Aivoterveyden edistäminen -erikoistumiskoulutus, 30 op
Aivoterveyteen liittyvää laajempaa osaamista tarvitaan sote ammattilaisten lisäksi yhä enenevissä määrin opetus- ja kasvatustyössä sekä erilaisissa esihenkilötyön tehtävissä, jossa nykypäivänä korostuu toiminta- ja työkykyä tukeva johtaminen. Aivoterveyden laajemmalla ymmärryksellä ja moniammatillisella yhteistyöllä voitaisiin ennaltaehkäistä tai viivästyttää monia aivosairauksia ja saada aikaan miljardien säästöt terveysmenoissa.
Jos haluat osaamisellasi olla tukemassa ja kehittämässä oman ammatillisen profiilisi kautta aivoterveyttä sekä verkostoitua moniammatillisesti, niin nyt on juuri oikea aika hakeutua koulutukseen.
Sinun osaamisellasi on väliä.
Verkkototeutus
Tavoite
- Osaat arvioida ja toteuttaa aivojen hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää toimintakykyä ja voimavaroja edistävää työotetta.
- Osaat arvioida yleisimpien aivoterveyttä uhkaavien sairauksien vaikutuksia asiakkaan elämänlaatuun ja toimintakykyyn.
- Ymmärrät ennaltaehkäisyn merkityksen aivoterveyden edistämisessä ja osaat toteuttaa näyttöön perustuvaa asiakaslähtöistä ennaltaehkäisyä, hoitoa ja kuntoutumista uusia innovatiivisia työkaluja hyödyntäen.
- Osaat toimia aivoterveyden edistämisen asiantuntijana monialaisessa toimintaympäristöissä ja verkostoissa osallistuen asiakaslähtöisten, aivoterveyttä edistävien palveluprosessien suunnitteluun, toteutukseen ja palvelujen kehittämiseen.
- Osaat arvioida työn kognitiivista ergonomiaa ja tietotyön vaikutuksia aivojen terveyteen.
- Tunnistat ja osaat hyödyntää vaikuttavia aivoterveyden edistämisen lääkkeettömiä interventioita, kuten liikunta, uni, ravitsemus, digitaaliset ratkaisut, kulttuuri, taide ja musiikki asiakastyössä.
- Osaat arvioida asiakkaan kokemaa elämänlaatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä valita elämänlaatua tukevia menetelmiä ja interventioita
- Osaat tukea asiakkaan tavoitteen asettamista ja motivaatiota kuntoutumisessa
Kenelle?
Erikoistumiskoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan sekä kulttuurin, taiteen, liikunnan tai kasvatusalan korkeakoulututkinnon suorittaneille tai aiemman opistoasteen tutkinnon suorittaneille ja jotka ovat kiinnostuneita kehittämään aivoterveyden osaamistaan.
Sisältö
Poimintoja opetussuunnitelman sisällöstä:
- Aivoterveys hyvinvoinnin perustana lapsuudesta vanhuuteen 6 op
- Aivojen anatomia ja toiminnalliset perusteet
- Aivoterveys ja aivoterveyden edistäminen sekä merkitys yhteiskunnassa
- Aivoterveyttä edistävät ja heikentävät tekijät eri ikäkausina
- Aivoterveyden monialainen edistäminen eri toimintaympäristöissä 8 op
- Asiakkaan koettu elämänlaatu ja sitä edistävät tekijät
- Asiakkaan toimijuus ja toimintakyky sekä näiden monialainen arviointi
- Yleisimmät aivoterveyttä uhkaavat sairaudet ja niiden vaikutus toimintakykyyn
- Toimintakyvyn, kuntoutumisen ja elämänlaadun tukeminen 9 op
- Aivoterveyden edistäminen ja kuntoutuminen
- Hyvinvointiteknologia aivoterveyden edistämisessä
- Kulttuurin, taiteen ja ympäristön mahdollisuudet aivoterveyden edistämisessä
- Asiakaslähtöisen palveluosaamisen kehittäminen aivoterveyden edistämisessä 7 op
- Palvelumuotoilu aivoterveyden edistämisessä
- Aivoterveyden edistämisen tulevaisuuden näkökulmia
- Oman työn ja toiminnan kognitiivinen ergonomia
- Työelämän ketterä kehittäminen osana palvelukokonaisuutta ja palvelurakenteita
Opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen työelämälähtöinen oppimissuunnitelma.
