) perustuen. Osaat myös rakentaa ja käyttää eri tyyppisiä virtualisointi- ja pilvipalveluratkaisuja datan keräämisessä, analysoinnissa ja hyödyntämisessä.
IoT ja sulautetut järjestelmät -suuntautumisessa perehdyt sulautettujen järjestelmien laitteisto- ja ohjelmisto-osaamisen lisäksi IoT-järjestelmissä hyödynnettävien tietoverkkojen ja pilvipalveluiden hallintaan. Voit myös toteuttaa reunalaskentaan liittyviä sovelluksia data-analytiikkaa ja koneoppimisen algoritmeja hyödyntäen.
Koulutuksen perusopintoihin kuuluu kieliopintojen lisäksi matematiikan ja fysiikan opintoja. Kaikille yhteiset ammattiopinnot sisältävät muun muassa www-teknologioita, tietoverkkojen suunnittelua ja toteutusta sekä mediajärjestelmiä.
Opintojen olennaisia osia ovat työharjoittelu sekä opinnäytetyö. Työharjoittelujaksoilla työskentelet yrityksessä tai julkisyhteisössä koulutustasi vastaavissa tehtävissä. Opinnäytetyössä keskityt kiinnostavan työelämälähtöisen aiheen suunnittelu- ja toteutustehtävään.
Yrityskontakteja ja aitoja työelämän toimeksiantoja
Opiskelun aikana olet projektien kautta aktiivisesti yhteistyössä yritysten ja julkisyhteisöjen (esim. kunnat, kaupungit, yliopistot ja tutkimuslaitokset) kanssa. Näiden toimeksiantojen kautta saat käsityksen siitä, millaisia työelämätaitoja insinööriltä vaaditaan. Tämä antaa myös sinulle hyvät mahdollisuudet luoda kontakteja paikallisiin yrityksiin.
Koulutus rakentuu ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta. Täydentävä osaaminen voi olla esim. tieto- ja viestintätekniikan toisen suuntautumisen ammattiopintoja, monialaisia väyläopintoja tai jotakin muuta omaa ammatillista kasvua tukevaa osaamista.
YDINOSAAMINEN 180 OP
• Yhteinen ydinosaaminen 25 op
• Ammatillinen ydinosaaminen 110 op
• Harjoittelu 30 op
• Opinnäytetyö 15 op
TÄYDENTÄVÄ OSAAMINEN 60 OP
• Valinnaiset ammatilliset opinnot sekä vapaasti valittavat opinnot 60 op
Tutkintokieli on suomen kieli. Osa opintojaksoista toteutetaan englannin kielellä ja tentin, harjoitustyön tai opinnäytetyön voi sovitusti tehdä englannin kielellä.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa. Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
LABissa pääset tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojesi aikana. Opintoihisi voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alasi työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä. Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
LAB tekee tiivistä yhteistyötä myös LUT-yliopiston kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Työllistymismahdollisuutesi tieto- ja viestintätekniikan insinöörinä ovat hyvät. Tietotekniikkaa tarvitaan lähes kaikilla aloilla, joten se antaa mahdollisuudet hakeutua eri alojen tietoteknisiin tehtäviin niin kotimaassa kuin kansainvälisissä organisaatioissa. Voit hakeutua teollisuuden tai liike-elämän palvelukseen sekä myös moniin julkisen sektorin tehtäviin, joiden kelpoisuusehtoihin on määritelty soveltuva korkeakoulututkinto.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös eri tiedekorkeakoulujen maisteriohjelmiin.
AMK-insinööri voi hakeutua diplomi-insinööri- tai maisterikoulutukseen. Opintojen aloittaminen voi vaatia siltaopintojen suorittamista esimerkiksi matematiikassa.