Kuva
Visioita muotialan tulevaisuudesta -teksti värillisellä taustalla.

Visioita-näyttely

Event date and time
3.5.–2.6.2023
Event location
Luja-galleria
Lahden kampus, Mukkulankatu 19
LAB's role
Visioita-näyttely toteutetaan 3.5.-2.6.2023 LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen Luja-galleriassa. Näyttelyssä yhdistyvät virtuaalitodellisuus ja 3D-mallinnuksen avulla valmistetut vaatteet. Näyttely on auki kampuksen aukioloaikoina arkisin klo 8–16.

Digitalisaatio on ajamassa muotialaa murrokseen. Digitaalisuuden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, mutta sen tuomilta uhkilta ei voi myöskään välttyä. Digital & Sustainable Fashion Showroom -hanke lanseeraa toukokuussa Visioita-konseptin, joka esittelee digitaalisuuden ilmiöitä muotialalla. 

Visioita-näyttelyn banneri, jossa on kuva 3D-mallinnetusta avatarista valkoiset vaatteet päällään. Asun on suunnitellut Helka Räty.

Visioita 

Virtuaalimaailman ja fyysisen muodin rajapinnalla 

Digitalisaatio ajaa muotialaa murrokseen. Metaversumin, eli 3D-internetin, toteutumisen on ennustettu vievän vuosia, tai jopa vuosikymmeniä, mutta kehitys voi olla myös ennustettua nopeampaa. Metaversumi on sekä mahdollisuus että uhka. Sen myötä digitaalinen muoti saa paikan kukoistaa, mutta digitalisaatio voi myös kiihdyttää muodin syklejä entisestään. 

Visioita-näyttelyssä liikutaan virtuaalisen ja fyysisen muodin rajapinnalla. Digitaalisen ja fyysisen muodin teokset ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Muotoiluinstituutin Puettavan muotoilun opiskelijat. Suunnittelussa on lähdetty kokeilemaan 3D-mallinnetun vaatteen rajoja ja mahdollisuuksia, sekä materiaalien käyttöä ja käyttäytymistä virtuaalisessa muodossa. Myös vaatteiden kaavoitus on tehty 3D-ohjelmistolla. 

Näyttelyssä sukelletaan XR-Studion opiskelijoiden luomaan muodin virtuaalimaailmaan. 3D-gallerian toteutuksessa on kokeiltu erilaisia keinoja esitellä tuotteita virtuaalisesti. Tuotemallit on skannattu fyysisistä mallikappaleista 3D-skannauksen avulla. Toteutuksessa on testattu ominaisuuksia, joiden avulla tuotteiden haptista kokemusta voidaan lisätä virtuaalimaailmassa. 

Virtuaalisessa muotinäytöksessä esitellään Puettavan muotoilun opiskelijoiden suunnittelemia digitaalisia asuja. VR-laseilla koettavaksi suunnitellussa muotinäytöksessä katsoja pääsee tarkastelemaan teoksia lähietäisyydeltä ja näkemään materiaalien liikettä ja olemusta virtuaalisesti. 

Visioita-näyttely on esillä LUJA-galleriassa 3.5.-2.6.2023. 

Lisätiedot:

Helena Kalliomäki
TKI-asiantuntija
helena [dot] kalliomakiatlab [dot] fi

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Area