Koulutuspäivät
11. - 12.10.2023
9.11.2023
7.12.2023
11.1.2024
21.3.2024
25.4.2024
23.5.2024
5.9.2024
3.10.2024
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Koulutus toteutuu etä- ja verkko-opiskeluna, ja se on mahdollista suorittaa työn ohella. Oppimista tukee lähipäivät verkossa sekä ryhmätyöskentely ja yksilöohjaus. Oppimistehtävät ja kehittämistehtävä integroituvat työelämään ja henkilökohtaisen asiantuntijuuden kehittämiseen.
Ryhmäkoko
max 24
Asiantuntijat
Päivi Kousa on koulutukseltaan terveydenhoitaja YAMK, ammatillinen opettaja ja työterveyshoitaja. Työn ohessa hän opiskelee sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallintaa. Hänellä on noin 15 vuoden työkokemus työterveyshuollosta eri tehtävistä (työterveyshoitaja, vastaava työterveyshoitaja, sisäinen auditoija, laatupäällikkö). Hän on päätoiminen tuntiopettaja, jonka vastuulla on työterveyshuollon opetus työterveyshuoltoon pätevöittävässä koulutuksessa ja terveydenhoitajan AMK-tutkinnon koulutuksessa. Hänellä on myös koordinaatiovastuu YAMK-tutkintojen syventävissä työterveyshuoltoon liittyvissä opinnoissa. Lisäksi hän on mukana LAB:n TKI-toiminnassa.
Sari Soutukorva on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri (terveyskasvatus), ammatillinen opettaja ja työfysioterapeutti. Hän on opiskellut myös psykologiaa ja henkilöstöjohtamista. Aiemmin hän on työskennellyt tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapian, työfysioterapian, terveysliikuntaryhmien ja esihenkilötehtävien parissa yksityisellä sektorilla. Sari toimii fysioterapian lehtorina, jonka työnkuvaan kuuluu opetustehtävien lisäksi työhyvinvointiin ja terveyden edistämiseen liittyviä hanketehtäviä.
Riitta Veijalainen on koulutukseltaan psykologian maisteri. Hän on toiminut 18 vuotta terveyskeskuspsykologina ja 15 vuotta työterveyspsykologina. Hän on erikoistunut työterveyteen v. 2008 ja opiskellut työterveyden tiimin kanssa tutkivaa työotetta. Hän on opiskellut kognitiivista lyhytterapiaa sekä voimavarakeskeistä työnohjausta ja tehnyt työnohjauksia sekä omassa työpaikassaan että yksityisesti. Pitempiä koulutuksia hänellä on kognitiivisesta ergonomiasta, resilienssistä hoitotyössä sekä psyykkisestä valmennuksesta.
Tuija Halko-Liukkonen, neurologinen asiantuntijahoitaja, YAMK (kliininen hoitotyö), sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen tutkinto (LÄMÄ).
Hänellä on erityispätevyys neurologisessa hoitotyössä, ja useiden vuosien kokemus sisätautien hoitotyöstä. Tuija toimii LAB ammattikorkeakoulussa asiantuntijakouluttajana.
Hakeminen
Hakuaika 1.1. - 31.8.2023.
HUOM! Lomake ei toimi Internet Explorer selaimessa.
Pidätämme oikeuden kurssin muutoksiin tai sen perumiseen.
Lisätietoja koulutuksesta
